Închide

Festival nou pentru Cluj: Filme și dezbateri despre orașe și construcții, la UrbanEye Film Festival, ediția de Transilvania

Uncategorized by Actual de Cluj - mai 11, 2022 0 213

Zilele acestea vor avea loc la Cluj o serie de proiecţii de film despre oraşe, construcţii sau comunităţi, dar și dezbateri, în cadrul primei ediții din oraș a UrbanEye Film Festival. Evenimentele și proiecțiile au lo între 11 și 15 mai, la Cinema ARTA. Sunt programate și tururi ghidate și ateliere pentru copii.

„Tema ediției explorează distrugerea orașelor și ce presupune reconstruirea lor. Distrugerea locuințelor, monumentelor și chiar a orașelor în ansamblu fiind în ultima perioadă realități din vecinătatea noastră. Prin filmele selectate, publicul este invitat să reflecte asupra valorii materiale ale acestor locuri pierdute în diverse conflicte armate, dar mai ales asupra valorii simbolice, emoționale și a relațiilor din comunitățile care le locuiau”, transmit organizatorii.

În completarea temei principale, sunt proiectate și filme specifice direcțiilor tematice recurente UrbanEye din București precum locuirea, dezvoltarea urbană sau focusul pe lucrări ale anumitor arhitecți și artiști consacrați.

Majoritatea proiecţiilor sunt însoţite de discuţii susţinute de personalităţi relevante pentru tema abordată, de la arhitecţi la psihologi. Proiecția Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? va fi însoțită de discuții cu arhitecții Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan despre tema locuirii în comun; în urma proiecției documentarului Push, publicul este invitat la o dezbatere de mare actualitate pe tema unui fenomen îngrijorător la nivel global: creșterea excesivă a prețului locuințelor, cu invitații Bogdana Neamțu, conferențiar universitar doctor și director al Departamentului de Administrație și Management Public al Universității Babeș-Bolyai, arhitectul și urbanistul Eugen Pănescu, și Șerban Țigănaș, unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul arhitecturii. Proiecția Good Neighbours / Vecini buni va fi, de asemenea, urmată de discuții despre comunitate și singurătate cu psihologul și psihoterapeutul Raluca Mihaela Ionescu.

Evenimentele conexe precum tururile ghidate şi discuțiile doresc să contextualizeze subiectele filmelor și să provoace publicul să descopere un nou mod de a privi lucrurile: privirea urbană.

Prețul unui abonament este de 75 lei preț întreg, 50 lei redus (elevi, studenți, seniori) și include toate proiecțiile din festival.

Urban Eye Film Festival 2022 Cluj- Programul complet

11 – 15 mai 2022, Cinema ARTA

Mi 11 mai, 19:00 – Where to with History / Urmele trecutului

r: Hans Christian Post | 2019

Mi 11 mai, 20:30 – Get together la ARTA Café cu DJ Gopo

J 12 mai, 18:30 – Such Stuff As Dreams Are Made On / Din ce sunt făcute visele? + discuții cu Adriana Măgerușan și Silviu Medeșan

r: Lotte Schreiber | 2019

V 13 mai, 18:30 – Push + discuții cu Bogdana Neamțu, Eugen Pănescu și Șerban Țigănaș

r: Frederik Gertten | 2019 | documentar

V 13 mai, 21:00 – The French Dispatch

r: Wes Anderson | 2021

S 14 mai, 11:00 – De-a detectivii patrimoniului – atelier pentru copii

S 14 mai, 15:00 – Negru pe alb: cinematografele din Clujul de altădată

Tur ghidat cu Asociația Korzo

S 14 mai, 16:30 – Good Neighbours / Vecini buni + discuții cu Raluca Mihaela Ionescu

r: Stella van Voorst van Beest | 2018

S 14 mai, 19:00 – The Destruction of Memory / Distrugerea memoriei

r: Tim Slade | 2015

S 14 mai, 21:00 – Making a Mountain / Clădind un munte

r: Rikke Selin Fokdal, Kaspar Astrup Schröder | 2020

D 15 mai, 12:00 – Panna Adorjáni & Dániel Láng: Călătorie în timp în ritm de mers

plimbare audio prin Cluj

D 15 mai, 16:30 – The River and the Wall / Râul și zidul

r: Ben Masters | 2019

D 15 mai, 18:30 – Warsaw: A City Divided / Varșovia – Un oraș divizat

r: Eric Bednarski | 2019

D 15 mai, 20:00 – Walking on Water / Pășind pe apă

r: Andrey Paounov | 2018

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu