Închide

A apărut regulamentul pentru trotinetele electrice din Cluj. Primăria l-a pus în consultare publică. Ce amenzi primesc cei care nu îl respectă

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 05, 2020 0 1658

Regulamentul pentru pentru utilizarea trotinetelor electrice în Cluj-Napoca este gata și a fost pus de Primărie în consultare publică. Prin document se stabilesc condițiile în care operatorii privați pot aduce în oraș trotinete electrice, locurile unde trotinetele nu pot lăsate dar și sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile, cât și pentru operatorii privați. Perioada de consultare publică este 4-21 septembrie, timp în care se pot face observații cu privire la regulile propuse de Primărie.

Potrivit Regulamentului, cei care aduc trotinete pentru închiriat în Cluj trebuie să anunțe exact numărul lor și să plătească o taxă anuală pentru ocuparea domeniului public. De asemenea, trebuie să ridice trotinetele lăsate în locuri neautorizate în 90 de minute, în caz contrar intervine Regia Autonomă a Domeniului Public care le va ridica.

De asemenea, operatorii privați sunt obligați de regulament să coopereze pentru crearea unei platforme accesibile publicului prin care să fie monitorizate spațial toate trotinetele din Cluj-Napoca.

În regulament apar și locurile unde nu pot fi puse trotinetele electrice. Este vorba despre trotuare cu lățimea mai mică de 2 metri, stații de autobuz (25 de metri înainte și după acestea), trecerile de pieton (25 de metri înainte și după aceste), standurile de taxi, aliniamentele clădirilor sau gardurilor, spații verzi, în locurile de parcare amenajate pentru mașini, în zona acceselor auto și pietonale, în intersecții (la mai puțin de 10 metri de acestea), pe gurile de canal sau pe șantierele de pe domeniul public.

Amenzile pentru cei care nu respectă aceste măsuri sunt fixate la 200-400 de lei. De asemenea, operatorii care nu le ridică în 90 de minute din aceste locuri interzise vor fi pasibili de aceleași sancțiuni.

Există sancțiuni între 1500 și 2000 de lei pentru operatorii privați care aduc în Cluj-Napoca trotinete fără avizul Serviciului Siguranței Circulației al Primăriei sau aduc mai multe trotinete decât numărul comunicat municipalității.

Verificările și sancțiunile cad în sarcina poliției locale.

Noul regulement (Regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca) a fost lansat în consultare publică pe site-ul Primăriei. Consultarea are loc între 4 și 21 septembrie, timp în care se poate solicita o dezbatere publică sau se pot face observații pe adresa municipalității cu privire la prevederile acestui regulament.

Vezi și: Trotinetele electrice încurajate în Cluj, însă cu regulament. Primăria pregătește condițiile

Primarul Emil Boc a spus la ultima ședință de Consiliu Local că e un susținător al trotinetelor electrice în Cluj-Napoca, ca modalitate alternativă de transport la mașină, însă a anunțat că este nevoie de reglementări specifice pentru ca circulația în oraș să se deruleze în condiții de siguranță. Boc a spus atunci că se pregătește și un regulament local care să vină cu soluții pentru facilitarea deplasărilor în siguranță cu trotinetele electrice. ”Nu vom reglementa circulația lor pentru că nu vom trece noi peste lege, este interzisă oricum pe trotuare, dar vom stabili unde sunt locurile de amplasare pentru aceste trotinete, de exemplu pe trotuarele mai mici de 2 metri să nu se poată parca. Vom stabili și câte trotinete pot fi acceptate în acest oraș. Totul într-un regulament pentru un aspect civilizat și ordonat”, a anunțat primarul. Boc a mai anunțat că în perioada următoare regulamentul va fi supus dezbaterii publice.

În luna august, după ce Cluj-Napoca a fost împânzit de trotinetele electrice aduse în oraș de o companie de car-sharing, clujenii au reclamat faptul că toate spațiile de promenadă sunt tranzitate de astfel de dispozitive și că ele pun în pericol siguranța celor care se plimbă prin parcuri sau pe trotuare. Mai mult, aceste trotinete pot fi închiriate și de copii, de aici și pericolul. Până la trotinetele aduse de compania Bolt, în oraș se circula cu trotinetele electrice însă marea majoritate a celor care le utilizau erau adulți.

 

(prevederi din Rgulamentul pentru trotinete electrice pus în consultare publică de Primărie între 4 și 21 septembrie 2020)

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare