Închide

Fost parlamentar clujean, membru 12 ani în Comisia Juridică a Senatului, cere demisia ministrului Toader

Politica by Actual de Cluj - feb. 23, 2018 0 265

Un fost parlamentar clujean membru timp de 12 ani în Comisia Juridică a Senatului face lumină în cazul uneia dintre acuzele aduse șefei DNA Laura Codruța Kovesi de către ministrul Justiției Tudorel Toader, aceea că ar fi refuzat se prezinte în fața acestei comisii în numeroase rânduri.

Peter Eckstein Kovacs e senator clujean în mai multe mandate și a fost timp de nu mai puțin de 12 ani membru în Comisia Juridică a Senatului, în fața căreia ar fi trebuit să apară Kovesi pentru explicații, dar aceasta n-a venit. Acum Eckstein explică: „cu privire la neprezentarea în fața comisiei de anchetă a Parlamentului am o părere,cred eu mai avizată. Am fost timp de 12 ani membru în Comisia juridică a Senatului. S-a pus de mai multe ori în discuție invitarea unor magistrați la ședințele comisiei. Timp de 12 ani, sub diferite majorități și guverne, concluzia a fost că principiul constituțional al separării puterilor în stat împiedică invitarea sau audierea unor magistrați, șefi sau nu de câtre o structură a legislativului. Până la decizia Curții constituționale în materie – mai mult decât discutabilă, dar obligatorie – refuzul de a se prezenta a fost perfect legală și neimputabilă doamnei Kovesi”. În consecință Eckstein cere demisia ministrului Toader, după ce a opinat că multe dintre declarațiile acestuia de aseară au fost „complet deplasate” , „cum ar fi afectarea imaginii României de către doamna Kovesi”. „Păi dacă cineva o afectează e Dragnea, Tăriceanu, majoritatea parlamentară și mai nou, Tudorel Toader, așa zice UE, presa internațională, cancelariile statelor democratice. Acuza că a dat declarații BBC, Euronews reflectând realitățile privind corupția în România, sunt fără suport juridic și neadevărate”. „Obrăznicie să invoci Ordonanța 13 și cazul Belina împotriva procurorului șef DNA, când chiar și guvernul și parlamentul au făcut pasul înapoi, nedreptatea fiind atât de crasă”, a mai arătat Eckstein.

Amintim, Toader s-a referit aseară la refuzul șefei DNA de a se prezenta în Parlament în fața comisiei pentru ancheta alegerilor din 2009. „CCR (Curtea Constituțională a României-n.red.) a reţinut că doamna Kovesi a refuzat să se prezinte în faţa comisiei de anchetă. Şi de această dată CCR a constatat că prin refuzul de prezentare s-a produs un blocaj în activitatea comisiei de anchetă. CCR a stabilit că procurorul şef refuză să participe la clarificarea unor aspecte legate de evenimente de interes public deosebit. A mai stabilit că prin acest refuz nu respectă acel comportament necesar loial. Curtea a statuat că prin refuzul procurorului şef este împiedicată activitatea parlamentului”, a declarat Toader aseară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare