Închide

Festival de filme de foarte scurt metraj la Cluj în weekend. Programul complet

Cultură by Actual de Cluj - iun. 11, 2019 2 69

Festivalul internațional de foarte scurt metraj organizat în 22 de țări din lume ajunge la Cluj în 15 și 16 iunie.

Născut la Paris și difuzat simultan în 22 de țări, festivalul a ajuns la a 21-a ediție și e inclus în cadrul Sezonului Franța-România; în România acesta aduce o secțiune de 20 de foarte scurt metraje franceze, pe lângă selecțiile deja consacrate. Aceste foarte-scurt-metraje au o durată de doar patru minute. „Festivalul Très Court este oglinda unei generații care vrea informații, experiențe și divertisment, totul pe repede înainte. O sete care poate fi satisfăcută de cele peste 100 de filme foarte scurte din festival. Avantajul foarte scurt metrajului este că presupune multă încântare și puțin risc din partea spectatorilor. Un astfel de festival este o ocazie unică de a părăsi cărările bătute ale preferințelor dumneavoastră cinematografice și de a vă aventura pentru maxim 4 minute în stiluri diverse, de la dramă la comedie și film romantic, de la documentar la animație, de la blockbustere la filme independente realizate cu telefonul mobil”, arată Institutul Cultural Francez.
Competiția internațională este un caleidoscop al creației cinematografice mondiale : 40 de filme care concurează pentru a obține un loc în palmaresul decis de juriu, prezidat în acest an de regizorul francez Michel Hazanavicius.
Selecția franceză, o noutate în România anul acesta, prezintă o serie de regizori francezi „și garantează preocupări și senzații franțuzești”.
Competiția românească prezintă filme de maxim 4 minute realizate în România de amatori sau de tineri profesioniști, care se întrec pentru voturile spectatorilor din România și pentru premiile puse în joc de Orange.
Competiția Paroles de femmes aduce în prim plan femeile. „Industria filmului rămâne o afacere masculină în care femeile sunt slab reprezentate. Și totuși, după afacerea Weinstein și mișcarea Me Too, ele au știut să își ridice vocea pentru a face auzit un discurs care a scuturat profund lumea filmului și societatea în general. Très Court prezintă deja de 10 ani această selecție dedicată portretelor, mărturiilor, poveștilor de viață, de luptă, cotidianului ca și excepționalului femeilor din jurul nostru”, arată organizatorii.

Festivalul mai are o secțiune, Selecția Familială, pentru copii dar nu numai.

Concursul are un mare-premiu de 1500 de euro și alte premii de câte 500 de euro. La Cluj festivalul are loc la cinematograful Victoria iar biletele costă 15 lei. Iată programul complet:

Sâmbată, 15 iunie 2019

13h00 • Selecția Familială (pentru copii)
15h00 • Selecția Paroles de Femmes
17h30 • Competiția românească și Selecția franceză
19h30 • Competiția Internațională 1
20h00 • Competiția Internațională 2

Duminică, 16 iunie 2019

13h00 • Selecția Familială (pentru copii)
15h00 • Competiția românească și Selecția Franceză
17h30 • Competiția Internațională 1
19h30 • Competiția Internațională 2
21h00 • Selecția Paroles de Femmes

Festivalul e organizat, în județul Cluj, și la Dej – la Muzeul Municipal.

  • 2 comentarii

    Scrie un comentariu