Închide

Trotinetele electrice încurajate în Cluj, însă cu regulament. Primăria pregătește condițiile

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 20, 2020 1 612

Administrația locală pregătește un regulament pentru utilizarea trotinetelor electrice în oraș. Primarul Emil Boc a spus că e un susținător al acestora ca modalitate alternativă de transport la mașină, însă a anunțat că este nevoie de reglementări specifice pentru ca circulația în oraș să se deruleze în condiții de siguranță.

Consilierul local Tothfalusi Andras a cerut Primăriei la ședința din 20 august un regulament clar pentru toată lumea în așa fel încât copiii care se plimbă prin oraș să fie protejați, având în vedere că în Cluj-Napoca au apărut foarte multe trotinete electrice folosite peste tot în oraș dar și în Parcul Central. „În fiecare zi e o frică în mine să mă plimb cu propriul copil de 7 ani în parcul central”, a subliniat consilierul.

În replică, primarul Emil Boc a spus că municipalitatea este atentă la fenomen dar că el nu poate fi interzis, având în vedere că trotinetele sunt o soluție de mobilitate alternativă la mașină, încurajată la nivel de oraș. În ceea ce privește circulația din parcul central, Boc a spus că s-au făcut împreună cu poliția locală campanii de informare în așa fel încât cei care utilizează trotinetele să circule pe pista de biciclete și au fost montate și indicatoare suplimentare pentru a fi direcționați la limita parcului, unde există respectivul traseu dedicat. „Firma care a adus aceste trotinete la Cluj a fost notificată că trebuie să plătească o taxă de utilizare a domeniului public”, a spus Boc.

Primarul a mai spus că se pregătește și un regulament local care să vină cu soluții pentru facilitarea deplasărilor în siguranță cu trotinetele electrice. ”Nu vom reglementa circulația lor pentru că nu vom trece noi peste lege, este interzisă oricum pe trotuare, dar vom stabili unde sunt locurile de amplasare pentru aceste trotinete, de exemplu pe trotuarele mai mici de 2 metri să nu se poată parca. Vom stabili și câte trotinete pot fi acceptate în acest oraș. Totul într-un regulament pentru un aspect civilizat și ordonat”, a anunțat primarul.

Boc a mai spus că în perioada următoare regulamentul va fi supus dezbaterii publice.

În luna august, după ce Cluj-Napoca a fost împânzit de trotinetele electrice aduse în oraș de o companie de car-sharing, clujenii au reclamat faptul că toate spațiile de promenadă sunt tranzitate de astfel de dispozitive și că ele pun în pericol siguranța celor care se plimbă prin parcuri sau pe trotuare. Mai mult, aceste trotinete pot fi închiriate și de copii, de aici și pericolul. Până la trotinetele aduse de compania Bolt, în oraș se circula cu trotinetele electrice însă marea majoritate a celor care le utilizau erau adulți.

 

Un comentariu

  1. Trebuie reglementata si parcarea trotinetelor. Unii boltari le abandoneaza unde da bunul Dumnezeu: transversal pe axul trotuarului, unde e trotuarul mai ingust sau trantite in gardul viu.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.