Închide

Germanii de la Bosch au început lucrul pentru extinderea „campusului” de ingineri din Cluj. În ce stadiu e proiectul și când se inaugurează

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 30, 2021 0 516

Grupul german Bosch, cu 1000 de angajați în centrul de inginerie din Cluj, a început lucrul la extinderea birourilor din oraș cu o a doua clădire, care ar urma să fie finalizată în 2023, a anunțat compania. În ciuda crizei generate de pandemie și a scăderii producției auto la nivel mondial, grupul cu fabrică și centru de inginerie la Cluj a anunțat creșterea afacerilor în România. Compania are acum deschise în jur de 50 de poziții pentru centrul de la Cluj și peste 200 de posturi pentru fabrica de la Jucu, conform datelor consultate de Actualdecluj.ro

Centrul de Inginerie din Cluj a înregistrat „o creștere rapidă în ultimii ani”, spun reprezentanții companiei în România. Inginerii de aici, specializați în software, hardware și fiabilitate, lucrează la proiecte cu tehnologie precum conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată, inteligența artificială și Internetul lucrurilor. În prezent, aproximativ 1.000 de angajați lucrează la Centrul de Inginerie din Cluj, conform datelor făcute publice de grupul german, dar e nevoie în continuare de oameni: pentru Cluj-Napoca, grupul are deschise acum 52 de posturi. În lunile următoare, „campusul software” va fi extins cu o a doua clădire. Noua clădire de birouri va fi finalizată, conform planului, în 2023, și va fi conectată la facilitățile existente. Aceasta „va sprijini continuarea dezvoltării locației în domeniul mobilității automatizate și conectate”, potrivit reprezentanților Bosch. Noua clădire de 10.000 mp va închide frontul străzii, dar va permite pasajul înspre zona centrală a complexului, o piață cu acces public. Cele două clădiri vor fi conectate de o pasarelă dublă, aceasta unind etajele de birouri, dar și terasele circulabile, conform planurilor arhitecților de la Dico și Țigănaș Birou de Proiectare. Proiectul a fost autorizat anul trecut, menționează arhitectul Șerban Țigănaș, iar în această perioadă se lucrează deja la fundații.

Reprezentanții Bosch au anunțat recent că rezultatele financiare din România au fost peste așteptări în 2020. „În 2020, Grupul Bosch în România a obținut rezultate financiare notabile, în ciuda efectelor pandemiei de coronavirus și a scăderii producției în domeniul auto”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România. Prognoza pentru anul fiscal curent în România rămâne pozitivă, a adăugat Boldijar. La finalul anului trecut, numărul angajaților Bosch din România a ajuns la aproximativ 8.160.

 

S-a extins fabrica de la Jucu

Bosch a investit în România aproximativ 100 de milioane de euro în anul 2020, în special pentru a continua dezvoltarea unităților de producție pentru Soluții de mobilitate din Cluj și Blaj, a anunțat compania. Fabrica de componente auto electronice din Jucu, județul Cluj și-a mărit capacitatea de producție și de depozitare, după o investiție de 85 de milioane de euro în 2020. În această unitate, Bosch produce, din 2013, printre altele, unități de control electronice pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple și asistență la condus și parcar. De la deschiderea sa, fabrica Bosch din Cluj a furnizat clienților internaționali peste 250 de milioane de piese auto. Potrivit datelor disponibile la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Bosch are deschise peste 200 de posturi pentru centrul din Tetarom III, la Jucu.

 

Colaborare cu universitățile și centru de vaccinare în Tetarom

Compania anunță că va continua colaborarea cu universitățe din Cluj, bază importantă de talente pentru viitoarele procese de recrutare. În 2020, Centrul de Inginerie Cluj, împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a deschis un nou program de masterat, specializat pe Calcul de înaltă performanță și analiza volumelor mari de date. De asemenea, unitatea de producție Bosch din Cluj continuă colaborarea cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca prin dotarea unui laborator de Industrie 4.0, facilitând astfel formarea personalului calificat pentru viitor. În cadrul unui proiect derulat în parcurile industiale ale județului, Bosch a deschis recent, în colaborare cu autoritățile locale, un centru de vaccinare împotriva Covid-19 la fabrica sa din Cluj, centrul va permite accesul facil la vaccinarea voluntară pentru orice angajat Bosch care lucrează în zonă și o rudă a acestuia, precum și pentru furnizorii companiei și personalul care lucrează la alte două companii din parcul industrial Tetarom III.

 

Sursa imagine: Dico si Tiganas, Ciprian Onetiu

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.