Închide

Falimentara fabrică Clujana, ultima deținută de Stat în Cluj, vrea să rămână în spațiile vândute pe milioane către acționarul majoritar

EconomieTop News by Mihai Prodan - sept. 07, 2020 0 622

Ultima întreprindere deținută de stat din Cluj, fabrica de încălțăminte Clujana, alungată din spațiile unde a funcționat de la înființare în urmă cu un secol, va rămâne în actualul spațiu, cel care a fost vândut în contul datoriilor acumulate la Stat, cel puțin aceasta vrea noul director interimar, Călin Oancea.

La aproape doi ani de la vinderea tuturor clădirilor pe care le mai deținea, către acționarul majoritar care e Consiliul Județean, ultima fabrică deținută de Stat din Cluj nu are soluții de mutare – o singură variantă i-a fost propusă, aceasta pentru că directorii nu au căutat alte soluții, în parcul industrial Tetarom, ce s-a dovedit neviabilă încă de la prima vedere. Acum directorul Oancea spune pentru actualdecluj.ro că ar prefera să rămână în actualul spațiu dacă proprietarul, care e acum Consiliul Județean, va face o ofertă. Astfel, fabrica rămâne la doi ani de când ar fi trebuit să evacueze spațiile în situația incertă de a nu ști – se mută, au ba. Oancea spune că așteaptă o ofertă de la proprietar, ”am vrea să rămânem în spațiu și să plătim chirie”. S-a propus această soluție? Dacă da, care ar fi condițiile? ”În mod normal proprietarul face oferta”, spune Oancea, deja de luni bune la conducerea fabricii, chiar dacă deocamdată interimar.

În decembrie, adică peste trei luni, sunt doi ani de când fabrica Clujana a rămas fără toate clădirile pe care le deținea, care au fost cumpărate de acționarul majoritar, Consiliul Județean. La acel moment fabrica urma să părăsească clădirile, cu care CJ Cluj are planuri mari, căci sunt într-o zonă imobiliară fierbinte. De atunci și până acum, însă, nu s-a întâmplat nimic. Un lucru e cert, însă, crede Oancea – ”fără injecția de capital a Consiliului Județean nu aveam cine să subziste în aceste spații”. Nu a fost însă o injecție de capital din partea acționarului majoritar, ci o tranzacție, în care în schimbul banilor fabrica a rămas fără casa în care funcționa din 1911. ”Nimeni nu-ți dă bani de pomană”, a conchis Oancea.

Contractul de vânzare-cumpărare a activelor Clujana a fost semnat în 18 decembrie 2018 la valoarea de 22 de milioane de lei, suficient ca să acopere datoriile fabricii, dar cu prețul părăsirii platformei industriale, cu care CJ Cluj are planuri imobiliare. Conform contractului de vânzare-cumpărare, toate cele nouă imobile, în suprafață totală de 9.929 metri pătrați, urmau să fie predate către Consiliul Județean în cel mult 90 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat nici acum.

Clujana e una dintre cele mai vechi fabrici ale Clujului: a fost fondată în 1911, sub denumirea “Fabrica de piele Frații Renner & Co” și a funcționat de atunci în actualul amplasament, timp de mai bine de un secol.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean, Valentin Jucan, spune pentru actualdecluj.ro că instituția se află încă în procedură de preluare a spațiilor, la aproape doi ani de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Am întrebat care sunt planurile CJ Cluj cu actualul ocupant al spațiilor. ”Luni veți primi răspunsul formulat de serviciul juridic al Consiliului Județean Cluj, responsabil de această speță”. Vom reveni.

Să mai semnalăm că într-o încercare de a impulsiona vânzările Clujana a anunțat că oferă peste zece mii de vouchere de reducere pentru membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ai Sanitas.

Citește și:

Învârteli în cerc la ultima întreprindere deținută de Stat din Cluj: trebuie să se mute căci și-a vândut casa, dar nu se știe unde. Halele Tetarom, incompatibile. Noul director: ”noi foloseam 99% din curent, restul nu puteau face nici o cafea”

DOCUMENT Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, alungată de noul proprietar al clădirilor: are 15 zile să se mute

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare