Închide

Grup de artiști din Cluj expune la București pe baza arhivei comuniste Minerva, ocupă 2 etaje în galerie

Cultură by Actual de Cluj - iun. 06, 2018 0 235

Mai multe lucrări de artă inspirate din arhiva de presă Minerva ce cuprinde zeci de mii de fotografii realizate timp de decenii la Cluj de cele două ziare de Stat din perioada comunistă – Făclia și Igazsag – sunt expuse de mâine într-o galerie din București, Eastwards Prospectus.

Expoziția „Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear” cuprinde lucrări noi al căror punct de plecare se află în Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, ce conține imagini realizate de fotojurnaliștii de la ziarele clujene Făclia și Igazság între 1960 și 1990. Arhiva este găzduită și gestionată de Asociația Culturală Minerva, din Cluj. Artiștii participanți în expoziție – artiștii vizuali Răzvan Anton, Claudiu Cobilanschi, Miklósi Dénes, Miklós Szilárd și Iulia Toma, alături de compozitorii Bolcsó Bálint și Kedves Csanád – au în comun interesul față de potențialul acestei arhive, precum și față de tema memoriei și a relației sale cu istoria. Prin intermediul artelor vizuale, al muzicii și al producției intelectuale, proiectul urmărește, problematizează și articulează o stare de fapt social-politică din trecutul României. Expoziția artiștilor din Cluj se desfășoară pe ambele etaje ale galeriei din București., este prima de această amploare din București dedicată cercetării artistice contemporane bazate pe Arhiva de Fotografie de Presă Minerva și reprezintă o încercare de a da înapoi artei vocea politică de care a fost privată, după cum spun curatorii.

Tibori Zoltan e președintele societății culturale Minerva și explică cum au ajuns negativele perioadei comuniste în patrimoniul asociației: „atelierul fotografic al Igazsag și Făclia era comun; până prin 1982 fiecare ziar avea fotograf separat, dar după aceea s-au unit și a fost un singur fotograf pentru cele două ziare, așa că arhiva a fost comună din acel moment. După ce Făclia s-a mutat de aici (ambele ziare funcționau până recent pe strada Napoca, de unde Făclia s-a mutat pe Clinicilor-n.red.) ei au renunțat la arhivă și au cedat-o, am preluat-o noi. Sunt în jur de 70.000 de clișee originale din acea perioadă, pe filme Orwo de 6×6 centimetri, late, care pot fi scanate extraordinar, executate de mai mulți fotografi – Wagner Rudolf, Csomafay Ferenc, Ion Miclea Mihale – fotoreporter la Femeia în varianta maghiară – Dolgozo No, o revistă pentru femei și familie. După aceea au fost Nicolae Petcu și Ioan Petcu”.

Citește și:

Zeci de mii de instantanee din Clujul comunist, cât pe ce să fie distruse, disponibile azi pe net

Nici un comentariu

Scrie un comentariu