Închide

Casa unde a locuit Doina Cornea, cumpărată de Primărie și transformată în muzeu

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - aug. 20, 2020 1 1249

Primăria vrea să cumpere casa în care a locuit dizidenta Doina Cornea. În luna iulie, Consiliul Local a aprobat ca artera pe care a locuit ea să se numească Doina Cornea și nu Alba-Iulia, cum s-a numit artera. Acum, primarul Emil Boc a cerut votul de principiu al consilierilor locali pentru ca orașul să își poată exercita dreptul de preempțiune și să cumpere casa din Cluj-Napoca unde aceasta a locuit. Primarul a spus că respectiva locuință monument va fi transformată în casă memorială-muzeu împreună cu Fundația care portă numele Doinei Cornea.

Doina Cornea a decedat în 4 mai 2018 în locuința sa de pe strada Alba-Iulia, din Cluj-Napoca. A fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul Central al orașului.

La mai bine de doi ani de la moartea ei, Consiliul Local a aprobat schimbarea denumirii arterei Alba-Iulia din Cluj-Napoca în „Doina Cornea.”

”În 4 mai s-au împlinit doi ani de la moartea dizidentei anticomuniste Doina Cornea, opozantă a regimului totalitar, care i-a făcut mândri pe clujeni în anii ’80, când a reprezentat cu demnitate și curaj vocea poporului înlănțuit de dictatura comunistă. În semn de respect și pentru cinstirea memoriei Doinei Cornea, propun atribuirea denumirii ”str. Doina Cornea” străzii pe care a locuit – str. Alba Iulia”, a arătat municipalitatea.

Acum, la ședința din 20 august, primarul Emil Boc a cerut votul de principiu al consilierilor locali pentru a accepta ca Primăria să cumpere casa monument în care a locuit Doina Cornea. Intenția este ca ea să fie transformată în casă memorială – muzeu împreună cu Fundația Doina Cornea, după cum a anunțat primarul.

Consiliul local a aprobat la ședința din 20 august actualizarea comisiei de negociere prin exercitarea dreptului de preempțiune pentru a se materializa intenția de cumpărare a imobilului.

sura foto: adevarul.ro, Ștefan Lică.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.