Închide

Scandal la Urbanism. Boc a respins modificarea proiectului de case al Armatei din Gheorgheni. Constructorul este Ioan Bene

Administrație by Luminiţa Silea - iun. 06, 2014 1 2987

Primarul Emil Boc a condamnat intenția celor de la armată de a modifca proiectul de vile din Gheorgheni, fără să asculte proiectantul sau beneficiarul în acest sens. Mai mult,  a acuzat că cei de la armată nu se mulțumesc cu ceea ce le-a autorizat primăria și vor să transforme zona într-una de cocioabe și să aducă la Cluj urbanismul din Florești. Aceasta pentru a satisface interesul privat al constructorului, nimeni altl decât Ioan Bene, omul de afaceri arestat în dosarul de corupție a lui Uioreanu.

site-ul proiectului Vizita Ministrului Apărarii la Cluj.  Ioan Bene a participat la vizită

site-ul proiectului
Vizită ministrul apărarii la Cluj, ianuarie 2014. Ioan Bene a participat la vizită

Divizia 4 a armatei Gemina din Cluj a cerut primăriei modificarea proiectului de vile pentru militari din Gherogheni. Primarul Emil Boc a inclus proiectul de ordinea de zi, după cum a declarat, pentru a trimite un mesaj clar: îmi asum rolul de om rău”, „Vreți să fărmițați proiectul. Să fac cocioabe ca în Florești”, „Uitați de chestiune, altă documentație nu voi aproba”, „V-am sprijinit și vom sprijini orice om care face afaceri legele și cinstite”, „Nu pot pune interesul privat înaintea interesului orașului. Aveți un PUZ generos din 2009, puneți-l în aplicare”.

Primarul a mai spus că pe el se descarcă toate lucrurile negative din oraș, așa că el vrea să doarmă liniștit și de aceea nu poate aproba o modificare a proiectului pe care o consideră în interesul constructorului și nu al orașului. La începutul discuție a mai spus că nu are habar cine construiește vilele pentru armată.

Constructorul amsablului de vile al armatei este Grup Taurus unde acționar este Ioan Bene. Acesta își declara implicarea în proiect în toamna lui 2013 menționând că se ocupă de acesta de circa doi ani. Constructorul pentru proiect a fost selectat de armată prin licitație, după cum au declarat oficiali ai structurii clujene la momentul 2009-2010. Grup Taurus era deținut de Emil Spătăcean, un controversat om de afaceri și a intrat în insolvență. Așa a ajuns Bene să intre în acționariat.

Locuințele sunt destinate militarilor și se fac pe credit ipotecat, beneficiarii încheind contracte de predare a caselor cu Grup Taurus. Armata s-a implicat în proiect cu terenul de peste 4,5 hectare.

Ioan Bene este implicat în dosarul de corupție al președintelui Consiliului Județean, Horea Uioreanu și este în prezent arestat fiind acuzat de dare de mită.

Proiectul armatei din cartierul Gherogheni a demarat în 2009 în vremea administrației Apostu. Primăria a primit la schimb pentru avizarea afacerilor imobiliare ale armetei terenul de pe 21 Decembrie unde s-a gândit proiectul Centrului Cultural Transilvania. Cel puțin asta susțineau liderii administrației locale în 2009. Atunci primăria a aprobat două documentații de urbanism pentru construirea unui cartier de vile în Gherogheni în zona lacului și a cartodromului, dar și a unuia de blocuri în zona Dâmboviței.

Potrivit site-ului oficial al proiectului, proiectul de vile cuprinde două etape: una de amenajare a 128 de vile cu suprafețe între 120 și 140 de mp, iar a doua cu 92 de unități locative individuale, cuplate sau înșiruite. Prețul unei vile, cu TVA, este de peste 145.000 de euro.

Deja prima etapa a proiectului s-a executat la roșu, plus utilitățile iar pentru a doua etapă a proiectului s-a defrișat terenul și s-au trasat drumurile, plus faza de reproiectare a Planului Urbanistic de Detaliu.

Adică exact proiectul respins de primar la ședința de urbanism din 5 iunie. Arhitecții din comisiei nu au luat cuvântul cu privire la propunere. Doar primarul Emil Boc a transmis mesajul său că nu va accepta modificarea lui. Acesta fiind și motivul pentru care proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de urbanism.

Proiectantul Flavius Munteanu a declarat pentru actualdecluj că intenția celor de la armată nu a fost decât să optimizeze suprafețele și să reparceleze terenul pentru etapa doi a proiectului, în așa fel încât vilele să aibă un preț decent și să poată fi cumpărate și de soldați, nu doar de personalul cu grade din armată. Adică s-au redus suprafețele parcelor cu case. Potrivit acestuia nu s-a umblat la suprafețele caselor, dar acestea au fost mai bine așezate în teren. În propunerea de modificare chiar se obțin indicatori urbanistici mult mai mici, potrivit arhitectului Munteanu și chiar locuințe mai puține decât în proiectul inițial. Arhitectul a mai spus că nu a înțeles ce s-a întâmplat, de fapt, la urbanism. „La urbanism, înainte de proiectul nostru s-a discutat un proiect similar de case propus în Borhanci. Noi în plus avem și o grădiniță, o primărie de cartier, pentru care am fost și lăudați la un moment dat, avem servicii și zone pentru cafenele și fitness”, a completat arhitectul.

De altfel, la ședința de urbanism din 5 iunie a fost prezent și un general din cadrul Diviziei 4 a Armatei Gemina din Cluj care a încercat să explice primarului că are cereri de la 37 de militari – soldați – pentru achiziția de case în etapa doi a proiectului. Însă primarul a fost ferm, chiar nu l-a lăsat să-și expună niciun punct de vedere. „Nu pot să sacrific orașul pentru 37 de oameni”, a declarat Boc la ședința comisiei de urbanism.

Un comentariu

  1. corect. dar daca ar fi boc asa intransigent si cu pretini pdl nu doar cu bene pesede.
    la altii de ce le aproba orice? vezi macesului, mircea eliade si alte blocuri rasarite pe spatii verzi intre blocuri

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.