Închide

FOTO Bisericile fortificate ale Transilvaniei, „multiplicate” de un designer din Cluj

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 02, 2016 0 1888

Știați că biserica din Cisnădioara e goală în interior, dar e folosită pentru concerte și expoziții? Sau că biserica din Biertan a fost sediu de Epscopie vreme de 300 de ani, pentru ca episcopul să nu stea împreună cu policitienii la Sibiu? Sau că avem cam 300 de astfel de monumente din care majoritatea nu sunt întreținute și se degradează în fiecare zi? O expoziția de modele de hârtie ale artistului clujean Radu Nebert a adus bisericile în miniatură în Piața Unirii și pe specialiști să vorbească despre ele. Aceasta a fost deschisă duminică și a fost organizată în cadrul Festivalului de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest, ținut în acest week-end. Așa că în timp ce alături se împărțeau pliante și se ofereau informații despre locuri de muncă, iar în cortul vecin era zona de mâncare nemțească și spectacole, în „VIP Lounge” s-a povestit despre istoria Transilvaniei, cu „accent” german.

dsc_3761

„Lucrările doresc să deschidă interesul publicului larg pentru moștenirea arhitecturală a spațiului transilvan, biserica fortificată din Biertan, sau bazilica romanică din Cisnădioara fiind doar câteva exemple de clădiri cu deosebită valoare istorică. Reproducerea fotorealistă a suprafețelor, sistematizarea metodei de confecționare a volumelor și detaliilor sunt caracteristicile ce conferă unicitate colecției lui Radu Nebert”, motivau organizatorii. Radu Nebert, autorul, aparține unei familii de artiști transilvăneni și este designer în Cluj. Modele de hârtie trebuie asamblate și vin la pachet cu istoria lor.

 

dsc_3752

dsc_3758

rec

„Construirea modelelor din hârtie a unor clădiri cu valoare istorică, oferă sub egida „Decupăm, lipim, ne bucurăm” plăcerea dezvoltării manualității și cunoașterea moștenirii culturale unice din Transilvania. Aceste reproduceri fotorealiste pot oferii momente de bucurie atât acasă, cât și la școală”, susțin promotorii ideii. Acestea sunt de găsit și online și costă 42-84 de lei.

dsc_3726

dsc_3748

dsc_3732

„Ciudățenii” cu istorie

„E o idee foarte bună să fie prezentate câteva dintre multiplele obiective, biserici, care de fapt sunt înconjurate de ziduri și turnuri de apărare, sunt adevărate biserici fortificate în Transilvania. Aceste machete pot ocupa în mod util și plăcut timpul copiilor care le asamblează și poate și a adulților care au răbdare pentru așa ceva. Dar acest fel de prezentare e poate și o modalitate de a stârni curiozitatea oamenilor, poate să îi încurajeze să viziteze acele locuri, să meargă acolo, să descopere lucruri din istoria acestor monumente, sunt tot felul de lucruri ciudate”, explică profesorul Wilfried Schreiber la deschiderea expoziției din cortul amenajat în Piața Unirii. „Biserica din Cisnădioara e goală în interior, dar e folosită ca sală de expoziții și concerte. Biserica din Cristian Sibiu găzduiește două comunități germane și e interesant că în această biserică sașii și landlerii intră pe porți diferite și se așază pe locuri diferite. Dacă se căsătorește un landler cu un sas, trebuie să decidă ce vor să fie, în care comunitate să figureze. Biserica din Biertan a fost sediul episcopului Bisericii Evanghelice a sașilor aproape 300 de ani, ca episcopul să nu stea cu policitienii la Sibiu, ci afară, o idee ce s-ar putea aplica și la noi acum””, completează profesorul.

dsc_3755

„Multiplicarea monumentelor” nu doar că ar încuraja vizitarea lor, dar poate fi un semnal de alarmă și în ceea ce privește conservarea lor, consideră arhitectul Szabolcs Guttmann, președintele Filialei Transilvania a Ordinului Arhitecților din România. „E atât de anevoios azi în România să faci excursii la aceste monument și noi acum într-un cort vedem niște valori și istoricul lor, alăturat, ca să înțelegem nașterea lor și starea lor de azi. Cred că această idee de a combina fotografia cu macheta e extraordinar de binevenită în România. Copiii învață din ce s-a născut această regiune, dar și în ce stadiu sunt azi aceste monumente. Un copil care reușește să asambleze un astfel de model va recunoaște nu doar stilurile medievale de la început, ci va ști și starea în care se află monumentele, datorită nuanțelor care arată că mai e de lucru. Acest efort merită să ajungă la nivel național ca o veste că avem valori și știm să le prezentăm. Le duci dincolo, peste granițe și un copil le asamblează și apoi poate să vrea să vină să vadă aceste monumente pe viu, 1 la 1. E o introducere în valorile noastre”, spune Guttmann. „Ce bine ar fi ca măcar la aeroport să poți să cumperi așa ceva, nu doar kitsch-uri care azi sunt pe la toate bodegile de suveniruri turistice. Cred că monumentul merită să ajungă la unison cu cultura europeană”, mai spune arhitectul. Sunt cam 300 de astfel de monumente în toată țara și doar în jur de 10-30% sunt restaurate și îngrijite, estimează Guttmann.

Radu Nebert, autorul:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.