FOTO/VIDEO Surprizele din palatul-ruină. Cum arată interiorul fostului hotel New York/ Continental
EconomieRecomandarea redacțieiTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - aug. 19, 2014 3 5100
Deschizi o ușă: o muscă uriașă cu aripi de nailon sondează parchetul pe jumătate demontat al camerei. Deschizi o ușă: o masă de șah cu ceas (și timp) oprit alături stă între două scaune goale și se reflectă în zecile de cioburi de oglindă spartă montată pe perete. Deschizi o ușă: un coș de portocale desenate atârnă suspendat lângă o fereastră. Fostul hotel Continental – New York și-a deschis (cam) toate ușile, chiar și cele ale camerelor acum devastate, în care zeci de ani s-au cazat oaspeți și unde acum mai nimerește câte un turist rătăcit la Zilele Culturale Maghiare, evenimentul care a deschis fostul hotel pentru public, dar numai pentru câteva zile. Artiștii au redecorat camerele.
Palatul părăginit, dar încă impunător, de la intersecție de străzi în centrul orașului are o ușă deschisă, spre Piața Unirii. I se mai întâmplă, câteodată, chiar în anii aceștia de abandon, atunci când câte o organizație/asociație/firmă decide să își amplaseze evenimentul într-un decor neconvențional de monument istoric. De data aceasta sunt organizatorii Zilelor Culturale Maghiare cei care lasă lumea să intre. La parter s-a instalat o cafenea, dar e liber accesul și înspre etajele imobilului construit acum mai bine de 100 de ani, în care a funcționat cândva celebrul hotel New York (cu tot cu și mai celebra cafenea), apoi o unitate membră a rețelei Continental. Vândută și apoi revândută, clădirea a rămas de câțiva ani neutilizată și la mila timpului. Parchetul, firele de instalații, pereții, rămășițele de uși, bolțile scorojite – totul e în curs de dezintegrare în imobilul monument istoric. Cu toate acestea, ghicești la fiecare pas farmecul de demult al locului, păstrat și în ruină. Camerele se înșiră, devastate, de-a lungul unor holuri lungi și acum pustii, au vedere spre Piața Unirii sau spre surprinzătoarea curte interioară, unde acum atârnă o instalație cu aripi, printre fâlfâirile zborurilor de porumbei care și-au făcut casă pe aici (ori care, poate, vin la o întâlnire de cafenea în amintirea vremurilor boeme ale New York-ului intelectual?).
Pentru cei care au avut prilejul până acum să mai vadă interiorul cu finisaje sofisticate și în curs de descompunere, surpriza e descoperirea etajelor clădirilor. Urci treptele largi și apoi îți stau la dispoziție camerele abandonate, una după alta. Ușă după ușă. Îți auzi doar proprii pași (nu trebuie să te bați cu hoarde de vizitatori), printre ruină, praf și istorie de hotel-palat clasificat momument istoric. Te intersectezi, rar, cu câte un curios rătăcit și cu câte un reprezentant al echipei de voluntari – organizatori. Abandonul e rupt pentru câteva zile de artiștii care și-au instalat ideile în fostele camere de hotel. Conti e acum unitatea de cazare-Muzeu. Fotografii și desene surpinzătoare decorează pereții, ferestrele și podelele și se ascund uneori chiar în vechile dulapuri de lemn. Plutesc, suspendate din tavan, instalații în holuri și în curtea interioară sau mobilează fostele camere și apartamente acum în ruină. Vezi numere pe uși, dar nu îți mai dă nimeni chei pentru ele, descoperi lifturi și băi și priveliști spre Piața Unirii și str. Napoca de la ferestrele care încă mai rezistă. Lumini și umbre, șiruri de uși întredeschise ori încolonări de rame ale unor ferestre deschise spre curtea interioară devin decor-surpriză pentru orice expoziție de artă. Ușă după ușă după ușă.
An american in New York: „E ceva magic aici”
Unul dintre (puținii) vizitatori de marți dimineața ai expoziției a împărtășit pentru Actualdecluj.ro impresia pe care i-a lăsat-o vizitarea palatului părăginit Conti. American (cu origini mixte), călător și muzician, Kjartan Code a ajuns la Cluj o dată cu Zilele Culturale Maghiare. Nu e aici pentru prima oară, dar clădirea a descoperit-o cu acest prilej. A participat chiar și la o petrecere cu trupe răspândite la parterul imobilul monument istoric. „E atât de multă istorie și sunt atâtea amintiri în Transilvania, iar această clădire îți amintește de acest lucru. E atât de frumoasă clădirea, pare dintr-un film. E o anume frumusețe și în felul în care a îmbătrânit”, constată oaspetele de ocazie. “Tocmai pentru că nu a fost restaurată ai impresia că te-ai întors în timp”, spune muzicianul, care apreciază și faptul că locul a devenit acum accesibil, în ciuda faptului că, foarte probabil, în perioada sa de glorie acesta avea în target doar puțini clienți privilegiați. Transformarea clădirii în centru cultural, una dintre opțiunile vehiculate (deocamdată fără vreun suport financiar) pentru viitorul Conti, ar fi un motiv suficient de bun pentru a-l face pe americanul călător să se mute la Cluj, mai spune Kjartan Code. „E ceva magic aici”, crede muzicianul.
„Diagnosticul” arhitectului. Despre starea în care se află Conti
În ciuda tuturor semnelor timpului care au devastat imobilul lăsat de izbeliște, clădirea este foarte bine conservată, explică unul dintre arhitecții responsabili de proiectul de renovare plănuit de noul proprietar (acum arestat) al clădirii. „Clădirea este foarte foarte bine păstrată. A fost surprinzător și pentru noi, la cât a stat în paragină și neutilizată. Clădirea e totuși în regulă din punct de vedere structural și chiar și finisajele sunt bine conservate. E dezamăgitor însă când ajungi înăuntru și ți se pare că totul se scurge, că e scorojit, că e în cădere, că atârnă din tavan stalactite. Și subsolul, unde am fost cu structuriști, e extrem de sănătos”, a explicat arhitectul Claudiu Botea pentru Actualdecluj.ro. Echipa de proiectanți a pregătit și documentația pentru obținerea autorizației de construire necesară intervențiilor de renovare, însă în noile condiții (cu proprietarul aflat în arest) șansele ca proiectul să ajungă în șantier în viitorul apropiat sunt minime. Chiar și pentru obținerea autorizației de construire mai sunt două impedimente majore a căror rezolvare depinde de beneficiar sau de reprezentanții acestuia: rezolvarea parcărilor (pentru care este nevoie de o negociere cu administrația, fiindcă imobilul de la km 0 al orașului nu dispune de parcare proprie) și plata taxei de autorizare.
Cine și de ce a deschis New York-ul în această săptămână
Artiștii vizuali au ocupat fostul hotel cu ocazia ediției a cincea a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (17-24 august 2014). Acțiunea, care a cuprins și împrejurimile clădirii, se desfășoară în organizarea Asociației Origo și a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. La etajul I al clădirii sunt expuse lucrările artiștilor legate de tema Violența și Sacrul. La etajul II sunt amplasate expozițiile tinerilor artiști clujeni sau care au diverse conexiuni cu orașul. Expoziția a fost vernisată luni, iar participanții sunt artiști vizuali legați de Cluj și cultura maghiară. „Scopul este analiza relației dintre violență și sacru în societatea modernă (inclusiv în comunitatea clujeană, eclectică din punct de vedere religios și etnic), societate unde nu mai există ritualuri de inițiere, iar învățăturile care nu includ agresiunea devin, în mare parte, nefuncționale. Oamenii urmează alte culturi, experimentează prin intermediul altor canale, mai ales prin intermediul celor electronice”, explică organizatorii. Acțiunea a fost pregătită în două etape: una în aer liber și una în interior. Prima etapă a fost gândită cu performance-uri în centrul orașului. Hotelul New York, ultimul punct al drumului, leagă exteriorul cu interiorul, unde sunt expuse lucrările artiștilor participanți.
Istoria recentă a Conti: paragină între licitații și proprietari arestați
Hotelul, realizat de arhitectul Pakey Lajos şi denumit la inaugurare New York, a fost realizat în jurul anului 1900, în stil eclectic. Imobilul a fost proiectat şi a funcţionat ca hotel, găzduind şi un restaurant celebru, frecventat de lumea bună a vremii. Ulterior, acesta a intrat în rețeaua hotelieră Continental. Fostul hotel a fost apoi cumpărat prin societatea Ardeleana Alba Iulia de afaceristul Dorel Tamaş, în 2005, acesta având planuri să îl transforme în centru comercial. Ardeleana a lansat proiectul, dar nu l-a mai relizat, iar în iunie 2009 s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva Ardeleana. Dorel Tamaş, dat în urmărire internaţională, a fost condamnat, în mai 2014, la patru ani de închisoare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare. Între timp, hotelul de la Cluj și-a găsit un alt proprietar. Ioan Bene, omul de afaceri arestat recent în cazul mitei de la Consiliul Județean, alături de președintele instituției, Horea Uioreanu, este proprietar din toamna trecută a imobilului de la km 0 al orașului, cu istorie încâlcită și lăsat în paragină de ani buni. Prin societatea Napocamin, Bene a făcut în 2013 singura ofertă de preluare a clădiri, cu 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de un lichidator judiciar. Tranzacţia prin care Bene a preluat imobilul monument istoric a fost încheiată în toamna anului trecut, suma fiind asigurată prin credit de la Banca Italo Romena, creditorul principal al Ardeleana. Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii care urma să aibă spaţii de evenimente, restaurant şi camere de hotel a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro, lucrările urmau să înceapă în acest an şi să dureze 3 ani. Napocamin aștepta în această perioadă eliberearea autorizației de construire pentru începerea lucrărilor, spunea Bene cu doar câteva zile înainte de arestare. Funcţiunile din imobilul aflat acum în aşteptarea intervenţiilor de restaurare au fost trasate de proiectanți: sală de sport, o zonă de spa, restaurant, cafenea, spaţii de retail (la parter), săli de conferinţe şi o zonă de lounge și un hotel de aproximativ 35 de camere cu intenția de clasificare la 5*.
[…] FOTO/VIDEO Surprizele din palatul-ruină. Cum arată interiorul fostului hotel New York/ Continental […]
[…] FOTO/VIDEO Surprizele din palatul-ruină. Cum arată interiorul fostului hotel New York/ Continental […]
[…] FOTO/VIDEO Surprizele din palatul-ruină. Cum arată interiorul fostului hotel New York/ Continental […]