Închide

De ce Daniel Buda și nu Emil Boc? Răspunsul e în zona Cioloș-Iohannis

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 02, 2016 0 811

Desemnarea lui Daniel Buda ca secund al Alinei Gorghiu la șefia PNL îi uimește până și pe colegii lui de partid. Până ieri nimeni n-ar fi putut crede că un Emil Boc, sau oricare alt lider mai carismatic din vechea aripă a PDL, ar putea fi întrecuți în partid de un personaj ca Daniel Buda, care în plan individual, în toată carierea sa politică, înregistrează zero rezultate electorale. De altfel, ultima bătaie electorală cruntă pe care și-a luat-o Buda a fost în 2012, cand a candidat pe colegiul său de deputați împotriva Steluței Cătăniciu. Ulterior, PDL a avut grijă să-i spele rușinea alocându-i un mandat de europarlamentar, însă nici chiar după acest moment, el n-a fost în stare să exceleze la capitolul faimă. Propiii colegi de partid nu-l prea agrează, deși Daniel Buda s-a străduit mereu să-i țină uniți. Avându-l permanent pe Emil Boc în sprijinul său, el s-a menținut la Cluj ca lider printre ceilalți pioni decizionali, însă niciodată nu a fost considerat un prim lider. Iată că acest lucru se întâmplă acum, pentru că despre Buda se poate spune orice, dar în niciun caz că i-ar lipsi viclenia politică.  Astăzi, cuvântul său cântărește greu la nivelul conducerii PNL, iar Emil Boc, Alin Tișe sau Marius Nicoară coboară, dintr-o dată, pe o poziție mult inferioră. Cum s-a petrecut transformarea lui Buda, dintr-un lider politic local într-un lider politic de nivel național? Principalul argument trebuie căutat în zona mult curtatului premier Dacian Cioloș.

Ce-l avantajează pe Daniel Buda

Spre deosebire de Emil Boc, șansa lui Daniel Buda în ascensiunea sa la nivel național are la bază în primul rând neutralitatea pe care a abordat-o în raport cu grupările beligerante din sânul vechiului PDL. Cel puțin în aparență, Buda a știut să-și mențină imaginea de „om de partid”, de personaj împăciuitor, dispus oricând să aplaneze conflicte interne, de individ care nu caută să-și concureze liderii importanți. Și în afara partidului său, el a fost destul de abil încât să cultive și alte relații politice importante. De pildă, cu Alina Gorghiu colaborează din vremuri demult apuse, de pe când era deputat și activa alături de aceasta în comisia juridică de la Camera Deputaților. Dar cel mai mare atu pe care-l are Buda în prezent este legătura sa cu premierul României, Dacian Cioloș. Pentru nimeni nu mai este un secret faptul că Cioloș este dorit în PNL, că Ciolos a devenit principalul favorit al lui Klaus Iohannis pentru șefia PNL. Iar Daniel Buda are o strânsă legătură cu Cioloș, încă de prin adolescență. Ambii se trag din județul Sălaj și au urmat același liceu agroindustrial din Șimleul Silvaniei. Cei doi au avut interese comune și au urmat împreună cursurile USAMV Cluj,  Cioloș la Horticultură, iar Buda la Zootehnie.  De altfel, apropiații lui Daniel Buda știu că el nu se sfiește deloc să-și asume prietenia și admirația față de Cioloș. Pe de altă parte, Buda nu l-a deranjat niciodată pe Iohannis, el se înțelege excelent cu Alina Gorghiu și se străduie să-i facă pe plac lui Vasile Blaga. A reușit, de asemenea, să se mențină ca lider la nivel de Cluj, are un mandat de europarlamentar și nu a fost acuzat, încă, de vreun act de corupție. Acestea ar fi câteva argumente care justifică de ce Boc a preferat să plece prin delegații în Germania și Coreea de Sud, în timp ce Daniel Buda s-a aflat la masa negocierilor cu greii din partid.

Boc este „pa”, Nicoară este „pa, pa”

Emil Boc avea toate argumentele de partea sa pentru a deveni co-președintele PNL: din punct de vedere al capitalului său electoral, ca politician nepătat de acuzații de corupție, ca politician cu expertiză etc. Și nu, nu există varianta: dar n-a vrut el, pentru că așa îi place lui să stea să privească din spate.  E valabilă în schimb altă variantă, și anume că președintele României, Klaus Iohannis, este cel care impune regulile în PNL, iar în ochii săi, Emil Boc nu valorează prea mult. Iohannis n-a uitat că în primul tur al alegerilor prezidențiale, Boc a trădat cauza PNL, defilând în campanie electorală cu Elena Udrea. O asemenea jignire nu putea fi uitată, astfel că la ultima sa vizită la Cluj, când a fost invitat în mod expres în biroul lui Boc de la Primăria, Iohannis a refuzat invitația, și a avut grijă să o facă într-un mod total neelegant, potrivit surselor Actualdecluj.ro. În intervențiile sale ulterioare, Iohannis nu l-a pomenit niciodată pe Emil Boc. Solicitarea expresă privind candidatura lui Boc la Primăria clujeană, din partea PNL, a venit pe linia Vasile Blaga – Alina Gorghiu. Iohannis a prefereat să rămână rece și indiferent în ceea ce-l privește pe Boc, chiar și după anunțarea rezultatului electoral care l-a revalidat pe acesta ca edil al Clujului. Boc e conștient, așadar, că nu are nicio șansă să se așeze prea curând la aceeași masă a negocierilor la care se va afla Iohannis. În schimb, își poate pune speranța, evident, în Daniel Buda, considerat omul său de încredere. În ceea ce-l privește pe Marius Nicoară, liderul vechiului PNL Cluj, e greu de crezut că acesta va mai avea forța de a-și mai impune vreo decizie. Buda l-a surclasat deja de două ori, prima dată când i-a luat șefia organizației clujene, iar acum, la nivel național, a doua oară, având în vedere că s-a decis ca el să o secondeze pe Gorghiu în privința stabilirii listelor pentru alegerile parlamentare.

Foto jos: Daniel Buda

14359185_1019646471477227_2711127779375950783_n

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare