Închide

Cifrele industriei momentului de la Cluj: una din 8 persoane active în judeţ lucrează în IT (Studiu)

EconomieITTop News by Kristina Reştea - dec. 08, 2017 0 2316

În jur de 20.000 de persoane lucrează în IT la Cluj, conform cercetării ”Studiul Pieței de IT în Cluj – Analiză Comparativă Națională”, publicat azi. Raportat la populaţia activă a oraşului, asta înseamnă că una din opt persoane activează în sectorul-vedetă. La cifre, Clujul stă bine şi dacă ne uităm la numărul de companii: acesta aproape s-a dublat în cinci ani – de la 794 în 2011, judeţul a ajuns în 2016 la 1.439 de companii active în acest domeniu; adică 10% din totalul înregistrat la nivel național. Acestea sunt o parte din concluziile cu „plus” ale studiului. Nu e totul roz nici măcar în piaţa IT: în continuare, aproximativ 90% din afacerile în domeniu înseamnă outsourcing. Cei din sector spun însă că nu mai e vorba de outsourcing de tip „închiriere de angajaţi”, ci de proiecte mai complexe şi că multe dintre firmele mari folosesc din banii adunaţi din outsourcing pentru a-şi crea departamente de produs şi inovare. Merită menţionat însă şi că 80% din companiile de IT din Cluj aveau în 2016 maxim 1 angajat.

Analiza industriei de IT a fost realizată de compania Encore Research la comanda ARIES Transilvania și cuprinde o analiză locală și națională a industriei în perioada 2011-2016. Studiul cuprinde o analiză a rezultatelor financare din ultimii şase ani a 21.345 companii la nivel naţional.

Conform acestui studiu, în şase ani, numărul de angajaţi în IT la nivel naţional a crescut cu 73%. Este vorba despre angajaţi declarați de companii, iar cifra se referă la angajaţi cu contracte de muncă şi îi vizează doar pe cei din firme IT (la aceştia se mai adaugă cei care lucrează în departamente IT în instituţii sau în companii din alte industrii). Ritmul de creşte al numărului de angajaţi nu e la fel de dinamic ca cel al evoluției numărului de firme, iar principala problemă invocată de jucătorii din piaţă e criza forţei de muncă.

Ce a prins studiul:

 

 

Numărul de angajaţi în IT la nivelul judeţului Cluj a crescut în perioada analizată de la 6.256 la 14.601 (angajaţi cu contracte de muncă). În piața clujeană mai există însă și 10.000 de PFA-uri. Autorii studiului estimează că, din acest număr, 6500 ar fi PFA-uri unice, aşa că totalul celor care muncesc în IT la Cluj ar fi de minim 20.000, explică Alina Bîrsan, sociolog la Encore Research. Conform datelor statistice, Clujul are 161.000 de angajaţi. Asta înseamnă că una din 11 persoane lucrau în IT în 2016, dacă ne referim strict la cei care lucrează cu contracte de muncă. Dacă se iau în calcul şi PFA-urile unice, calculele se schimbă şi reiese că una din 8 persoane din populaţia activă a Clujului lucrează în IT. A crescut şi ponderea Clujului în cifrele de la nivel naţional: în 2011, 10,8% din totalul angajaților din IT la nivel național erau în Cluj; în 2016, contribuția a crescut la 14,3% . Bucureştiul are jumătate din angajaţii din ţară.

Cei mai mulţi bani vin din outsourcing. O parte din ei se investeşte în Inovare

Numărul de startup-uri din Cluj aproape s-a triplat în cinci ani: a crescut de la 129, în 2011 la 363 în 2016.

