Închide

Consilierii USR-PLUS critică soluțiile Primăriei și cer măsuri ca piețele să funcționeze în condiții de siguranță în interior. Spun că orașul are nevoie și de o piață virtuală, unde să se poată face și comenzi online

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 10, 2020 0 423

În plin sezon de valorificare a recoltei de toamnă decizia Guvernului de a suspenda activitatea piețelor din spații închise a pus administrațiile locale în situația de a se adapta noului context, însă măsurile propuse până acum – demontarea pereților laterali ai pieței pentru a permite funcționarea pieței în aer liber sau extinderea piețelor în aer liber – nu sunt adaptate sezonului rece și trebuie luate în calcul doar pe scurtă durată, au apreciat consilierii locali USR-PLUS. Aceștiau au arătat că Primăria trebuie să ia măsuri pentru ca piețele din oraș să poată funcționa în spațiu închis, în condiții de maximă siguranță. În plus, ei au arătat că, pe termen lung, Primăria trebuie să pună la dispoziția clujenilor o piață virtuală, unde să îi înscrie pe toți producătorii cărora le oferă deja spații în piețele orașului, pentru a-și putea organiza activitatea de livrare a bunurilor comandate online conform cererii.

„Piețele nu trebuie închise, ci reorganizate. Pe termen scurt, trebuie să ne asigurăm că piețele pot funcționa în spațiu închis în condiții de maximă siguranță, iar pentru a realiza acest scop propunem o serie de măsuri: reorganizarea piețelor pentru asigurarea distanțierii fizice între comercianți, organizarea traseului clienților printre tarabe pentru a avea o singură intrare și o singură ieșire, limitarea numărului de persoane ce pot intra concomitent în piețe, reintroducerea personalului ce poate verifica temperatura fiecărei persoane ce intră în incintă, investiții suplimentare pentru a asigura ventilarea corespunzătoare a spațiilor închise în care funcționează piețele, reducerea prețului de închiriere a spațiului pentru fiecare producător”, a propus consiliera Alexandra Oană din Consiliul Local în numele celor de la USR-PLUS.Aceasta a arătat că, pe termen lung, Primăria trebuie să pună la dispoziția clujenilor o piață virtuală, unde să îi înscrie pe toți producătorii cărora le oferă deja spații în piețele orașului, pentru a-și putea organiza activitatea de livrare a bunurilor comandate online conform cererii. „Consiliul Județean are deja această platformă prin Agro Transilvania, anume magazinul online Produs de Cluj, mai trebuie doar extinsă”, a mai arătat într-o postare publică ea.
Începând din 9 noiembrie toate piețele agroalimentare din subordinea Primăriei funcționează în aer liber, în spațiile din proximitatea halelor. Municipalitatea a furnizat imagini cu respectivele spații pentru toate piețele și a anunțat că toți clujenii vor avea ca alternative și piețele volante de la Sala Sporturilor, care vor funcționa timp de trei zile (marți, vineri și sâmbătă) dar și una în Gheorgheni, la capătul liniei 3.
„Standurile producătorilor locali au fost amenajate în aer liber, în fața piețelor, cu păstrarea distanței și prin respectarea tuturor măsurilor comunicate de autoritățile abilitate. Piața volantă de pe platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” va asigura producătorilor locali comercializarea produsele de sezon și continuarea activității într-un regim cât mai apropiat de o situație normală, în fiecare zi de marți, vineri, în intervalul orar 10:00-17:00, iar sâmbăta, în intervalul orar 07:00-15:00. rimăria Cluj-Napoca susține munca producătorilor locali și activitatea piețelor din oraș, iar municipalitatea va acorda sprijin inclusiv administratorilor de piețe private (Piața Mihai Viteazul și Piața Ion Meșter), în condițiile în care vor fi obținute avizele Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinară, pentru ca activitatea acestora să nu fie afectată”, a arătat Primăria pe pagina oficială de Facebook.
După ce Guvernul a luat decizia de a închide piețele agroalimentare din spațiile închise, lidera consilierilor USR PLUS a adresat un apel către primarul Emil Boc pentru a-i cere să discute cu premierul Ludovic Orban pentru ca decizia de a închide sau nu piețele să rămână la mâna administrațiilor locale. Mai precis în 7 noiembrie.

 

Imdiat după ce au apărut apelurile făcute de la consilierii USR-PLUS din Consiliul Local, primarul Emil Boc a mers pe teren, în 8 noiembrie, și a anunțat și el printr-un video pe Facebook că piețele din Cluj-Napoca nu se vor închide, ci doar vor fi reorganizate în aer liber. Primarul era încrezător că și vremea va ține cei care vând în piețe, ca să poată să își comercializeze produsele în aer liber.

Consiliera Alexandra Oană a mers în Piața Hermes după anunțul primarului, unde a discutat cu comercianții care au militat ca piața să rămână deschisă, însă nu în aer liber ,ci în actualul spațiu, mai ales că se asigură toate condițiile ca piața să funcționeze în condiții de siguranță, și pentru vânzători și pentru cumpărători.

În 9 noiembrie, Adrian Cristian semnala, tot luând în discuție situația piețelor din Cluj-Napoca deschise în aer liber, că măsurile de închidere a piețelor sunt aberante și că toate deciziile impuse de Guvern în contextul pandemiei se contrazic unele pe aletele.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu