Închide

Fac scut în jurul primarului din Baciu, demis de Prefect

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - mai 19, 2019 0 1819

Social democrații clujeni îl apără pe primarul din Baciu, Florin Mureșan, și spun că acesta sigur va avea câștig de cauză, în demersul său de atacare a Ordinului prin care a fost demis de către Prefect. „O decizie nedreaptă a Agenției Naționale de Integritate nu poate şterge munca de ani de zile a unui om care şi-a dedicat fiecare zi comunităţii, un primar performant, un model pentru alţi edili”, a comentat președintele PSD Cluj, Horia Nasra. Acesta a anunțat, totodată, că primarul comunei Baciu a contestat deja Ordinul nr.96/16.05.2019, și că PSD-iștii îi acordă tot sprijinul lui Mureșan.

Potrivit informațiilor Actual de Cluj speranța primarului din Baciu ar sta în noile modificări aduse Legii 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, care prevăd ca răspunderea civilă sau administrativă, disciplinară, pentru faptele de conflict de interese și a stării de incompatibilitate să fie înlăturată dacă s-a depășit termenul general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii faptei. Numai că părerile privind aplicarea acestei prevederi – în vigoare din martie, 2019 – sunt împărțite. Specialiști consideră că această prevedere nu poate fi aplicată retroactiv, și că zbaterea primarului Florin Mureșan este în van.

Reamintim că sentința definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție – care a menținut decizia ANI, prin care Florin Mureșan a fost declarat incompatibil – a fost pronunțată anul trecut, în noiembrie. De atunci, prefectul a avut la dispoziție 6 luni pentru a lua act de motivarea Instanței și a emite Ordinul de demitere din funcția de primar a social-democratului Florin Mureșan. Ordinul Prefectului a fost emis în 16 mai, astfel că Florin Mureșan nu mai este în acest moment primar. Locul său este ocupat de actualul viceprimar în funcție, maghiar de origine, care de asemenea este membru PSD.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a stabilit, în 2015, că primarul PSD din comuna Baciu, Florin Mureșan, s-a aflat în stare de incompatibilitate  în perioada 15 iunie 2012 – 18 octombrie 2013, pentru că a deținut, simultan cu funcția de primar, diferite funcții de conducere ori de execuție la câteva societăți comerciale.

„În urma viziunii primarului Mureşan, a planurilor și proiectelor realizate și depuse de către echipa Primăriei și a Consiliului Local, printr-o implicare totală și o muncă deosebit de grea, echipa PSD din Baciu a reușit să atragă peste 61 de milioane de lei, adică peste 13 milioane de euro. Întreaga sumă a fost investită în lucrări de modernizare a infrastructurii, adică în introducerea rețelei de apă potabilă, a celei de canalizare, în modernizarea drumurilor comunei, a troturarelor, locurilor de joacă și agrement, semaforizare, construcții etc.  Peste 85% din această sumă provine din fonduri nerambursabile, atrase de Primăria Baciu de la Uniunea Europeană, Guvernul României, din programele naționale de modernizare, precum și din fonduri de investiții și modernizare ale Companiei de Apă „Someș” Cluj și, implicit, ale județului Cluj”, au transmis reprezentanții PSD Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare