Închide

Așteptându-l pe Felix

ReportajSocialTop News by Catalin Suciu - sept. 07, 2020 0 505

După 20 de ani în care a mers săptămânal, iar uneori zilnic în saloanele unde sunt internați copiii bolnavi de cancer pentru a ține spectacole care să-i înveselească, Vlad Crișan a fost nevoit – din cauza pandemiei –  să renunțe la ele, cel puțin temporar. El este clovnul Felix, prietenul copiilor cu afecțiuni grave.

„Clovnul Felix nu a ieșit la pensie, ci doar s-a reorientat și încearcă să-i ajute în alte feluri pe copii”, spune Vlad, coordonator al MagiCamp Cluj-Napoca.

În anul 2000, cineva l-a rugat să se îmbrace într-un costum de clovn și să încerce să înveselească un copil bolnav a cărui aniversare urma să fie bifată în spital.  El însuși fiind doar un adolescent de 14 ani. A fost prima vizită pe care clovnul Felix a făcut-o la Pediatrie II în Cluj.

„Am ieșit afară după spectacol și am plâns din cauza emoțiilor. Eram practic și eu tot un copil. Dar eu eram sănătos, cei pe care i-am vizitat se luptau pentru viață”, își amintește Vlad.

Felix și-a mărit apoi frecvența spectacolelor de magie. Văzând că medicii îl acceptă în spital, clovnul a început să meargă săptămânal. Apoi zilnic. An după an.

„Nu am renunțat niciodată. Sunt câte două ore în care îi vezi pe copii cum zâmbesc, cum ies din mediul acela și participă. Facem terapie prin artă. Eu intru și îi salut. <<Bună, eu sunt clovnul Felix, cum vă simțiți azi?>> Participă și ei la spectacol. Ei mi-au dat mereu putere să continui să fac asta. De obicei ne vedem pe hol, dar atunci când un copilaș este la perfuzie sau nu se poate ridica, merg la el după ce termin cu ceilalți și fac activitatea împreună cu el. Copiii mă recunosc, cu mulți ne vedem și în tabăra MagiCamp în fiecare vară.”

Cel mai greu, fie și pentru un clovn care, prin definiție, trebuie să-și păstreze mereu buna-dispoziție, glumele, giumbușlucurile, este atunci când un copil îi cere să nu mai fie bolnav și să nu mai există cancer.

„- Clovnule Felix, îmi doresc de ziua mea să mă însănătoșesc și aș vrea ca nimeni să nu mai fie bolnav”, i-a spus un copil cu leucemie. Prima dată când a auzit asta, Felix a vrut să iasă din salon, să-și dea jos costumul de clovn și să fugă în lume, să se facă pierdut.

„Uneori nu-mi găsesc cuvintele potrivite și nu știu ce să le spun. Încerc să le arăt niște fotografii și filmulețe din taberele MagiCamp, le vorbesc despre experiența mea cu alți copii. Încărcătura emoțională este foarte pronunțată. Oricât de puternic crezi că ești, când îi vezi colo cum se luptă ți se înmoaie genunchii și-ți pui întrebări precum <<De ce?>>, << cum se poate așa ceva?>> <<De ce, de ce, de ce?>>”

Felix le spune celor mici, de multe ori, povestea eroului Paul.

Copilașul Paul se luptă cu un dragon malefic, iar din cauza luptei Paul își pierde părul. Copilul e rănit, dar în ajutor îi sar câțiva prieteni albaștri care îl ajută să fie mai puternic, iar în final reușesc împreună să-l învingă pe dragonul cel rău.

Felix mai face experimente buclucașe, experimente cu gheață carbonică, realizează animale din baloane, pictură pe față, spectacole de magie.

Pentru ei aceste lucruri sunt niște ancore care îi ajută în lupta cu boala. Și medicii au înțeles cât de mult contează să aduci un plus tratamentului. Ei tratează boala, psihologii îi ajută cu trauma, iar noi facem partea noastră, terapia prin artă.”

S-a ridicat din pat după o lună

În urmă cu un an și jumătate, Dragoș, un băiețel de 3 ani și jumătate,a fost diagnosticat cu leucemie. A început tratamentul, iar prima cură de citostatice a fost devastatoare. Mama copilului își amintește că: „îl dureau toate, groaznic a fost. Mâinile, picioarele, burta, toate părțile din corp. Nu mai voia să se ridice din pat. Era letargic, nici în fund nu mai voia să stea. Clipe de coșmar. Am simțit că sunt pe fundul unui abis de unde nu mai am cum să ies. Dar am primit o mână de ajutor, o rază de speranță. Știți cine ne-a ajutat? Vlad Crișan! Felix. Clovnul Felix.”

Ea completează: „la sugestia unei prietene a venit la noi. Am vorbit la telefon și l-am rugat să nu vină mascat, căci lui Dragoș nu-i prea plăceau clovnii, nu voiam să se sperie. A venit, a vorbit puțin cu el, apoi și-a pus peruca aia și a început să facă tot felul de  giumbușlucuri cu baloane, cu magie. Momentul acela a fost primul după o lună de zile în care Dragoș s-a ridicat în fund și a zâmbit. Eu la fel. Mi-am dat seama că de acolo trebuie să pornim la drum. Să-i stimulăm pofta de joacă, de activități. Dragoș a primit o săbiuță dintr-un balon modelat, iar eu am primit o floare. Omul acela are un suflet de milioane omul. Ne-am pus pe picioare cu ajutorul lui.”

„Copiii curcubeu”

Nu toți copiii reușesc să învingă boala.

„Sunt lucruri pe care nu le înțeleg. De ce trebuie să se întâmple asta? De fiecare dată când aud o veste din asta, că un copil nu mai este printre noi, că a devenit un copil curcubeu – așa cum le spunem noi – mă gândesc că viața este doar o etapă, iar moartea este doar o continuare către ceva mai bun. Un copil a suferit suferit atât de mult în lumea noastră, s-a dus și înseamnă că după atât de multă suferință el se află într-un loc mult mai bun. Sunt lucruri pe care nu le înțeleg, și care mă dor, dar pe care le accept.”

În 2018, o echipă de filmare din Spania coordonată de Raul Gomez, un cunoscut realizator de emisiuni, l-a însoțit pe Felix la Pediatrie II (VIDEO). După întâlnirea cu copiii, Gomez a ieșit pe hol, unde-a izbucnit din cauza emoțiilor.

Felix i-a spus: „este normal, dar trebuie să fim tari în fața lor, nu putem plânge.”

„M-am regăsit, cumva, în Raul, fiindcă la fel am făcut și eu prima dată când am ajuns și-am văzut acești copii bolnavi.”

Clovnul își amintește de întâlnirea cu Gomez, precum și de o fetiță pe care a denumit-o atunci Mica Sirenă.

Micuța Sirenă avea probleme cu tratamentul, pe care organismul îl respingea. Un an mai târziu, Felix a reîntâlnit-o în tabăra MagiCamp. Sănătoasă, voioasă, învingătoare.

Tabără MagiCamp Foto – Asociatiamagic.ro

O văzusem înainte cum țipa de durere după citostatice sau când nu mai suporta să i se ia sânge. Apoi am văzut-o în tabără, sărind în piscină, cățărându-se în parcul de aventură fără nici un fel de ezitare. E impresionant să vezi câtă putere au și câtă poftă de viață au acești copii. E o bucurie să-i văd și să-i reîntâlnesc în tabere, să-i aud spunând că visează să devină medici sau arhitecți.”

Spectacolele lui Felix sunt pe pauză din cauza pandemiei. Cum riscul este ridicat în rândul copiilor bolnavi, a căror sistem imunitar este extrem de scăzut, Felix încearcă să-i ajute în alt fel pe copii.

Săptămânal le duce pachete cu mâncare și necesare pe care le lasă cu alți voluntari la poarta spitalului. Felix aleargă sute kilometri tot pentru copii. A participat și la maratonul UltraArctic, iar anul viitor o va face din nou.

Secția din spital este închisă vizitatorilor. Nu se intră și nu se iese.

„Înțelegem aceste lucruri și încercăm să-i ajutăm acum atât cât putem în alte moduri. Dar Felix se va întoarce.

Mereu a făcut-o!”

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.