Închide

“Fantoma” grădinițelor din extensiile orașului a revenit la urbanism. Cazul Arcada din Borhanci

Administrație by Luminiţa Silea - iun. 09, 2014 0 1211

Primarul Emil Boc a ținut să menționeze public că nu dorește să repete greșeala Bună-Ziua, unde nu sunt zone de servicii pentru locuitori și în noile extensii ale orașului, Borhanci sau Sopor. Discuția a avut loc la ședința din 5 iunie ,  când Comisia Tehnică de Urbanism a dezbătut un proiect de case pe 1,4 hectare propus de Arcada Invest în zona Borhanci-Romul Ladea. Edilul de Cluj și-s pus specialiștii să-i spună numărul de grădinițe preconizate în zona nouă de dezvoltare, potrivit documentațiilor deja aprobate. Aceștia au dat din umări, menționând că trebuie să verifice.

 

Sedință urbanism 5 iunie

Sedință urbanism 5 iunie

Președinte al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, primarul clujean a ținut să menționeze că nu are nimic cu investitorul care vrea să construiască locuințele (milionarul Mariu Ciurchea, apropiat al președintelui arestat și suspendat din funcție, Horea Uioreanu). Ci că, în general, vrea să se asigure că orașul nu mai face greșeli pentru care să plătească prețul cetățenii, cum s-a întâmplat în cartierul Bună Ziua unde s-au prevăzut grădinițe și spații verzi care au rămas doar în documentațiile de urbanism.

 

Arhitectul Sorin Scripcariu, cel care s-a ocupat de proiectul Arcada din Borhanci (un Plan Urbanistic Zonal pe 1,4 hectare), a explicat comisiei că proiectul vizează amenajarea de locuințe individuale, colective mici și înșiruite, deservite de parcaje în lungul străzii. Specialiștii din comisie au cerut corectarea proiectului și anume să se poziționeze locurilor de parcare în așa fel încât să se permită accesul în viitoarele locuințe. S-a mai cerut o stație de autobuz prin rezervarea unui profil mai mare pentru strada Borhanci, de 20 de metri. Scripcariu a menționat că în prezent artera are mai multe profile de la 11 la 14 metri și că ar trebui sa primăria să coreleze documentațiile de urbanism aprobate în zonă.

 

Discuția de viziune și coerență în ceea ce privește lățimea străzii Borhanci n-a continuat. Oricum primăria a asfaltat deja strada Borhanci. În schimb, primarul și-a amintit de o altă problemă a extensiilor orașului: unde-i grădinița? Proiectantul l-a informat că există o altă documentație – Plan Urbanism Zonal – care prevede o grădiniță la 400-500 de metri de casele dorite de Arcada.

„Vom plăti prețul peste zece ani, dacă nu și mai repede. Acum este momentul de bază să punem pe hartă utilitățile de bază. Nu toți locuitorii vor putea să vină în centru. Și dacă nu avem grădinițe pățim ca în Florești. Toți vor veni cu copii în centru în Cluj și noi vom plăti oalele sparte ale unei proaste politici urbane”, a replicat primarul.

Ba mai mult, acesta și-a pus specialiștii din comisie să îi spună “din cap” numărul de grădinițe preconizate în zona Borhanci și Sopor. Evident că aceștia au explicat că trebuie să verifice exact ce este aprobat în documentațiile de urbanism.

Apoi primarul și-a mai amintit de o altă politică a primăriei – investitorul să facă drumul la nivel de uzură. Adică să se preocupe de utilitățile de bază pentru viitorii locuitori, sociale și de ifrastructură. Investitorul Arcada Invest are deja o bilă albă în acest sens, mai ales că la primul proiect dezvoltat în zona Borhanci a făcut drumul care deservea locuințele, după cum a explicat proiectantul Sorin Scripcariu.

Arhitectul Adrian Iancu a salutat chiar o altă reușită a documentației de urbanism pentru viitoarele locuințe Arcada – s-au prevăzut plantații de copaci de-a lungul străzilor propuse, o politică foarte bună pentru oraș. Arhitectul Iancu este cel care în repetate rânduri a cerut planterea de tuia în momentul în care la urbanism se discutau diverse proiecte mai mult sau mai puțin controversate. De altfel, Iancu a proiectat și ansambluri de locuințe cu câteva etaje în zona Borhanci, tot fără grădiniță sau alte dotări pentru oraș.

În pricipiu, proiectul Arcada a primit avizul. Tema grădinițelor și a lățimii străzii din zona Borhanci a rămas să fie clarificată după verificările făcute de specialiștii Direcției de Urbanism a Primăriei. În acest sens nu s-a fixat niciun termen.

Unul dintre acționarii Arcada, Marius Ciurchea, este un militant cunoscut la primărie. Acesta a fondat o asociația a riveranilor de pe strada Borhanci din 2007 și a făcut demersuri concertate pentru asfaltarea străzii sau pentru racordare sa la rețeaua de transport în comun din oraș. Marius Ciurchea este unul dintre milionarii clujeni din topuri, face parte din grupul fondatorilor Băncii Transilvania și a construit deja locuințe în Borhanci, în cadrul proiectului imobiliar Arcada. Ciuchea i-a avut ca parteneri de afaceri pe Nicu Badiu (un cunoscut om de afaceri clujean, cel care a deschis și restaurantul Sinaia) sau chiar pe Horea Uioreanu, președinte al Consiliului Județean, în prezent suspendat din funcție, fiind în arest preventiv și acuzat de DNA că a luat mită în formă continuată.

 

Numele lui Ciurchea apare și în dosarul Uioreanu. Potrivit procurorilor DNA, o parte din banii luați ca mită mergeau pentru stingerea unei datorii către soția milionarului clujean. Familia Ciurchea l-a cununat, de altfel, pe Uioreanu cu prima sa soție.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare