Închide

Campania de donare de sânge UNTOLD a dat peste cap Centrul de Transfuzii din Cluj. Unii se revoltă: „Nu ne mai primesc!” Directoarea Centrului reacționează: „Noi facem ce putem”

SănătateTop News by Catalin Suciu - iul. 21, 2016 0 1092

Potrivit un studiu de specialitate, România e în coada Europei la numărul donatorilor de sânge, cu aproximativ 1% din totalul persoanelor eligibile. Prin comparație, în Danemarca una din zece persoane donează în mod regulat.

Criza de sânge e resimțită în majoritatea spitalelor din România, iar Clujul nu face notă discordantă. Doar că, o campanie inițiată de organizatorii UNTOLD (reducere la abonamente -n.r.) a făcut ca numărul donatorilor să crească vertiginos, atât de mult încât personalul de la Centrul de Transfuzie Cluj să nu mai facă față solicitărilor. Clujenii au început să se plângă că sunt refuzați.

„Dacă doriți să donați sânge la Centrul de transfuzii Cluj nu puteți. Motivul este halucinant! Zilnic se poate recolta sânge doar de la 100 de persoane pentru că personalul este în concediu. Deci dacă Doamne-ferește se întâmplă un dezastru NU se poate recolta sânge din cauza proastei organizări a instituției. Personalul motivează numărul prea mare de donatori pentru Untold, dar această problemă se știa de anul trecut și cred că se impuneau măsurile de rigoare. Aviz autorităților”, s-a plâns un clujean, Virgil Mărginean, pe contul unei rețele de socializare. Acesta completează pentru actualdecluj.ro. „La 12:45 am ajuns, iar doamnele au refuzat să mai recolteze. Nu eram singur, mai erau câteva persoane care au primit același răspuns.”

Directoarea centrului, doctorița Adriana Sime explică și de ce s-a ajuns la o limitare a numărului. „Este personal puțin. Noi facem ce putem, dar avem personal sub 50% din normativul admis. Adică ar trebui să fim 70, măcar, iar noi suntem 34 cu tot cu personalul administrativ. Iar sângele trebuie procesat după donare, este un act medical. După donarea propriu-zisă, acest sânge trebuie testat ca apoi să meargă spre validare. Am făcut această reglementare de 100-110 persoane pentru a face față. Sigur că sunt și nemulțumiri, dar asta este situația acum, îmi pare rău pentru cei care n-au apucat, dar pot veni zilnic, în orice zi. Nu pot dona toți în același timp, e firesc. E foarte bună această campanie de la Untold, au fost și altele de mare succes, dar mi-ar plăcea să vină mereu oamenii să doneze, nu doar acum. Noi facem ce putem. În privința concediilor, e normal să mai și plece din personal, e dreptul lor. Au muncit un an de zile, au dreptul și la odihnă. Și n-a plecat toată lumea”, a declarat directoarea centrului pentru actualdecluj.ro.

În medie, în cursul anului, numărul donatorilor nu depășește 30-40 de persoane pe zi. Odată cu Untold, numărul a depășit zilnic cifra 100.

Procentele de donatori voluntari în ţările europene:

Danemarca – 10%
Anglia – 9%,
Olanda – 8 %,
Germania, Franta – 6%,
Italia, Ungaria – 4%,
Romania – 1%.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare