Închide

Hărțile pandemiei: cum s-a „înroșit” România în câteva săptămâni. Cercetători în economie de la UBB: ne așteptăm la zile cu peste 10.000 de cazuri COVID și căderea cu 5% a PIB-ului

EconomieSănătateTop News by Kristina Reştea - nov. 10, 2020 0 968

 

În urmă cu câteva zile, România a trecut de pragul de 10.000 de cazuri de COVID-19 depistate într-o singură zi, iar de luni au intrat în vigoare noi măsuri restrictive, în încercarea de limitare a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. În timp ce în capitală unii se adună să protesteze anti-mască și România e în plină campanie electorală, cifrele care ilustrează evoluția COVID-19 cresc de la o săptămână la alta, iar secțiile ATI din toată țara devin neîncăpătoare. În doar cinci săptămâni, harta care colorează județele în funcție de incidența cazurilor depistate a trecut de la verde-galben (incidență sub sau puțin peste 1‰) la mult roșu (peste 3‰). Adică e rău. În cifre: la începutul lunii octombrie, în aproximativ două treimi din județele României rată de incidență s-a situat sub 1‰, cel mai afectat județ ajungând la 1,7 ‰.  Cum stăm acum?  Mai multe județe au trecut cu rata de incidență de 6‰. Printre ele se numără și Clujul. Datele au fost adunate de echipa de cercetare a proiectului „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor” (COVID19-RoEIM), derulat în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB Cluj (UBB-FSEGA) . La solicitarea Actualdecluj.ro, echipa de economiști ne-a transmis o analiză detaliată a evoluției pandemiei din ultimele 5 săptămâni și a elaborat și câteva prognoze privind evoluția pandemiei și a economiei în contextul actual.

La începutul lunii octombrie 2020, în aproximativ două treimi din județele României rată de incidență s-a situat sub 1‰ (numărul cumulat al cazurilor noi de coronavirus din ultimele 14 zile, raportat la 1000 de locuitori), arată datele redate de echipa FSEGA. Nici măcar cea mai afectată zonă nu a trecut de pragul de 2‰: Bucureștiul se situa cu acest indicator la nivelul 1,8‰. Cel mai puțin afectate județe în această perioadă au avut o rată de incidență foarte scăzută: Argeș (0,3‰), Botoșani, Buzău, Călărași, Mehedinți, Mureș, Olt, Vrancea (0,5‰), Harghita și Ialomița (0,6‰). La mijlocul lunii octombrie s-a observat deja o creștere semnificativă a acestui indicator, notează cercetătorii: rata de incidență în București, respectiv în județul Alba a depășit pragul de 3‰. În această perioadă, județele cel mai puțin afectate – precum Argeș, Buzău sau Mehedinți – au rămas sub pragul de 1‰. Situația s-a înrăutățit mult de atunci. „În data de 5 noiembrie 2020, la doar 5 săptămâni de la prima zi a lunii octombrie, când rata de infecție părea încă a fi sub control, situația a devenit extrem de îngrijorătoare în cele mai multe regiuni ale României. Cel mai afectat județ, Sălaj, a atins un nivel record de 7,8‰, urmat de patru județe cu o rată de incidență mai mare de 6‰ – Timiș, Sibiu, Cluj și Alba”, a sintetizat Csiki Ottó, doctorand și membru al echipei de proiect. La nivelul județului Cluj observăm, de asemenea, o tendință semnificativă de creștere a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus: rata de incidență avea o valoare de 1,2‰ la începutul lunii octombrie, valoarea indicatorului arătând o creștere accelerată până la mijlocul lunii octombrie (2,3‰), respectiv până la 5 noiembrie (6,3‰).

În aceeași perioadă analizată de echipa FSEGA-UBB, rata testelor pozitive (numărul cazurilor pozitive identificate raportat la numărul total al testelor efectuate) a avut o evoluție similară: de la o valoare medie de 10-12% din prima parte a lunii octombrie, primele zile ale lunii noiembrie au adus o creștere de până la 23-26%, amintesc economiștii de la UBB.

„Desigur, o astfel de creștere spectaculoasă are cauze multiple și trebuie să luăm mai mulți factori în considerare”, menționează echipa de la FSEGA. „Comparând severitatea măsurilor guvernamentale din România cu alte țări europene, putem constata că România se află undeva la mijlocul clasamentului. Conform indicatorului de măsurare a severității măsurilor guvernamentale (COVID-19 Government Response Tracker) dezvoltat de Universitatea din Oxford, sunt însă câteva țări care au măsuri mult mai stricte implementate la începutul lunii noiembrie (de ex. Polonia, Cehia, Franța, Slovacia, UK), aceste măsuri fiind luate cu câteva zile sau săptămâni mai devreme decât în România. În momentul de față, există însă și câteva țări europene unde aceste măsuri sunt puțin mai relaxate, precum în Italia, Bulgaria, Ungaria sau Croația”, sintetizează profesorul Szász Levente.

 

 

Mobilitatea populației, evaluată pe baza indicilor de mobilitate furnizate de Google, nu arată creșteri semnificative în această perioadă, frecventarea locurilor de muncă, de exemplu, rămânând în continuare cu mult sub nivelul „obișnut”, adică cel de dinainte de izbucnirea pandemiei. „Astfel, comparând explozia cazurilor de coronavirus cu relativa stabilitate a mobilității populației, se constată câ într-adevăr sunt necesare măsuri adiționale de distanțare în această perioadă pentru a reuși să revenim într-o situație care poate fi ținută sub control”, precizează Szász.

Cercetătorii din cadrul UBB-FSEGA au dezvoltat, de asemenea, un model de previziune pe termen scurt a cazurilor zilnice noi de coronavirus. Modelul este actualizat în prima zi a fiecărei săptămâni, conținând previziunile privind următoarele zile ale săptămânii respective. La publicarea cifrelor oficiale zilnice previziunile modelului sunt comparate cu valorile actuale aferente fiecărei zi a săptămânii. Chiar dacă săptămâna care a început cu 9 noiembrie a demarat cu un număr relativ scăzut de cazuri noi (3240), pe fondul numărului redus de teste efectuate, modelul de previziune al celor de la UBB-FSEGA arată că putem să ne așteptăm la mai multe zile când această cifră va depăși din nou pragul de 10.000 de infectări.

Previziuni:

 

 

În acest context, nici previziunile economice pe termen scurt nu sunt foarte optimise. „Am văzut un record negativ în al doilea trimestru al acestui an și o revenire accelerată în trimestrul 3. Având în vedere și înrăutățirea situației epidemiologice în ultimele săptămâni, echipa noastră se așteaptă la o nouă scădere a PIB-ului în ultimul trimestru al anului față de trimestrul anterior. Calculele noastre, care se bazează pe contextul actual al pandemiei, prevăd o scădere a PIB-ului din ultimul trimestru al anului în intervalul de -3% și -2%. Pe baza acestor evoluții negative, previziunea noastră privind PIB-ul României la nivelul întregului an este de -4,9%, cea mai negativă evoluție a PIB-ului anual de după criza economico-financiară din 2008-2009”, menționează Bálint Csaba, cadru didactic asociat la UBB-FSEGA. Menționăm că în trimestrele doi si trei ale anului 2009, PIB-ul României a avut un declin de 8%, respectiv 7,3% fata de trimestrele similare din anul anterior.

 

 

Cum arată harta României, în 10 noiembrie, conform Datelazi.ro:

 

 

Clujul e într-un top în care nu și-ar dori să fie, iar municipiul Cluj-Napoca are una dintre cele mai mari rate de infectare cu noul coronavirus din județul Cluj, peste media județului. Municipiul a ajuns la o incidență de peste 7 cazuri de infecție la mia de locuitori. Conform datelor din 10 noiembrie, județul Cluj are și a doua cea mai mare rată de infecție cu coronavirus din întreaga țară. E vorba de o incidență cumulată a cazurilor la nivel județean, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori, de 6,56 cazuri, cifră depășită doar de Sibiu, cu 6,89 cazuri la mie. Un număr de patru județe din țară au depășit pragul de șase infecții la mia de locuitor: Cluj, Sibiu, Sălaj și Timiș.

Vezi și:

Județul Cluj, a doua cea mai mare rată de infecție cu coronavirus din România astăzi

Datele din 10 noiembrie:

Peste 400 de infecții cu coronavirus la Cluj în 24 de ore, cele mai multe din țară după București

 

Alte vești din pandemie:

  • Municipiul Cluj-Napoca se apropie de carantină, a avertizat președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. ”În ritmul actual de creștere nu vom putea evita carantinarea, care este o măsură extremă”, spune Mircea Abrudean. ”Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă nu limităm la maxim deplasările și interacțiunea socială, daca nu respectăm întocmai regulile sanitare, în ritmul actual de creștere, nu vom putea evita carantinarea, care este o măsură extremă. Noi ca autorități facem tot posibilul sa nu ajungem la carantină, dar avem nevoie de ajutorul cetățenilor, altfel efortul tuturor este în zadar”, spune prefectul Mircea Abrudean, care e președintele CJSU Cluj. Mai multe AICI

 

  • În contextul înrăutățirii situației epidemiologice, clinica Medicală 1 de la Spitalul Județean reintră în linie de suport pentru cazuri de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Alte cinci spitale din Cluj tratează Covid-19: Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Recuperare, Spitalul Municipal și Spitalul Militar. Astfel, Clujul va ajunge la șase spitale care vor trata cazuri de COVID-19.

 

  • În Timișoara e criză de locuri la ATI. Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara trage un semnal de alarmă privind ocuparea locurilor pentru pacienţii cu COVID-19 şi declară că şase persoane au decedat de duminică şi până luni, din cauza lipsei de locuri în Secţia de ATI. Mai multe AICI

 

  • Numărul cazurilor de infecţii cu noul coronavirus la nivel mondial a depăşit duminică 50 de milioane de cazuri, potrivit datelor Reuters, iar cel de-al doilea val al pandemiei produs în ultimele 30 de zile reprezintă un sfert din acest total, transmite News.ro. Mai mult de 1,25 de milioane de oameni au murit din cauza bolii respiratorii care a apărut în China la sfârşitul anului trecut. Europa, cu aproximativ 12 milioane de cazuri, este cea mai afectată regiune, depăşind America Latină. De asemenea, În Europa au avut loc 24% dintre decesele provocate de Covid-19. Mai multe AICI

 

  • Vin și vești ceva mai bune, din laboratoarele oamenilor de știință. Pfizer și BioNTech au obținut rezultate încurajatoare cu vaccinul-candidat anti-COVID-19, aflat în faze avansate de studii clinice. Găsiți AICI informațiile publicate de companii și câteva explicații de urmărit AICI. Un medicament cu anticorpi, dezvoltat de Eli Lilly & Co., a primit din partea autorităţilor de reglementare americane autorizaţie de utilizare de urgenţă, pentru tratarea cazurilor ușoare și moderate de COVID-19. Mai multe AICI

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.