Cu toate cifrele mari, trebuie menţionat şi că 90% din afacerile din IT-ul clujean înseamnă outsourcing. „Nu mai vorbim însă de închirieri de angajați. Ci despre un outsourcing mai complex, cu produse end to end, cu proiecte complexe. Dezvoltarea de produse presupune risc, presupune şi alt tip de cunoştinţe”, spun autorii studiului. „Când angajezi un om pentru a face un produs (nu outsourcing) e cu totul altceva. Sunt luni de zile fără rezultate, în timp ce în outsourcing eşti plătit cu ora. Toate lumea îşi doreşte inovare, dar realitatea e grea. Foarte puţine companii vor dezvolta produse proprii, outsourcingul va genera în continuare foarte mulţi bani”, menţionează Cătălina Ciubotaru, project manager. Ceva progrese se înregistrează, totuşi, în zona de Inovare, cel puţin în comparaţie cu anii trecuţi. „Se dezvoltă tot mai mult şi produse proprii, în companiile mari; mergem pe finanţări de la Bruxelles pentru asta. Sunt companii care au deja echipe de inovare. Pentru a merge pe zona de inovare trebuie să ai masă critică cu care să lucrezi. Dar am remarcat un interes personal al firmelor private pentru produse proprii – cei care fac bani din oustourcing au echipe de dezvoltare şi investesc în asta, în competenţe şi oameni”, completează Bianca Muntean, director executiv Aries Transilvania.

Citeşte şi:

România are 100.000 de angajaţi în IT. Bucureşti vs “Capitala mică” de la Cluj

 

Cum arată IT-istul clujean. Angajaţii din sector sunt tineri şi doar 60% sunt absolvenţi IT

La nivelul municipiului Cluj‑Napoca, se estimează un număr de circa 3.700 IT‑iști de 18‑25 ani, 5.300 de 26‑30 ani, 5.900 de 31‑35 ani, 3.300 de 36‑40 ani și circa 2.200 de peste 40 ani. Distribuția este una normală, cu o pondere mai mare a specialiștilor de 31‑35 ani și o vârstă medie de 31,5 ani. .

Numai aproximativ 60% dintre angajaţii IT sunt absolvenți licențiați chiar în IT. Alte 11% sunt absolvenți de master în IT, iar 7% sunt studenți în IT. 6% au maxim studii liceale, iar 18% sunt fie studenți, fie absolvenți ai altor domenii decât IT. Ponderea masteranzilor e mai mare în rândul companiilor mari, cu peste 250 angajați (14%), dar și în rândul start-upurilor (de multe ori, demarate de către absolvenți de master). De asemenea, ponderea angajaților cu studii medii e mai ridicată tot în rândul companiilor medii și mari, cu peste 10 angajați.

„Din interviurile pe care le-am avut cu reprezentanţi din mediul universitari, am aflat că mulţi studenţi sunt recrutaţi în companii încă din primul an de facultate, iar asta interferează cu şcoala şi obţinerea licenţei. pentru universităţi, există o problemă reală cu abandonul şcolar. Unele date arată că numai 50% din cei care intră la facultate mai ajung să obţină licenţa”, menţionează Alina Bîrsan.

Lipsa forței de muncă specializată reprezintă principala provocare în privința resurselor umane. Aproape două treimi dintre companii o menționează. Ea este secondată de motivarea angajaților, de stabilitatea pieței muncii și de calitatea pregătirii candidaților, motive menționate de 20%‑29% dintre respondenți.

Analiza cuprinde câteva referiri şi la salarii, însă cum datele au fost obţinute în urma interviurilor cu reprezentanţii companiilor, autorii studiului precizează că informaţiile s-ar putea să nu fie concludente. Potrivit datelor declarate de angajatori, salariul minim net pentru un angajat la nivel „junior” e 2.600 lei, la zona „middle” – 4.600, iar salariul pentru un senior ar începe de la 6.400. Sumele pot diferi însă mult în funcţie de competenţele şi experienţa angajatului.

 

Vezi şi:

 

Cele mai puternice companii de IT din Cluj. “Capitala Transilvaniei” deţine 12% din cifra de afaceri la nivel naţional (Studiu)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.