Le-a ajuns cuțitul la os: judecătorii din Cluj, protest în robe luni în fața Palatului Justiției. Danileț: „Dacă trebuie să iasă și magistrații în stradă sa înțelegeți că e groasă, atunci o să facem și asta, să vuiască Europa!”
ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 15, 2017 0 782
S-a ajuns și aici: magistrații anunță protest în Cluj, în fața anunțatelor modificări ale legilor justiției.
Magistrații din Cluj, Sălaj, Maramureș și Bistrița Năsăud anunță că le-a ajuns cuțitul la os: protestează împotriva modificărilor aduse la legile justiției și la codurile penal și de procedură penală și speră că exemplul lor va fi urmat și de magistrații din restul județelor. Printre ei, și fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristi Danileț (foto), acum judecător la Tribunalul Cluj. Acesta spune că judecătorii vor ieși luni între orele 12 și 13 în fața tribunalelor, îmbrăcați în robe – nu vor scanda, doar vor tăcea. „Magistrații români nu vor accepta nepăsători ca Parlamentul să dezbată legi date în favoarea infractorilor. Este o rușine ceea ce se întâmplă. Legile nu se fac pentru anumite persoane„, susține Danileț, adăugând că acum judecătorii penaliști și procurorii discută necesitatea de a intra săptămâna viitoare într-o formă de protest. E extrem de rar ca magistrații să recurgă la forme de protest, după cum susține și Danileț: „Dacă trebuie să iasă și magistrații în stradă sa înțelegeți că e groasă, atunci o să facem și asta, să vuiască Europa!”. Acesta adaugă că protestul va fi unul silențios: „nu vom scanda, nu vom clama, nu vom avea afișe sau steaguri. Va fi mult mai rău: vom tăcea, îmbrăcați în robe, în fața tribunalelor”.
Anunțul a fost făcut pe rețeaua de socializare Facebook, unde a devenit viral: în doar cinci ore a fost redistribuit de peste 2.700 de persoane.
Cristi Danileț a fost în ultimele luni unul dintre judecătorii care au clarificat pentru populație ce înseamnă aceste modificări la legile justiției; de altfel protestele care au implicat mii de oameni în marile orașe din țară au avut ca obiect tocmai aceste modificări, care, susțin protestatarii iar acum și magistrații, sunt abuzuri care ar urma să pună la adăpost persoane care altfel ar fi cercetate penal.