Închide

Eroii neștiuți ai pandemiei. Nu se vorbește despre ei, dar se expun zilnic în cel mai periculos mediu, cel de pe ATI, unde sunt internați pacienții cu forme severe

ActualitateSinteză știri naționaleTop News by Catalin Suciu - sept. 06, 2020 1 697

Fără să se cunoască între ei și fără să se fi intersectat vreodată unii cu ceilalți, mai mulți foști pacienți de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, centru regional care tratează Covid-19, aduc în discuția despre spitalizare numele unui kinetoterapeut care ar face adevărate minuni în spital.

Kinetoterapeutul e zi de zi acolo. Alături de asistente, de infirimiere,  el face parte din personalul medical despre care nu se vorbește. Sunt oamenii care se expun zilnic în cel mai periculos mediu, cel de pe ATI, unde sunt pacienții cu forme severe.

Cei mai mulți pacienți cu Covid-19 care ajung pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă sunt imobilizați la pat. Căderea este abruptă. În câteva zile, un om sănătos ajunge țintuit într-un pat care îi devine locuință. Pentru a nu rămâne cu traume care țin de mobilitate, acești pacienți au nevoie de ajutor de specialitate. În fiecare zi, la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, un kinetoterapeut intră pe ATI și lucrează cu fiecare în parte. O procedură durează câte 25-30 de minute pentru fiecare pacient.

În ultimele săptămâni am stat de vorbă cu mai mulți foști pacienți cu Covid-19 care au fost tratați la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj, centru regional care primește cazuri și din alte județe.  Fără să se cunoască între ei, acești pacienți ajungeau inevitabil în discuțiile pe care le-am avut la un punct comun: un kinetoterapeut pe nume Bogdan Pricop.

„Îți vorbește cu o blândețe extraordinară, îți dă încredere. Venea să facem exerciții zilnice. Când nu puteam și îl auzeam pe el, parcă îmi era rușine să nu încerc. Și reușeam” , mi-a spus unul dintre pacienți.

Bogdan Pricop


Altul a zis că a fost transferat pe ATI și condus din salon de kinetoterapeut, care a reușit în câteva minute să îl facă pe pacient să râdă pentru prima dată de la internare, el fiind în drum spre ATI pentru a primi ajutor să respire. Doi soți internați acolo mi-au mărturisit că s-au împrietenit cu el fiindcă „mereu apărea, parcă de nicăieri, și spunea o vorbă bună, o încurajare. În fiecare zi”
Un alt pacient externat după zile petrecute la ATI a spus că „băiatul ăsta mă sună să vadă ce mai fac, cum mă simt. De ce face așa ceva?”
Nici o persoană dintre cele cu care am discutat nu se cunoaște una cu cealaltă, iar eu n-am pomenit numele lui în nici o discuție.

Nu s-au intersectat nici măcar două minute nicăieri. Pe lângă numele doctorilor care i-au tratat, 7 din 10 pacienți l-au pomenit pe acest kinetoterapeut.

Bogdan Priocop lucrează de cinci ani jumate la Spitalul de Boli Infecțioase, după ce un an de zile a făcut voluntariat tot pe ATI, dar la Chirurgie 1 în Cluj-Napoca. Când s-a ivit ocazia să se angajeze n-a ezitat. De ce pe ATI?

„Fiindcă îmi place să lucrez cu oamenii care, de multe ori, nu mai sunt oameni, iar eu îi pun pe picioare”, spune el.

Peste 90 la sută din timp și-l petrece doar pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. În mod normal, recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este ca fiecare persoană să nu petreacă mai mult de jumătate de oră în secție, fiind în pericol de infectare. Aici sunt pacienți în stare critică, intubați și ventilați. Unii tușesc, unii expectorează, unii fac complicații.

Bogdan Pricop, kinetoterapeut la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj:

„Dacă ți-e frică, nu te mai duci la serviciu, nu? Nu mi-e frică. Noi suntem și echipați foarte bine. Arăt ca un cosmonaut, mi-ar lipsi doar un ghiozdan în săpate din care să iasă două furtunuri să-mi dea oxigen. Dar sunt acolo și încerc să-i ajut pe pacienți. Normal, doar pe ATI sunt. Merg la fiecare și lucrăm câte 25-30 de minute, că sunt conștienți sau nu, atât durează o procedură în mod normal. Uneori ajung să petrec și câte o oră continuă pe ATI, fiindcă unii pacienți trebuie întorși pe burtă, alții mutați și te pomenești că treci de 60 de minute.  Lucrez cu ei pentru a nu li se atrofia musculatura, pentru a nu li se bloca articulațiile. Unii sunt intubați, în stare critică, dar nimeni nu renunță la nimeni. Uneori cobor și pe secție, fiindcă încercăm să-i externăm cât de cât pe picioarele lor. Dar cea mai mare parte a timpului o petrec pe ATI. De la 7 dimineața până 16-17 în fiecare zi.”

Mulți pacienți vorbesc despre tine atunci când sunt întrebați de perioada în care au fost la spital. De ce?, l-am întrebat pe Bogdan Pricop.

Continuarea pe g4media.ro.

Citiți și

Gesturile unor medici din Cluj care îți zdruncină existența 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare