Închide

Din Vrancea, cu elevii la TIFF. Profesoara de Română care face concurs școlar de trailere după cărți

ActualitateCulturăFestivalFilmTop News by Kristina Reştea - iun. 06, 2018 0 1102

Imaginaţi-vă un compartiment aglomerat, dintr-un tren ce pleacă din Cluj spre Vrancea, cu un grup de 13 elevi, însoţiţi de profesoare. Detaliu important: doi dintre ei citesc. Adolescenţii se întorc acasă după o excursie inedită: au fost la festivalul de film de la Cluj (cel mai mare din ţară), după ce ei înşişi au câştigat un premiu de festival. Şi nu orice fel de festival, ci o competiţie lansată la Focşani şi care îi provoacă pe liceeni să citească, să facă trailere după cărţi şi să vină cu ele în concurs.

„În sală se află o profesoată din Focşani, Carmen Ion, care a venit cu elevii la Cluj, la filme. Acasă, ea organizează un festival de trailere inspirate din cărți”, spune directorul TIFF, Tudor Giurgiu, pe scena galei de final de festival.  Carmen Ion predă Limba și Literatura Română la Liceului Pedagogic Spiru Haret din Focşani, dar în țară a devenit cunoscută pentru altceva: ca să îi încurajeze pe elevi să citească, a organizat un concurs școlar de book-trailere. Săptămâna trecută, profesoara organizatoare de „mini-festival” de film a venit la Cluj, cu elevii, să vadă (și ei, și ea) cum e un festival mare de filme. Ne-a povestit cu ce impresii a rămas, ne-a vorbit despre cum îi pot ajuta filmele pe elevi să citească și ne-a împărtăşit din planurile pentru „Boovie”.

Să spunem, mai întâi, că Boovie a început ca proiect de clasă și a ajuns concurs pentru elevii de licee. „Copiii nu mai citesc, nu? Auzim asta pe toate drumurile! Sau citesc, dar puțin…, ori din obligație…, sau fără să înțeleagă! Păi, ce ne facem? Putem să stăm degeaba și să ne plângem sauuuu… Ne facem festival! Concursul de book-trailere îi pune pe elevi să citească – de bună-voie și nesiliți de nimeni! Să-și facă o echipă de maxim 11 tovarăși! Să devină scenariști, regizori, actori, cameramani, editori video. Să facă trailere după cărți noi, care nu au mai fost ecranizate, bestsellers internaționale, categoria 14+, care vorbesc sincer și profund despre problemele adolescenților din toată lumea”. Asta e descrierea festivalului lansat în Focşani şi botezat „Boovie”. Pentru o ediţie, organizatorii aleg 5-6 romane, care trebuie să îndeplinească câteva condiţii: să fie în categoria „14+”, să abordeze o problematică legată de adolescenţă, să nu fi fost ecranizat şi să aibă referinţe critice foarte bune.

 

Ce îţi poate aduce cartea? Excursie, cu filme, la TIFF

În acest an, câștigătorii festivalului au primit un premiu inedit: o excursie la TIFF. Aşadar, patru zile de festival au fost la Cluj elevii de la echipa Blank, de la Liceul Teoretic ”Ioan Slavici” din Panciu și trei reprezentanți ai echipei de organizare de la Liceul Pedagogic ”Spiru Haret” Focșani. Au văzut filme, au aflat despre programul „Let’s go digital” din cadrul TIFF sau despre secţiunea EducaTIFF, dedicată celor mai mici dintre cinefili, au fost la TIFF Lounge, unde vin invitaţii să răspundă întrebărilor publicului şi la cinema Open Air.

„Cred că e cel mai ofertant premiu I care putea fi acordat în concursul nostru. Puteam face rost de finanţări ca să dăm premii în bani, dar asta e altceva: e o experienţă de învăţare, de cunoaştere. Şi de viaţă”, explică organizatoarea Boovie decizia ineditei incursiuni la Cluj ca premiu de concurs.

„Au gustat din toate. Au fost şi la filme, şi la EducaTIFF, dar şi la cafele prin oraş şi chiar şi la KFC, că nu au în Focşani şi nu am putut să îi conving să nu meargă. Organizatorii ne-au aşteptat la gară cu maşina TIFF”, amintește profesoara.

 

 

„La EducaTIFF, cei din echipă s-au întâlnit cu elevii din Beiuş care au participat la secţiunea noastră „Trailer de buzunuar”, au fost la gala Let’s go digital. A fost o experienţă de educare şi de învăţare, cu atât mai valoroasă cu cât mulţi dintre ei nu au avut niciodată ocazia de a participa la un festival. Au putut să vadă şi atmosfera unui festival mare şi, de fapt, toţi am avut ocazia să ne „îmbibăm” de amploarea şi de profunzimea unui astfel de eveniment. Am venit să învăţăm”, sintetizează Carmen Ion. Şi, într-adevăr, mai e de învăţat, pentru că ambiţia organizatorilor de concurs judeţean pentru liceeni e mare: vor să îl transforme în festival naţional şi, la un moment dat, chiar internaţional. Urmează drumuri şi la alte festivaluri, ca NexT sau Ideo Ideis (pentru trupe de teatru de liceeni). „Vom încerca să găsim soluţiile optime pentru a transforma acest festival al nostru într-unul de anvergură naţională. E mult de muncă”, admite Carmen Ion, după experienţa TIFF, din care iese încurajată că se poate mai mult.

 

Victoriile micului festival. „Elevii învaţă să gândească autonom, în echipă”

La cea mai recentă ediţie a Boovie, s-au înscris 20 de echipe, dintre care 18 au prezentat proiectele (celelelate două nu au reuşit din cauza unor probleme tehnice), în condiţiile în care o echipă e format din 7-11 elevi. Şi interesul creşte. „Noi ne-am propus iniţial să facem un concurs judeţean, dar vestea s-a rostogolit, datorită lui Tudor Giurgiu și a Codruței (Codruța Simina, autoarea unui articol despre „profesoara care transformă cărțile în filme”); şi asta ne-a obligat cumva, moral şi emoţional, să deschidem o nouă secţiune de concurs, la care să poată participa şi doritori din afara judeţului, care au ratat înscrierea. Aşa a apărut secţiunea „Trailer de buzunar””, spune profesoara. „Unul dintre marile succese de anul acesta a fost participarea a două echipe de la un liceu tehnologic din Focşani. Un liceu unde copiii învaţă meserie, învaţă prelucrarea lemnului şi coafură. Copiii aceştia au citit cărţi şi au vrut să participe la concursul nostru. Asta pentru mine e o victorie autentică a festivalului”, spune profesoara. Miza pentru festivalul care creşte e aceeaşi ca la început, când totul era un proiect de clasă: să îi încurajeze pe elevi să citească. „Și cititul să devină un act natural, cu motivaţie intrinsecă. După prima ediţie a concursului, mai am încă câteva eleve care din când în când îmi spun: „citesc o carte şi fac scenariul în minte”. Intrăm într-un cerc interesant, primesc şi eu sugestii să citesc anumite cărţi, descopăr texte care mi-au scăpat. Ne motivăm reciproc”, constată profesoara. Şi copiii prind drag de citit. „Acum nu pot să spun că toţi devin împătimiţi ai cititului. Dar pot să vă spun că şi pe tren, doi copii citesc. Un elev şi-a adus cu el la Cluj trei cărţi, dintre care una e Un bărbat pe nume Ove„, spune, nu fără mândrie, profesoara organizatoare de festival.

Cât despre efectele „metodei Boovie”, profesoara care a lansat competiţia e convinsă că rezultatele merită efortul. „Sunt multe obiective pe care un astfel de concurs le îndeplineşte: dezvolţi abilităţile tehnice, îi înveţi să muncească în echipă, iar, dacă vorbim de citit şi literatură, elevii nu doar că citesc o carte, dar o citesc de zece ori; învaţă să identifice secvenţele importante, să argumenteze de ce un anumit moment al poveştii e semnificativ, învaţă cum să decidă şi cum să arate la final secvenţele. Practic, ei învaţă să gândească autonom, în echipă”, spune Carmen Ion.

Obiectivele pe următoarele luni: crearea unei comunităţi solide de elevi şi construirea câtorva nuclee puternice în ţară. „Noi suntem profesori, o echipă de opt persoane, şi fiecare a făcut ce a ştiut mai bine, pe zona sa. Am făcut treaba cam lăutăreşte, ca să spun aşa. Dar de acum o să cerem ajutor. Suntem foarte încântaţi de reacţiile primite. Când l-am sunat pe Tudor Giurgiu, să îi spun că am vrea să venim la TIFF, el era într-o întâlnire. Şi totuşi mi-a răspuns la telefon, la un număr pe care nu îl ştia. Când am revenit, în 45 minute, deja îmi spunea că a vorbit cu cei din echipă şi treaba e rezolvată”, povesteşte profesoara. Aşa că, pe mai departe, echipa pregăteşte extinderea concursului într-o formulă de festival.  Pentru la anul, se preconizează înscrieri a cel puţin 3 echipe din afara judeţului: din Oradea, Beiuş şi Petroşani. Interes există şi în Timişoara şi Braşov şi ceva ecouri au ajuns tocmai până în India, așa că din Focșani se construiește mai departe festivalul de filme și cărți. „Cu paşi mici, spre ţinte mari”.

 

Sursa foto: Boovie, organizatori Boovie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare