„Foame” de locuințe? Două treimi dintre proiectele județului sunt construcții rezidențiale
EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 21, 2016 0 462
Cele mai multe dintre noile proiecte ale Clujului vizează construirea de locuințe: mai precis două treimi din construcțiile din județ sunt proiecte rezidențiale, arată datele consultanților de la IBC Focus. În ceea ce privește locuințele realizate, datele statistice disponibile arată că în primul trimestru al anului numărul acestora a trecut de 900, aproape jumătate fiind ridicate în mediul rural.
Pentru cine se construiește? „Ca o consecință a fluxului mare de tineri adoptați de oraș, Clujul a cunoscut în ultimii an o creștere excepțională a volumului de proiecte rezidențiale, care ulterior sunt vândute sau închiriate”, a menționat Victor Ignat, reprezentantul IBC Focus. Mai precis, 63% dintre proiectele de construcții realizate în județ sunt proiecte rezidențiale – ansambluri, blocuri, case și vile, un procent regăsit în distribuția marilor județe și zone ale țării – București, Ilfov, Timiș, Brașov. Amintim că la nivelul județului au fost anunțate în această primă jumătate a anului 661 de investiții, conform bazei de date a IBC Focus.
Vezi și:
An bun pentru investiţii la Cluj: peste 600 de proiecte anunţate. Merită municipiul titlul de “cel mai scump oraş al ţării?”
Proiectele din domeniul Industrial, din cel al Construcțiilor sociale sau cele din segmentul Hoteluri și Relaxare au „felii” de doar 8%, 7% sau 6% din totalul numărului de proiecte anunțate în semestrul I. Și mai puține investiții noi au fost anunțate în sectoarele de Infrastructură, Birouri, Utilități, Medical sau Retail.
Pe de altă parte, peste 3.500 de locuințe amplasate în proiecte rezidențiale ar urma să fie finalizate în acest an în Cluj-Napoca și împrejurimi, potrivit unei estimări a Coldwell Banker Affiliates of Romania, anunțată într-o analiză privind piața rezidențială din România în 2016. Cea mai mare pondere a unităților care vor fi livrate în acest an sunt amplasate în Cluj Napoca, unde vor fi finalizate aproximativ 2.300 de locuințe, în creștere cu aproape 50% față de anul trecut, spun cei de la Coldwell Banker. Printre apartamentele care se livrează în acest an se numără locuințe în proiecte ca Bonjour, Contemporano, Platinia sau Sophia Residence.
Pentru a completa „tabloul” rezidențial, am solicitat și cifrele contabilizate de Direcția Județeană de Statistică. În primul trimestru al anului (cele mai recente date disponibile), în județul Cluj au fost finalizate 933 de locuințe. Dintre acestea, doar 507 sunt în mediul urban, iar restul în mediul rural. Menționăm că în cursul anului 2015, în judeţul Cluj s-au finalizat 3020 locuinţe, cu 484 locuinţe mai puţin decât în anul 2014. În mediul urban au fost finalizate 1.402 locuinţe, iar în cel rural 1.618 locuinţe.
În acest timp, cei care ar avea nevoie de o locuință nouă sunt tot mai mulți, în vreme ce oferta nu e tocmai satisfăcătoare. Sau cel puțin asta putem concluziona dacă ne uităm la datele portalurilor imobiliare care intermediază oferte. Potrivit Imobiliare.ro, în primele cinci luni ale anului, volumul de noi anunțuri de vânzare pe segmentul apartamentelor a scăzut cu 19,1% față de anul precedent. Pe de altă parte, la capitolul cerere, datele Imobiliare.ro arată un salt de 38,4% al numărului de potențiali cumpărători din Cluj-Napoca. Este vorba despre cea mai mare creștere dintre cele trei orașe analizate.
Pentru mai multe detalii:
Mai puține oferte noi de apartamente, mai mulți cumpărători la Cluj. Vezi o comparație Cluj-Timișoara-București
Despre prețurile din cel mai scump oraș al țării în ceea ce privește costul achiziționării unei locuințe: