Închide

Cluj-Napoca, orașul în care prețurile de vânzare ale apartamentelor au crescut mai mult decât salariul net

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 10, 2022 0 258

Față de nivelul din 2015, până în 2021 salariile au crescut mai mult decât prețurile de vânzare ale locuințelor în trei din patru orașe mari analizate de compania ValorEasy. Orașul – excepție e Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară pe piața apartamentelor.

Un raport imobiliar arată că municipiul Cluj-Napoca e singurul mare oraș dintre cele analizate în care prețurile de vânzare ale apartamentelor s-au apreciat mai mult decât salariul net în intervalul avut în vedere. Mai precis, în Cluj-Napoca, prețurile de vânzare ale apartamentelor s-au apreciat cu 80%, în termeni reali, în perioada 2015 – 2021, depășind creșterile câștigului salarial mediu real de 74%.

Și în celelalte trei orașe mari analizate de ValorEasy (București, Iași și Timișoara) prețurile de vânzare s-au apreciat rapid, dar nu au depășit creșterile câștigului salarial. Creșterea substanțială a unităților noi livrate în ultimii ani a ajutat piața din București să estompeze inflația de preț pentru locuințe. Aceasta nu a depășit 44%, comparativ cu anul 2015 (dintre cele 4 orașe mari este cea mai scăzută valoare
înregistrată a indicelui prețului de vanzare). În aceeași perioadă, în București salariul real a crescut cu
54%. În Timișoara salariul real a crescut mai mult decat în București, comparativ cu 2015, cu 62%. În
același timp, prețul de vanzare a cunoscut o majorare de 47%. Cea mai mare discrepanță este
înregistrată în Iași. Aici, deși salariul net a crescut în termeni reali cu 74%, prețurile de vânzare au
înregistrat o expansiune lentă, de doar 49%, în aceeași perioadă.

Indicele prețului de vanzare a fost calculat ca raport între indicele prețului de tranzacționare pe metru pătrat util din fiecare municipiu și indicele general al prețurilor de consum, la nivelul fiecărui an, anul 2015 fiind anul ales ca bază 100. Sursa datelor: ValorEasy

2021 a fost anul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare din ultimii 5 ani (cererea depășind 180.000 de unități individuale vândute la nivel național, o creștere anuală de 49%). Cu toate acestea, în ultimul trimestru din 2021 cererea a stagnat comparativ cu 2020, înregistrându-se un număr
similar de unități individuale vândute cu anul precedent (48.000, sursa ANCPI).

La nivel național, în primele 3 luni din 2022 cererea de locuințe și-a reluat creșterea, un plus de 7%
comparativ cu primul trimestru din 2021, deși, în mod obișnuit, începutul de an este perioada cu
activitatea de tranzacționare mai puțin intensă, arată raportul imobiliar.

În primul trimestru s-au vândut 42.657 de unități individuale la nivel național, comparativ cu
perioada similară din 2021 când s-au vandut 40.043 unități. Creșterea a fost susținută de București,
împreună cu județele Timiș și Constanța, cu creșteri de 20%, 30%, respectiv 5% față de trimestrul
întâi din 2021. Celelalte județe importante au înregistrat scăderi ale unităților vândute, cea mai
importantă fiind înregistrată în județul Iași, -8%.

“O problema acută a pieței este deficitul de locuințe disponibile la vânzare în piața secundară. Acest lucru a condus la majorări semnificative de preț în ultimii ani. Prețul mediu de tranzactionare al apartamentelor și caselor din piețele secundare, monitorizate permanent de ValorEasy, a crescut și în primul trimestru al anului curent cu până la 11% comparativ cu anul anterior (Cluj-Napoca și Timișoara). Locuințele noi au cunoscut majorări anuale cu până la 14% (Timișoara)”, spune Dorel Niță, director executiv ValorEasy, evaluator autorizat.

În piața secundară, Cluj-Napoca și Timișoara au cunoscut cel mai semnificativ avans anual, 11%,
urmate de București, 7%, respectiv Iași, aproximativ 5%. Prețul mediu de tranzactionare al
apartamentelor în piața primară s-a majorat cu valori cuprinse între 6% (București) și 14%
(Timișoara).

În clasamentul național al prețurilor nu au survenit modificări de poziție, Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc (1.750 de euro pe metru pătrat util apartamente vechi și 2.020 de euro apartamente noi), la distanță de București (1.550 de euro pe metru pătrat util apartamente vechi și 1.750 de euro apartamente noi). Cele două orașe sunt urmate de Timișoara și Iași.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare