Închide

Hidroelectrica, 60% din producția de electricitate, record istoric. Eolienele nu produc deloc

Economie by Actual de Cluj - iun. 03, 2023 0 219

60% era cota Hidroelectrica din totalul producției de energie, în dimineața zilei de vineri, 2 iunie. Cu un consum foarte scăzut, la 5.300 MWh, cu producția de energie pe bază de cărbune și gaz de asemenea mică, 800 MW, respectiv 500 MW, și cu un consum la fel de scăzut – cam cât producția, Hidroelectrica domină piața de energie.

Profită de faptul că nu bate vântul, adică energia eoliană nu apare în mixul de producție – 0 MW produși, conform diagramei Transelectrica, și că produce o energie ieftină, deci competitivă in piață. Cea mai ieftină energie este cea fotovoltaică și eoliană – susținute prin sistemul certificatelor verzi, urmează apoi hidroenergia, arată economedia.ro.

Niculae Havrileț, membru al Consiliului Român al Energiei, fost secretar de stat în Ministerul Energiei, fost președinte al ANRE, comenta recent procentul mare al Hidroelectrica din totalul producției.

„Nu îmi amintesc, cred ca niciodată nu a avut această pondere Hidroelectrica. Se întâlnesc azi conditiile: – Consum mic (specific zilelor de weekend sau atunci când 1 Mai cade deodată cu Paștele și industria intră în pauza mai multe zile consecutive, am mai avut această situatie prin 2014 cu aproximativ 5.000 MWh consum); – temperatura exterioară ”temperată”, nefiind nevoie de răcire/încălzire; – abundența hidro atât în țară, cât mai ales pe zona central europeană, unde producția hidro e masivă (în special Austria dar și fosta Cehoslovacia). Datorită surplusului de energie hidro, prețul a scăzut iar producătorii din hidrocarburi și cărbune nu mai intră în piață”, spunea el, la finalul lunii mai, când Hidroelectrica aconta 55% din toată producția de energie a Sistemului Energetic Național.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu