Închide

O scriitoare clujeancă, premiul festivalului național de literatură al Uniunii Scriitorilor

Cultură by Actual de Cluj - iun. 11, 2019 0 314

Câștigătorul ediției din acest an a festivalului național de literatură FestLit al Uniunii Scriitorilor din România e o clujeancă.

E vorba de Florina Ilis, pentru romanul „Cartea numerilor”. Juriul festivalului a fost prezidat de scriitoarea clujeancă Irina Petraș iar din acesta au făcut parte Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir. Juriul s-a întrunit duminică şi a luat în discuţie lista cărţilor nominalizate de Filialele Uniunii Scriitorilor din România pentru Marele Premiu. Autorii acestora suynt Ioan Barb, Ionel Bușe, Florin Caragiu, Mircea A. Diaconu, Marin Iancu, Florina Ilis, Andrei Ionescu, Emilian Marcu, Cornel Nistea, Eugeniu Nistor, Sorin Roșca, Dan Stanca, Traian Ștef, Lucian Vasiliu, Gheorghe Vidican și Ilie Vodăian. În urma dezbaterilor, a fost desemnat câștigătorul acestei ediții: Florina Ilis, cu romanul ei „Cartea numerilor”, apărut la Editura Polirom anul trecut.

Laureaţii Marelui Premiu la ediţiile precedente: Gabriel Chifu (2014), Corin Braga (2015), Ana Blandiana (2016), Niculae Gheran (2017), Lăcrămioara Berechet şi Liviu Ioan Stoiciu, ex aequo (2018). Laureatul Premiului special al primei ediţii: Ştefan Borbély.

Iată cum prezintă editura Polirom romanul câștigător al FestLit:

__________________________________________________________________

Precum cartea lui Moise, Cartea numerilor este un „recensămînt” al unui popor aflat pe drumul prin pustiul adesea ostil al unei istorii potrivnice.

Construit pe structura Numerilor – carte despre ascultare și răzvrătire, despre pocăință și binecuvîntare –, romanul este o sinecdocă a destinului României, ambiționîndu-se să cuprindă cît mai multe evenimente cruciale ale secolului XX și să sintetizeze o etno-istorie perfect verosimilă.

Printr-o tehnică insolită, naratorul își provoacă personajele să-și depene amintirile pentru a reconstitui un arbore genealogic secular, adînc înfipt în pămînt, plăsmuit din imaginație, pe ramuri cu nume pe care istoria nu le-a înregistrat, cu destine intersectate, aflate sub semnul iubirii, al bucuriei, al nașterii și al morții, dar și al trădării, al minciunii și compromisului.

Nonconformistă față de rigorile epicului tradițional, puterea de seducție a Cărții numerilor stă în varietatea personajelor și a întîmplărilor în care oricine poate identifica profiluri, personalități și experiențe din istoria personală.

Cartea numerilor a apărut de curînd în prestigioasa colecţie „Fiction LTD” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Florina Ilis este autoarea romanului Cruciada copiilor (Cartea Românească, 2005; Polirom, 2011), distins cu Premiul României literare și al Fundației „Anonimul” Cartea anului 2005, Premiul pentru Proză al revistei Cuvîntul, Premiul pentru Proză al Radio România Cultural, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul „Courrier International”, Paris (2010). Acesta a fost tradus în limbile ebraică, maghiară, spaniolă, italiană, franceză și sîrbă.

Florina Ilis s-a născut pe 26 august 1968. A absolvit Facultatea de Litere și Școala de Înalte Studii Postuniversitare la Universitatea Babeș-Bolyai, unde în prezent este lector dr. la Departamentul de Limbi și literaturi asiatice. A publicat volume de poezie, teatru, eseu și romanele: Coborîrea de pe cruce (2001; ediția a II-a, 2006), Chemarea lui Matei (2002; ediția a II-a). În 2006, apare romanul Cinci nori colorați pe cerul de răsărit (tradus în limba italiană), inspirat de experiența sa japoneză. În anul 2012, publică Viețile paralele (tradus în limba franceză), distins cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Ziarului de Iași, Premiul Radio România Cultural, Premiul Colocviului Romanului Românesc de la Alba Iulia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare