Închide

Clujul imobiliar la început de vară: topul cartierelor, în preţuri

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 13, 2016 0 833

Apartamentele de două camere din Cluj-Napoca au ajuns la o valoare medie de 1.220 euro/mp, în scădere cu 8 euro/mp faţă de luna anterioară, arată analiza lunară a unei agenţii imobiliare locale. Acest indicator este definitoriu pentru o piaţă imobiliară, având în vedere că tranzacţiile cu apartamente de două camere sunt cele mai numeroase, arată reprezentanţii Blitz Imobiliare. Iunie este, astfel, a doua lună consecutivă de scădere de preţuri pe acest segment. Amintim că şi potrivit datelor portalului Imobiliare.ro, după multe luni de creștere, prețurile au luat-o (foarte uşor) în jos, chiar și în cea mai scumpă piață rezidențială a țării – care e în continuare Clujul (nu Capitala).

Piața clujeană a fost marcat de o tendință de scădere a prețurilor luna trecută, suma medie solicitată de vânzători ajungând la 1.200 euro pe metru pătrat util – cu 0,7% mai puțin decât nivelul atins în urmă cu 30 de zile, respectiv 1.209 euro pe metru pătrat, potrivit Imobiliare.ro. Valoarea se referă la toate tipurile de apartamente şi are în vedere preţurile solicitate în ofertele intermediate de portal, nu sume tranzacţionate.

Revenind la anliza Blitz Imobiliare, aceasta marchează date uşor diferite: aceasta arată că, în ciuda minusului la capitolul apartamente de două camere, preţul mediu public al apartamentelor din capitala Ardealului, indiferent de numărul de camere, s-a apreciat în luna iunie. Astfel, valoarea indicelui Blitz a ajuns să atingă cel mai înalt prag din acest an: 1.181 euro/mp. „Acesta este un semn clar că cererea pentru locuinţe în cel mai important centru imobiliar al ţării nu a fost deocamdată afectată de legea dării în plată sau de sfârşitul programului Prima Casa în forma sa actuală. Tendinţele pieţei apartamentelor clujene în perioada următoare se vor situa la graniţa dintre factorii enumeraţi mai sus. Cererea va continua să crească, iar condiţiile de acordare a creditelor vor ţine în frâu acest val de cereri, pentru o piaţă imobiliară echilibrată şi sănătoasă”, spun reprezentanţii Imobiliare.ro. Asta într-un oraş în care potenţialii cumpărători pot găsi oferte care trec de 100.000 de euro, pentru apartamente cu 3 camere.

Topul cartierelor clujene a suferit câteva modificări, cea mai importantă dintre ele fiind ascensiunea constantă a cartierelor Mărăşti şi Europa, care şi-au consolidat locurile între primele cinci ale Clujului, devansând consacratele Zorilor şi Grigorescu, obişnuite cu primele poziţii ale topului, arată datele Blitz Imobiliare.

 

TOP 5 zone ale Clujului

1. Centru 1.365 euro/mp
2. Europa 1.295 euro/mp
3. Andrei Muresanu 1.294 euro/mp
4. Gheorgheni 1.272 euro/mp
5. Marasti 1.262 euro/mp.

Menţiune: Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informaţii cu privire la media preţurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj, exprimată în euro/mp. Pentru calculul indicelui Blitz au fost analizate ofertele publice în luna iunie, actualizate, exclusiv din baza de date Blitz.

Vezi şi:

Harta pieței imobiliare din Europa. Cum stă România în clasamente, unde e locul Clujului

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare