Închide

Guvernul Cîțu a căzut prin moțiune de cenzură, adoptată în Parlament cu 281 de voturi

ActualitatePoliticaSinteză știri naționaleTop News by Actual de Cluj - oct. 05, 2021 0 327

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut marți de votul Parlamentului, iar guvernul Cîțu a fost demis. Reprezentantul PSD; Sorin Grindeanu și cel al AUR; George Simion, au transmis că au fost exprimate 281 de voturi pentru debarcarea guvernului. Pentru a fi adoptată moțiunea, erau necesare 234 de voturi „pentru”.

Este cel mai mare număr de voturi strâns vreodată în România la o moțiune de cenzură, transmite g4media.

Moțiunea depusă de PSD a fost votată atât de parlamentarii social-democrați, cât și de cei ai AUR și USR PLUS.

Florin Cîțu rămâne premier în regim interimar, sarcina președintelui Klaus Iohannis fiind aceea de a convoca partidele la negocieri, în vederea propunerii și desemnării unui nou premier.

Liberalii anunță că în ceea ce-i privește îl vor susține în continuare pe Florin Cîțu – președintele PNL – pentru funcția de premier, deși există o hotărâre a Curții Constituționale care prevede că un premier demis prin moțiune de cenzură nu mai poate fi propus ca premier.

Liderii USR PLUS anunță că ei au o propunere de premier, în persoana președintelui partidului, Dacian Cioloș. USR-iștii își mențin afirmațiile că se întorc să guverneze în coaliție cu PNL și UDMR, cu condiția ca Florin Cîțu să iasă din schema guvernării.

Social-democrații arartă că ei nu doresc să susțină un guvern minoritar (respectiv pe PNL si UDMR), dar nici nu sunt interesați să vină cu o variantă de premier, atâta timp cât nu au majoritate confortabilă în parlament, majoritatea care – consideră ei – va putea fi obținută de PSD doar prin alegeri anticipate. Și până la anticipate, PSD ar susține un Guvern Tehnocrat, care să găsească soluții și să scoată țara din criză.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu