Închide

Harta chiriilor în Clujul universitar

EconomieRecomandarea redacției by Kristina Reştea - sept. 17, 2014 0 406

Cele mai ridicate prețuri de închiriere se înregistrează înainte de începerea anului universitar în cartierele Zorilor, Gheorgheni sau Mărăști, unde sunt răspândite cu precădere cele mai mari facultăți din oraș. Proprietarii de locuințe profită de imaginea bună, mai mult sau mai puțin justificată pe baze reale, pe care a ajuns să o aibă Clujul în afara sa, avertizează specialiștii.

Potrivit unei analize realizate de portalul Imobiliare.ro, pe baza ofertelor de pe site, proprietarii de garsoniere din Cluj-Napoca cer prețuri pornind de la 180 de euro pe lună în Mănăștur, 190 de euro în cartierele Zorilor și Gheorgheni și 200 de euro pe lună în Mărăști. Pentru un apartament de două camere, chiriile încep de la 230 de euro pe lună în Mănăștur, de la 250 de euro pe lună în zonele Zorilor și Gheorgheni și de la 270 de euro pe lună în Mărăști. La trei camere, prețurile minime sunt 270 de euro pe lună în Mănăștur, 290 de euro pe lună în Zorilor, 320 de euro pe lună în Gheorgheni și 350 de euro pe lună în Mărăști, conform datelor Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca este un oraș scump. Evoluția prețurilor atât pe segmentul apartamentelor scoase la vânzare, cât și pe cel al închirierilor merită urmărită. Problema care se pune este sustenabilitatea acestor prețuri. Se știe că proprietarii sunt de regulă foarte sensibili la orice semnale pozitive, or Clujul are parte din plin. Și acționează subiectiv”, subliniază Daniel Crainic, directorul de marketing al Imobiliare.ro. „Clujul beneficiază de pe urma unui PR bun: orice investiție sau proiect nou beneficiază de mult mai multă expunere națională decât dacă ar fi fost făcută oriunde altundeva. Cu alte cuvinte, Clujul e la modă, iar asta se vede și în prețul apartamentelor. Rămâne de urmărit cât de sustenabil este pe termen mediu”, a detaliat Crainic

Ofertele anunțate în piață de proprietari pot să „iasă” mult din media stabilită de portalul care a realizat analiza. Astfel, cei aflați în căutare de garsoniere pot să dea de proprietari sau agenții imobiliare care cer 250 de euro pentru o garsonieră din Zorilor, aflată însă „la câteva minute de UMF”. O altă ofertă anunță scoaterea pe piață pentru închiriere a unui apartament cu o cameră pentru 230 de euro, în zona Iulius Mall și a facultăților de profil economic. Pe de altă parte, cei care caută în această perioadă locuințe de închiriat anunță un buget de 100, 150, 160 și foarte rar sume de peste 170 sau înspre 200 de euro pentru garsoniere, conform anunțurilor din piață. „Caut o garsonieră sau un apartament de închiriat, pentru două persoane, în Mărăști sau Gheorgheni și am un buget de cel mult 200 de euro”, anunță un viitor locatar-chiriaș de Cluj.

Cluj 2c

Cluj 3c

Cum stă situația în țară, potrivit statisticilor Imobiliare.ro

București: în Capitală, chiriile solicitate pentru garsoniere încep de la 175 de euro pe lună în Berceni, de la 200 de euro pe lună în Militari, de la 180 de euro pe lună în Drumul Taberei, de la 150 de euro pe lună în Titan, de la 200 de euro pe lună în Vitan, de la 220 de euro pe lună în Dristor și de la 250 de euro pe lună în Tineretului.

Pe segmentul apartamentelor cu două camere, prețurile de pornire sunt 190 de euro pe lună în cartierul Berceni, 250 de euro pe lună în Militari, 200 de euro pe lună în Drumul Taberei, 210 euro pe lună în Titan, 250 de euro pe lună în Vitan, 220 de euro pe lună în Dristor și 250 de euro în Tineretului. Un apartament cu trei camere poate fi închiriat începând cu 245 de euro pe lună în Berceni, cu 230 de euro pe lună în Militari, cu 250 de euro pe lună în Drumul Taberei și Titan, cu 400 de euro pe lună lângă Mall Vitan, cu 320 de euro în Dristor și cu 300 de euro pe lună în Tineretului.

Timișoara: În orașul de pe Bega, pretențiile proprietarilor de garsoniere încep de la 170 de euro pe lună în Girocului și Circumvalațiunii, de la 175 de euro pe lună în zona Complex Studențesc și de la 200 de euro pe lună în Lipovei. Prețurile minime cerute pentru apartamentele cu două camere, conform Imobiliare.ro, sunt 190 de euro pe lună în Girocului, 200 de euro pe lună în Complex Studențesc, 230 de euro pe lună în Lipovei și 250 de euro pe lună în Circumvalațiunii. Pe segmentul locuințelor cu trei camere, prețurile pornesc de la 270 de euro pe lună în Circumvalațiunii și Complex Studențesc, de la 280 de euro pe lună în Lipovei și de la 300 de euro pe lună în Girocului.

Brașov: În orașul de la poalele Tâmpei, bugetul minim necesar pentru închirierea unei garsoniere este de 180 de euro pe lună în cartierul Astra sau în zona centrală a Brașovului și 195 de euro pe lună în cartierul Răcădău. Pentru cei care doresc să locuiască într-un apartament cu două camere, o chirie minimă pentru centrul orașului, dar și pentru zona Astra, ar fi de 180 de euro pe lună, față de 220 de euro pe lună în Răcădău. Potrivit datelor Imobiliare.ro, pe segmentul locuințelor cu trei camere, prețul minim cerut în Astra, dar și în zona centrală, este de 250 de euro pe lună, față de 260 de euro pe lună în Răcădău.

Constanța: În orașul de la malul mării, chiriile pentru garsoniere pornesc de la 160 de euro pe lună în Tomis Nord și de la 200 de euro pe lună în zonele Faleză Nord și Trocadero, potrivit Imobiliare.ro. Un apartament cu două camere poate fi închiriat începând cu 180 de euro pe lună în Tomis Nord, 235 de euro pe lună în zona Faleză Nord și 250 de euro pe lună în Trocadero. La trei camere, chiriile pornesc de la 200 de euro pe lună în Tomis Nord, de la 275 de euro pe lună în zona Faleză Nord și de la 350 de euro pe lună în Trocadero.

Iași: În capitala Moldovei, chiriile solicitate pentru garsoniere pornesc de la 200 de euro pe lună în cartierele Nicolina și Copou, în vreme ce valorile minime pentru două camere sunt de 170 de euro pe lună și, respectiv, 250 de euro pe lună (în aceleași zone). Pentru o locuință tricamerală (mobilată), prețurile se situează la 300 de euro pe lună în Nicolina și 400 de euro pe lună în Copou, conform ofertelor listate pe Imobiliare.ro.

 

 

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu