Închide

Final de festival de design la Cluj: cifrele și concluziile organizatorilor

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 11, 2016 0 390

S-au adunat 65 de designeri cu produse expuse și cam 8.000 de vizitatori la cele 13 evenimente în perioada 2-6 noiembrie, arată concluziile organizatorilor ZAIN, festivalul de design lansat anul trecut. Proiectul demarat în cadrul Capitalei Tineretului 2015 și ajuns acum la a doua ediție a avut un buget de 30.000 de euro. Au participat mai ales oameni din industrie: designeri, creativi, producători, artiști și pasionați de design. S-au deschis două locuri noi pe harta de evenimente: Casa de Modă și Castelul Banffy din Răscruci, dar și un concept store, de unde s-au putut cumpăra produsele (nu ieftine) ale designerilor români.

Cum a fost

Primul eveniment din agenda ZAIN: vernisajul Expoziției Centrale, în paralel cu o petrecerea de pe acoperiș la fosta Casă de Modă din Cluj. Clădirea de 3 etaje de pe Barițiu a fost locul ales pentru expoziția centrală a evenimentului.  Fosta fabrică de confecții clujene a devenit loc de epunere pentru 65 de designeri și arhitecți: în fostele secții și spații au apărut obiecte de mobilier, bijuterie, accesorii, modă și proiecte. Pe tot parcursului evenimentelor, expoziția a adunat peste 500 de vizitatori în fiecare zi, transmit organizatorii. În fostele secții, printre tipare și vechi utilaje.

 

dsc_3957

dsc_3955

dsc_3922

 

Un tur al Casei de Modă, propus de Actualdecluj.ro, aici:

FOTO/VIDEO Cum arată fosta Casă de Modă din centrul oraşului, transformată în Casă de Design – ZAIN

Despre ce s-ar putea întâmpla aici, pe viitor.

Criză de spații pentru industriile creative în Orașul Festivalurilor. Lucian Broscățean, designer: “Casa de Modă ar putea să devină un centru artistic extraordinar, mai ales că în Cluj este nevoie de așa ceva”

Mai multe imagini de la ZAIN 2016 Aici 

Paspartu Concept Store a fost una dintre noutățile ediției de 2016 și a adunat produsele a peste 25 de designeri. A debutat cu un eveniment privat, ce a avut în centru o cunoscută bloggeriță de modă și a continuat cu alte trei zile de vânzări și socializare. De diverse feluri: design vestimentar, accesorii, genți, bijuterie. „Concluzia dupa Paspartu 1.0 este că facem Paspartu 2.0, în 17-18 decembrie. S-a și cumpărat. Evident nu în aceeași măsura la toți – au fost și designeri care nu au vândut, au fost și designeri care luni, după eveniment, s-au declarat SOLD OUT”, ne spune Georgiana Ciceo, project manager ZAIN.

Fashion Show-ul ZAIN 2016 a adunat vineri seară peste 40 de creații, prezentate în interiorul impunătorului, dar degradatului Castel Banffy de la Răscruci. Designerii care și-au prezentat colecțiile la castel au fost Raul Lazar, Crina Bulprich, Lucian Rusu și Ioana Ciolacu. Frigul de noiembrie a scurtat însă planurile de petrecere în cortul „încălzit”.

 

Sursa foto: ZAIN

 

Vizită Actualdecluj.ro la Răscruci, castelul pentru care Consiliul Județean vrea să ceară bani europeni:

Exercițiu pentru patrimoniul Clujului: cum arată un castel “aristocrat” transformat în gazdă de evenimente

Tot la ZAIN 2016, în cadrul Turning Talents into Jobs au avut loc discuții deschise cu personalități din lumea creativilor care au venit la Cluj pentru a le răspunde întrebărilor celor ce își doresc o carieră în acest domeniu. „Au fost 4 ore de întrebări, dezvăluiri, mărturisiri, încheiate cu o provocare: un concurs destinat tinerilor designeri, organizat de Ubikubi”, sintetizează organizatorii.

Au apărut și primele obiecte ZAIN. Asta în cadrul proiectul Meșteșug Contemporan, rezultat al colaborarii designului cu meșteșugul: accesorii de lână netoarsă, genți de piele, bijuterii de argint, obiecte din ceramică, dar și obiecte de îmbrăcăminte. Meșteșugarii au venit în mijlocul publicului, care au lucrat în expoziție, chiar lângă obiectele realizate de ei. Imagini, aici.

Sursa foto: ZAIN

Sursa foto: ZAIN

 

ZAIN 2016 I-a avut în cadrul sau pe cei de la Instalart, veniți cu expoziția lor de la București, pe cei de la Launloc, prezentând expoziția lui Obie Platon, pe Prototip Studio împreună cu Acoustic Density în casa lui Liviu Mocanu.

Idei pentru ZAIN 2017? „Să fie un festival mai bun, mai matur, mai complex. Cred că s-a simțit altfel în oraș decât anul trecut și cred că avem multe de învățat și de explorat din amprenta pe care ZAIN o lasă asupra orașului”, spune Georgiana Ciceo.

Despre piața de design în România, interviu Actualdecluj.ro cu Eliza Yokina, arhitect și curator la ZAIN:

Cluj – capitala designului, pentru câteva zile. Eliza Yokina, curator de festival: “Îmi doresc ca designerii români să prindă mai multă forţă”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare