Închide

FOTO/VIDEO Cum arată centrul orașului cu festival „nemțesc” și meșteri populari clujeni

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 02, 2016 0 481

Piața Unirii, unul dintre locurile de întâlnire preferate din centrul orașului, s-a populat în acest week-end cu prezențe deja tradiționale de toamnă: două corturi mari, echipate pentru „economia germană”, înainte ca Piața să fie preluată, de marți de Festivalul Internațional de Carte Transilvania.

Deocamdată, de activități e responsabil Festivalul de Toamnă al Economiei Germane- Herbstfest, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord – DWNT şi Avalon Events, cu sprijin și de la bugetul public local.

Aproape de corturile cu program festivalier, în zona dinspre catedrală, s-au instalat, alături de nemți, reprezentanți ai meșterilor populari clujeni. Cu ofertă tradițională: de la prăjituri de Maramures și zacuscă de casă la miere, dovlecei decorativi, păpușele, ii, stegulețe (românești), căni, produse de ceramică și accesorii. A fost loc preferat de promenadă, degustare și cumpărături pentru câțiva clujeni încă de sâmbătă dimineața. „Da, sunt prețuri rezonabile”, concluzionează un client la standul cu produse apicole, în timp ce alții se pregătesc să ia zacuscă și sosuri la 10-15 lei borcanul. Standul cu dovlecei decorativi la 5 lei e unul dintre cele mai populate.

dsc_3692

dsc_3695

dsc_3696

dsc_3699

dsc_3700

dsc_3701

dsc_3703

dsc_3704

Produsele românești stau alături de mașinile germane.

dsc_3707

Dacă în corturi încă se fac pregătiri pentru programul anunțat, la început de zi de week-end una dintre zonele deja aglomerate e atelierul de robotică pentru copii (Kaya Tech). Aici, roboțeii au nume, iar copiii pot să vadă, pe calculator, din „secretele” tehnologice.

dsc_3708

dsc_3710

Duminică după-amiază deja e animație. În unul dintre corturi s-au instalat reprezentanți de companii (germane) care sunt în căutare de angajați și vor să își prezinte oferta. În zona „VIP” e expoziție de machete, cu moștenirea arhitecturală a spațiului transilvan, cu o colecție realizată de Radu Nebert.

bisericuta

Mai multe aici:

FOTO Bisericile fortificate ale Transilvaniei, “multiplicate” de un designer din Cluj

 

Dincolo, în celălalt cort, e „serbarea”. Fie că au venit pentru festival, fie că s-au nimerit prin piață, clujenii fac și o oprire pe la cortul de „fest”. „Iei o bere și niște cârnați și parcă ești la Oktoberfest”, își sfătuiește un tânăr mai vârstnicul vecin de stat la coadă la tejgheaua de unde poți să cumperi cârnați, ciolan și strudel. Aici e coadă, iar coada merge până la ieșirea din cort – amatorii de mâncare „nemțească” s-au adunat, se pare, în Unirii.

dsc_3784

dsc_3774

dsc_3775

„Trebuie să aștepți cam mult și unele produse de pe meniu nu mai sunt disponibile. Dar mâncarea e bună. Și berea”, concluzionează un client.

dsc_3776

Cortul e aproape plin, dar, dacă ai reușit să găsești o bucată de masă, mănânci în timp ce începe show-ul.

dsc_3773

dsc_3772

dsc_3790

Trupa de teatru a Colegiului Național George Coșbuc e pe scenă cu o piesă și niște creaturi prietenoase fac spectacol. Tabaluga aduce mesaj care „îndeamnă la prietenie, rațiune, toleranță și respect reciproc”, se arată în prezentarea piesei. Dacă nu înțelegi germană, poți să urmărești totuși spectacolul și, oricum, muzica însoțește masa de prânz și cârnații sfârâie în continuare. Copiii și bunicii sunt încântați.

Lumea s-a adunat și în zona cde eveniment caritabil „Mini golf contra cancer”, a Little People și Golfee.

dsc_3794

Din program:

Bere, cârnaţi, maşini şi job-uri. Nemţeşti. Ce propun organizatorii de festival “german” în centrul Clujului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare