Închide

Criză de forţă de muncă. Apelul unui om de afaceri clujean: „Dăm zilnic anunţuri pentru diverse meserii şi nu mai vine nimeni”

Economie by Kristina Reştea - oct. 26, 2017 0 2062

E criză de meseriaşi la Cluj, iar problema nu e nouă, se acutizează şi se întinde la nivel naţional. O spune un om de afaceri care conduce un business în domeniul auto, după o întâlnire cu autorităţile locale la care a luat parte şi liderul din România al grupului Renault. Concernul francez vrea să îşi extindă parteneriatul deja existent cu Universitatea Tehnică, pentru a-şi forma viitori angajaţi, în timp ce autorităţile locale promit să promoveze sistemul de formare profesională. Asta deşi despre criza de meseriaşi, ingineri şi, mai nou, şi IT-işti se vorbeşte de ani de zile.

După o întâlnire cu reprezentanţi din mediul de afaceri la o conferinţă de ieri de la Cluj, Yves Caracatzanis, managing director al Groupe Renault Romania, a discutat azi şi cu autorităţile locale – cu prefectul Ioan Aurel Cherecheș, cu primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și cu președintele Senatului Universităţii Tehnice din Cluj, Nicolae Burnete. „Printre subiectele abordate au fost şi colaborarea pe partea de pregătire profesională, la nivel de licenţă, dar şi formare profesională în sistem dual, unde se observă deficit masiv în mai multe sectoare”, a spus, după întrevedere, prefectul Aurel Cherecheş. În ceea ce priveşte sectorul universitar, reprezentanţii Renault au deja un parteneriat cu UTCN pentru programe și stagii şi vor să extindă colaborarea.

Citeşte şi:

Ce îl interesează la Cluj pe șeful unei companii care face afaceri cât 3% din PIB-ul României. Caracatzanis, Dacia-Renault: “Infrastructura poate să îl facă pe un investitor să decidă să meargă în altă parte, nu în România”

Nu doar de ingineri e nevoie. Criza de pe piaţa forţei de muncă e acută, spune Ovidiu Turcu, președintele dealerului auto OTC Grup Cluj, dealer pentru mărcile Dacia, Renault şi Nissan. „Noi dăm zilnic anunţuri pentru diverse meserii şi nu mai vine nimeni pentru a se încadra pe posturi sau pentru a participa la un interviu. În anii precedenţi veneau 10-15 persoane pentru un post, dar acum, în ritmul acesta, vom rămâne încet – încet fără personal”, anticipează Turcu.  Acesta spune că a lansat un apel la implicare către autorităţile locale. „Să facem un program de şcoli în sistem dual pentru a pregăti persoane care să preia aceste posturi. Se câştigă bine şi oamenii trăiesc în condiţii de acasă, nu trebuie să plece peste hotare. Altfel în curând vom lua totul de-a gata de afară, nu vom avea nici măcar servicii. După 5 anunţuri vine din când în când o persoană, se interesează şi pleacă. Salariile sunt bune – de la câteva sute de euro pentru munci simple şi mai mari pentru muncitori, pentru partea de vânzări ajung chiar şi la 5000 euro şi chiar şi aşa e greu să găsim personal. Avem la Vânzări oameni care au terminat filologie. În domeniul IT probabil e solicitarea mai mare, dar şi acolo e criză, cu salarii de la 1000 de euro în sus. E un vid mare de personal. Problema e generală pe ţară. Avem nevoie de şcoli profesionale duale. Pe noi ne interesează în primul rând domeniul auto, mecanici auto, electricieni, electronişti, tinichigii, vopsitori”, a enumerat Turcu

Prefectul spune că au avut loc mai multe discuţii pe această temă şi planul ar fi demararea unui „recensământ al necesităţilor”. „Să facem o oarecare corelare între oferta educaţională şi cererea de pe piaţă, e important să ne întâlnim cu oameni de afaceri care să ne spună care e necesarul, avem discuţii şi cu Inspectoratul Şcolar şi cu universităţile şi reprezentanţi din mediul economic, astfel încât să putem realiza pe anumite domenii acest tip de şcolarizare. Inclusiv în industria alimentară e deficit masiv de muncitori calificaţi. Un muncitor poate să aibă un salariu peste salariul mediu. Nu trebuie să avem toţi diplomă de universitate”, spune prefectul.

Potrivit directorului Renault, grupul internaţional e implicat într-un astfel de program dual la Mioveni. „Aici (la Cluj) am venit pe teren pentru a vedea care sunt nevoile, vom lua măsuri în perspectivă şi în funcţie de ceea ce ne spun dealerii noştri”, spune Caracatzanis.

La Cluj, Bosch e una dintre companiile care deja au luat măsuri în acest sens. Compania din parcul industrial de la Jucu a anunţat în octombrie inaugurarea unui Centru de Training în incinta fabricii de componente electronice auto. Noua construcţie din campusul de la Jucu se întinde pe 4400 metri pătraţi, este prevazută cu săli de instruire, dar și cu noi laboratoare, dedicate centrului de inginerie Bosch. Valoarea investiţiei în noua clădire şi în echipamentele cu care este prevazută se ridică la şase milioane de euro, potrivit datelor făcute publice de companie. Unul dintre scopurile principale ale acestui centru a fost tocmai pregătirea elevilor în sistemul educaţional dual.

Vezi şi:

Compania Bosch a deschis un centru de pregătire pentru elevi

De cealaltă parte: din experienţa unui meseriaş în căutare de loc de muncă, la târg job-uri în 2016: munca e grea, salariile – la limita supravieţuirii.

Un meseriaş cu leafă mică, un tânăr din Franţa şi o studentă caută loc de muncă la Cluj. Ce au găsit în târgul de job-uri

„Munca asta nu e apreciată cum ar trebui. Măcar să ții pasul cu viața de zi cu zi. Toate eforturile astea le faci ca să ai un confort cât de cât, să trăiești mai bine. Dar muncești o lună și îți dai seama că toți banii îi dai pe mâncare, pe chirie, pe cheltuieli. Asta în cazul fericit. Cu economii și dacă nu ai familie prea numeroasă ieși la limită – adică ce ai câștigat dai pe mâncare, pe chirii, eventual îţi iei niște haine second hand și ai terminat. Nu se pune problema să mergi în concediu. Deși și astea ar trebui – dacă eu nu am bani să mă duc la un stadion, la un spectacol, într-un concediu, degeaba privații oferă servicii de calitate, dacă sunt cu acces foarte redus, fiindcă sunt puțini care își permit să beneficieze de ofertele lor. Și nu le merg nici lor afacerile. Trăiesc la limita supraviețuirii. Degeaba sunt stațiuni, te uiți la reclamă” – domnul Nicolae, trecut de prima tinereţe, la Târg de Cariere în Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.