Închide

VIDEO Clotilde Armand a pus primul steag USR, la Cluj. Se pregătește înființarea filialei locale

ActualitatePoliticaTop News by Luminiţa Silea - iul. 21, 2016 2 2571

„Dacă Clotilde ar fi candidat la Cluj, sigur aș fi votat-o”, a spus unul dintre participanții la întâlnirea de la Cluj prin care mișcarea politică Uniunea Salvați Bucureștiul/România vrea să coaguleze o filială în capitala Transilvaniei. Adică în unul dintre cele mai puternice orașe din fieful PNL, care-l are ca exponent pe Emil Boc. Aseară a avut loc o primă discuție cu oameni din societatea civilă și simpatizanți ai mișcării. Săptămâna următoare va mai avea loc o a doua întâlnire pentru a se pune bazele unei filiale clujene.

Surpriza pentru majoritatea celor care au participat a fost chiar Clotilde Armand, franțuzoaica care a candidat la alegerile locale din luna iunie la primăria sectorului 1 din Capitală din partea Uniunii Salvați Bucureștiul condusă de Nicușor Dan și care în prezent este consilier local. Nimeni n-o cunoștea decât de la televizor sau din interviuri, însă în realitate pare „mult mai OK”, după cum a menționat un alt participant la discuții.

„Suntem în mijlocul acestui frumos oraș care se numenște Cluj unde am avut o primă întâlnire cu grupul de inițiativă USR Cluj. Am vrut să vă spun că am început. Gata! Clujul este primul oraș. O să facem acest tur în România și sunt extrem de optimistă””, a spus Clotilde Armand după întâlnirea de la Cluj.

Clujul este primul oraș ales din România pentru coagularea la nivel local a mișcării politice pornită din Asociația lui Nicușor Dan prin care acesta a lupta ani de zile cu abuzurile urbaniste din București. Pentru a promova instalarea steagului USR la Cluj, Clotilde a ales o discuție nocturnă cu Mihai Goțiu – jurnalist și activit clujean care a ținut să precizeze că nu se va implica în politică, ci doar este observator – „am avut ocazia să văd o bună parte de istorie pentru că USR cred că are o șansă la alegerile din toamnă”, a spus Goțiu.

„E o construcție care se face de jos în sus. Eu am văzut aici mulți oameni motivați, care cunosc problemele Clujului. Am văzut oameni care vor să se implice. Extrem de motivați, cum am mai spus.  Care au și experiență. Erau și oameni din societatea civilă. Oameni activi în asociații. Cred că va fi un nucleu care va funcționa. Vor fi și alte întâlniri, nu înseamnă că nu avem nevoie și de alți simpatizanți”, a mai spus franțuzoaica.

O primă stategie aplicată la Cluj a fost invitarea la discuții a structurii omoloage Uniunii Salvați Bucureștiul, Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, pentru a se încerca cooptarea membrilor acesteia în viitorul biroul USR Cluj.

„Au participat IT-iști, oameni din societatea civilă, dar și mulți care au auzit de întâlnire pe Facebook și sunt simpatizanți ai Uniunii Salvați Bucureștiul. Lumea este interesată, îi place trendul și cred că vor fi mulți oameni care se vor implica. Noi cei din Asociație am fost invitați tocmai pentru a sta la baza construcției de la Cluj, având în vedere că ne ocupăm de abuzurile urbanistice, așa cum inițial și asociația lui Nicușor Dan făcea acest lucru. Există mulți oameni la Cluj care cu siguranță ar prefera altceva. Dar ca să îi faci concurență lui Boc e foarte greu și îți trebuie oameni cu notorietate, cu experiență care să aibă timp și să se dedice politicii. Eu personal mă simt mult mai bine în lumea civică, însă avem oameni în asociație, pregătiți și cu expertiză, dar și cunoscuți deja. Ovidiu Răzvan e tânăr și cred că e foarte bun să înceapă o carieră în politică. De altfel, la Cluj exista o idee la un moment dat ca societatea civilă clujenă să-și desemneze un candidat pentru Consiliul Local care să o reprezinte. El era cea mai potrivită alegere, însă nu am mai reușit să ne mobilizăm”, a subliniat Elek Levente, șeful Asociației (fostă Măceșului) pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

Acesta a adăugat că deocamdată el, personal, n-a luat o decizie de a se implica în politică alături de USR, însă că, indiferent de aceasta, va sprijini înființarea biroul USR de la Cluj, mai ales că vor mai fi și săptămâna următoare discuții.

Un alt participant la întâlnirea cu Clotilde Armand, arhitectul Mihai Racu (care predă și la Facultatea de Arhitectură din Cluj și parte a Asociației Centrul pentru Mediul Construit) spune că a participat la întâlnire deoarece cunoaște Asociația Salvați Bucureștiul care luptă de ani de zile cu abuzurile administrației locale din București. „Sunt niște oameni integri, profesioniști din diverse domenii care au câștigat zeci de procese cu primăria, au anulat autorizații de construire emise ilegal, au oprit demolarea multor clădiri monument. Sunt niște oameni care, deși nu au făcut politică și nu au lucrat în administrație au reușit să facă foarte mult pentru oraș. Acum au înțeles că pot face mai mult încercând să schimbe sistemul din interior, ghidându-se după principii ca transparența și eficiența administrației publice. M-am bucurat de succesul pe care l-au avut la alegerile locale din București și mi-aș fi dorit o astfel de alternativă și la Cluj. Ce mă bucură este că văd, atât la București, cât și la prima întâlnire de la Cluj, oameni care au o dorință profundă de a face o schimbare în bine și care nu văd această mișcare ca pe o platformă prin care să obțină foloase personale așa cum ne-au obișnuit celelalte partide”, a menționat arhitectul. Despre o eventuală intrare în politică sub umbrela USR, Mihai Racu spune că este o decizie care trebuie cântărită și pe care încă nu a luat-o.

În schimb, actorul Bogdan Bob Rădulescu spune că este interesat să intre în USR Cluj. „Adică…e vremea noastră. Am stat destul și am văzut ce se întâmplă și ne-am săturat. Inclusiv de like&share. Că în afară de a răspândi și conștientiza iresponsabilitatea asta politică a ultimilor 26 de ani, nu rezolvi mare lucru cu frustrarea online, shareuitul și cu protestele. Adică le rezolvi până la o limită. După care musai să iei taurul de coarne și să te apuci de treaba. Mă rog, în cazul politicii românești nu e luarea taurului de coarne, e intrarea în troaca porcilor. Dar altfel văd că nu se schimbă nimic. Are DNA-ul program de curățenie, dar musai să-i ajutăm concret”, a declarat Bob Rădulescu.

Despre întâlnirea de ieri de la Cluj cu Clotilde Armand spune că a fost una faină și dătătoare de speranță. „Să vedem ce va fi în continuare. Nu știu dacă sunt potrivit de vârf de lance sau coadă de buzdugan sau omul care face curat în sediu sau secretar sau să fac cafele. Indiferent. Văd unde fac cea mai bună treabă și acolo intru. Dar știu că nu suntem singuri și încet, încet facem o mișcare responsabilă și absolut umană. Simplă, eficientă, curată, echilibrată. Media de vârsta de la discuțiile de aseară era până în 35 de ani. Ăștia-s oamenii tineri, cu inițiative, planuri și idei, nemânjiți, fără controverse sau agende ascunse. Erau aseară oamenii ăia faini din Cluj care își aduc aportul la oraș așa cum este el fain acum. Să vedem până în toamnă cum scoatem capul să ne vadă lumea și sincer să zică: da, mă, îi știu. Sunt oameni buni și seriosi. Hai să le dăm o șansă, că nu mai avem nimic de pierdut, oricum e ceasul al 12-lea…trecut. Eu sunt interesat și cred că pot pentru că restul sunt toți așa cum îi știm de 26 de ani. Ăștia sunt tineri și au pornit cu USB-ul la București foarte fain. Și cred că ne ajută o apartenență la ceva funcțional și bun. Că singuri e greu de tot. Vom vedea. Bucureștiul ne susține cu structura și organigrama funcțională ca model, însă nu va veni să zice Clujului ce și cum să facă. Deloc. Este o agendă comună în mare, dar filiala Cluj trebuie să vorbescă pe limba și pentru nevoile clujenilor”, a mai prezicat Bogdan Bob Rădulescu.

Nicușor Dan, cel care a condus Asociația Salvați Bucureștiul și a candidat la alegerile locale pentru primăria București, a anunțat în 5 iunie că Uniunea Salvați Bucureștiul se va transforma în Uniunea Salvați România și va lupta la alegerile parlamentare din acest an.
Nicușor Dan a obținut un scor de peste 30% la primăria Capitalei (față de peste 9,4% cât obținuse cu patru ani în urmă) și face parte din Consiliul General București.
 

2 comentarii

    • Daca te semnezi anti-comunisti inseamna ca esti si impotriva lui Boc sau ai uitat in ce partid s-a lansat tzaranul din Rachitele? In caz ca nu stiai, Boc a inceput in PCR ca sef UTC, iar dupa revolutie a trecut in barca Frontului Salvarii Nationale, apoi in PD. Deci mai comunist ca Boc cu greu gasesti, stimate „anti-comunisti”

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.