Închide

FOTO Castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău, renovat cu peste 30 de milioane lei/Directorul Muzeului de Artă din Cluj laudă proprietarul: „Întotdeauna am știut că se poate! Doar să vrei”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 20, 2023 3 1555

Renovarea Castelului Rákóczi-Bánffy din Gilău a fost finalziată după un proiect început în 2017 cu firme și arhitecți care au pus umărul și la restaurarea altor monumente de patrimoniu din Cluj ș o investiție de 30 de milioane lei (fonduri europene, bani de la Guvernul ungar și surse private), arată https://mult-kor.hu/. Castelul se află în proprietarea omului de afaceri Elek Nagy (cu afaceri în construcții și proprietarul cafenelui Bulgakov din Cluj) și este administrat prin intermediul unei fundații, Tradiţii Transilvane, înființată tot de proprietar. Obiectivul va fi deschis publicului în primăvara lui 2024, după cum a anunțat fundația, citată de presa maghiară.

Parcul de 11 hectare al castelului va intra și ele în modernizare, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană de peste 2 milioane de euro (pentru parc și castrul roman).

 

„Un alt Castel Bánffy (de fapt Rákóczi-Wass-Bánffy) în curs de finalizare, de data asta la Gilău. Aceeași firmă care a lucrat și la Palatul Bánffy din Cluj (Muzeul de Artă). Întotdeauna am știut că se poate! Doar să vrei. Numele unui Mecena? Da: Nagy Elek, care a cumpărat și donat castelul Fundaţiei „Tradiţii Transilvane”. Proiectul: Tektum Architectura & Arta. Constructorii? Eiii, așa da, mai vii de-acasă: ADD Concept şi Kvadrum Axis. Va urma vreodată Iernutul, de pildă?”, a spus directorul Muzeului de Artă din Cluj, Lucian Nastasa Kovacs.

Oficialul a postat și mai multe imagini care arată castelul Rákóczi-Bánffy din Gilău după lucrările de restaurare și renovare începute în 2017, la inițiativa proprietarului castelului, omul de afaceri Elek Nagy (fotografii la finalul articolului).

Fundația prin care Elek Nagy administrează castelul, Tradiții Transilvane, a anunțat deja, potrivit presei maghiare (https://mult-kor.hu/) că lucrările de modernizare a acestui castel aflat în comuna clujeană Gilău au fost finalizate. Dar și că în 2024, porțile castelului Rákóczi-Bánffy vor fi deschise pentru public. „La inițiativa omului de afaceri Elek Nagy, biroul de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și biroul de consultanță pentru proiecte RegioConsult au început să lucreze la restaurarea castelului. În 2017 s-a câltigat o finanțare europenă. Lucrările de renovare au început în 2018 cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis. Valoarea întregului proiect depășește 30 de milioane de lei, care a fost realizat din finanțarea Uniunii Europene, cu sprijinul guvernului ungar, și contribuția de peste 3 milioane de euro din partea fundației înființată și prezidată de Elek Nagy”, a informat Fundația Tradiții Transilvane.

Renovarea va continua anul viitor cu restaurarea parcului castelului cu un proiect atribuit în cadrul unei licitații de 2,15 milioane de euro, care va include amenajarea completă a castrului roman și a parcului castelului adiacent castelului. Conform planurilor, castelul poate deveni din nou una dintre bijuteriile Transilvaniei sub forma unui centru cultural multifuncțional. Totodată, se urmărește ca castelul să devină o importantă destinație turistică în județul Cluj și Transilvania

 

Cum arăta un castel pe care actualii proprietari vor să-l transforme în centru cultural cu 5 milioane de euro

Ultimul aristocrat de la cel mai mare castel privat din Transilvania: „Când am recuperat proprietatea, am zis: Dumnezeule, părinţii mei locuiau aici!”

Istoria castelului Rákóczi-Bánffy din Gilău, monument de importanţă naţională, începe din secolul al XIII-lea, când sursele scrise menţionează deja existenţa unui conac, ca unul din centrele vastului domeniu al episcopilor transilvăneni, care se întindea la vest de Cluj. Palatul a fost modernizat în jurul anului 1500 de către episcopul László Geréb, vărul lui Matia Corvinul, şi reconstruit în stil renascentist, care era la modă în acea perioadă

În Evul Mediu, cetatea şi domeniul s-au aflat în proprietatea diecezei transilvănene, ulterior proprietarii s-au schimbat frecvent, au aparţinut pe rând vistieriei, familiei Kendi, apoi a fost cucerit de István Bocskai. Cea mai importantă transformare a cetăţii a avut loc în timpul domniei lui György Rákóczi I (1630-1648), când principele a dispus demolarea vechilor clădiri din curtea interioară şi a reconstruit castelului în forma unui castel confortabil, reprezentativ. Clădirea a servit ca una din principalele reşedinţe ale principilor Rákóczi până în anii 1660, după care a fost dobândit de Dénes Bánffy pentru familia sa. În anii 1830 familia Bánffy l-a reconstruit transformându-l în castel romantic şi înfiinţând – după umplerea fostelor şanţuri – parcul englezesc care s-a păstrat în mare parte până în prezent. În urma căsătoriei lui Tamás Barcsay cu Katinka Bánffy, familia Barcsay a intrat în posesia castelului; acesta a fost naţionalizat în 1948 şi a putut fi recuperat de familie abia la începutul anilor 2010. Cele mai frumoase elemente cunoscute ale clădirii datează din timpul episcopului László Geréb (1479-1502), pe lângă piesele gotice târzii apar şi sculpturi din perioada renaşterii transilvane timpurii, de la sfârşitul secolului al XV-lea.

sursa foto: Lucian Nastasa Kovacs/Facebook

sursa foto: Lucian Nastasa Kovacs/Facebook

sursa foto: Lucian Nastasa Kovacs/facebook

sursă foto: Lucian Nastasa Kovacs/Facebook

sursa foto: Lucian Nastasa Kovacs/Facebook

sursă foto: Lucian Nastasa Kovacs/facebook

sursă: Lucian Nastasa Kovacs/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

sursă foto: Bárdi Zoltán/Facebook

Omul de afaceri Elek Nagy si fostul proprietar al castelului, Barcsay Tamás

3 comentarii

Scrie un comentariu