Închide

Pe mâna cui ajunge clădirea fostului hotel Continental, din centrul Clujului? Este vorba despre un dezvoltator imobiliar din Florești

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 29, 2021 1 16614

Hotelul Continental, scos din nou spre vânzare? Fugarul Ioan Bene se află în Italia, în timp ce un cunoscut dezvoltator imobiliar din Florești a ajuns să preia creanța în valorea de 5,5 milioane de euro, care vizează clădirea hotelului, tocmai de la o „instituție financiară” din Italia.

Un dezvoltator imobiliar din Florești, Nicu Todea, ar putea deveni proprietarul clădirii fostului hotel Continental după ce a cumpărat creanța de 5,5 milioane de euro constituită în 2013, în urma contractării de către Napocamin a creditului bancar în baza căruia reușea să preia clădirea-simbol din centrul municipiului Cluj-Napoca, informează ziarulfăclia.ro

Reamintim că societatea Napocamin (deținută de fugarul Ioan Bene, condamnat în țară pentru fapte de corupție), achiziționa în 2013 clădirea fostului Hotel Continental, în baza unui credit bancar accesat de la Banca Intesa San Paolo.

Mai concret, Napocamin, deținută de omul de afaceri Ioan Bene, s-a angajat să plătească societății Ardeleana din Albă Iulia suma de cinci milioane de euro pentru a prelua hotelul Continental.  Cum Napocamin nu avea suficienți bani, a contractat și un credit de la Banca Intesa San Paolo iar ca garanție pentru împrumut a fost instituită o ipotecă asupra clădirii.

La mică distanță după ce a devenit proprietarul vechiului hotel, Napocamin nu și-a mai plătit ratele bancare la Intesa San Paolo. Mai mult, firma controlată de Ioan Bene a intrat în insolvență. În acest context, banca a cesionat creanța pe care o avea față de Napocamin către (întâmplător sau nu) Amco SGA – o instituție financiară al cărei acționar majoritar e Ministerul Finanțelor din Italia. Tot în Italia se află și omul de afaceri Ioan Bene, protejat de legea italiană, după ce a fugit de condamnarea definitivă la închisoare cu executare, pronunțată de instanța din România.

Acum aflăm că instituția financiară din Italia, Amco SGA a vândut creanta contra sumei de 5,5 milioane de euro omnului de afaceri clujean Nicu Todea, deținătorul mai multor proiecte imobiliare în comuna Florești, cel mai cunoscut fiind „Columna Residence” – ansamblul de bocuri de lângă mall-ul ViVo Cluj.

Conform surselor Actual de Cluj, Nicu Todea se află în relații foarte bune cu fostul primar al Floreștiului, Horia Șulea.

De precizat că garanția pentru creanța obținută de Todea vizează în continuare clădirea fostului Hotel Continental. Contactat telefonic, omul de afaceri a spus că ar fi interesat să devină proprietarul clădirii monument istoric din centrul municipiului Cluj-Napoca, însă totul depinde de decizia administratorului judiciar și de ce vor solicita ceilalți creditori. Totuși, dacă se va decide vânzarea clădirii, pentru contravaloarea imobilului ar putea să i se ia în calcul creanța de 5,5 milioane de euro, iar diferența până la valoarea de piață ce va fi stabilită printr-o eventuală expertiză să fie plătită din fonduri proprii.

Nicu Todea a mai declarat pentru ziarulfăclia.ro că în cazul în care va reuși să devină proprietarul clădirii monument din centrul municipiului Cluj-Napoca nu o va revinde și va face investiții pentru a putea fi readusă în circuitul turistic și cultural al orașului.

Chiar dacă se va alege această variantă de valorificare a imobilului situat pe străzile Napoca și Universității, trebuie parcursă procedura de preemțiune, ceea ce conferă Ministerului Culturii sau Consiliului Local Cluj-Napoca, respectiv și Consiliului Județean Cluj prioritate să cumpere imobilul.

Reamintim că în 2013, și Consiliul Local Cluj-Napoca a analizat posibilitatea cumpărării clădirii fostului Hotel Contiental, situat pe strad Napoca, în virtutea exercitării dreptului său de preemțiune, însă în final a renunțat.

Potrivit Legii 422 din 2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preemţiune ale statului roman, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin direcţia judeţeană pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional, pentru monumentele istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării. Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, care intenţionează sa vândă monumente istorice, transmit direcţiei judeţene pentru cultură, culte şi patrimoniul cultural naţional înştiinţarea privind intenţia de vânzare, însoţită de documentaţia stabilită prin ordin al ministrului culturii şi cultelor. Termenul de exercitare a dreptului de preemţiune al statului este de maximum 25 de zile de la data înregistrării înştiinţării, documentaţiei şi a propunerii de răspuns la Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, la serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor; titularii dreptului de preemţiune vor prevedea în bugetul propriu sumele necesare destinate exercitării dreptului de preemţiune; valoarea de achiziționare se negociază cu vânzătorul. În cazul în care Ministerul Culturii şi Cultelor sau serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor nu își exercita dreptul de preemţiune în termenul, acest drept se transfera autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile. Dacă niciuna dintre aceste entități nu-și exercită dreptul de preemțiune, fostul Hotel Continental va putea ajunge în proprietatea antreprenorului Nicu Todea.

 

Un comentariu

  1. La vanzarea forțată, la licitație fie executare silita fie în procedura de insolventa nu se consulta entitățile statului privind exercitarea dreptului de preemptiune. Adică Ministerul Culturii, Consiliul local sau Primaria nu își pot exercita dreptul de preemptiune întrucât legislația nu prevede obligația de a interoga entitățile sus menționate. Practic noul creditor va adjudeca în contul creanței la 75% din valoarea de evaluare din procedura de licitație, plătind din buzunar diferența dacă e cazul. Rămâne de văzut dacă titlul executoriu al contractului de credit și ipoteca se va transfera direct către noul creditor sau dacă, cum prevede legea…. va trebui investit. Sunt curios care va fi valoare la care va fi scos hotelul la licitație la primul termen.

Scrie un comentariu

Articole similare