Închide

Exemplul Oradea

OpinieTop News by Catalin Suciu - apr. 15, 2020 18 132422

Pare deja un clișeu, dar ați văzut ce-a făcut Oradea?

Cei care conduc la nivel local n-au mai întins mâna spre Guvern și își fac singuri viața ușoară, atât cât se poate. Ei bine, Oradea și-a cumpărat 70 de tone de echipamente sanitare din China, fără intermediari, că pe Guvern nu se poate baza nimeni. Primul avion a sosit, încă unul aterizează la noapte, iar al treilea zilele următoare. S-a anunțat public și nota de plată. E vorba de 3,2 milioane de dolari pentru măști de protecție, ochelari, viziere, combinezoane, botoșei, mănuși.  Echipamentele vor fi suficiente pentru a acoperi necesarul din spitalele din tot județul Bihor pentru următoarele două luni și jumătate.
Un domn s-a ocupat de contactul direct cu furnizorul, altul de zboruri, iar medicii au făcut lista cu necesarul pentru fiecare spital.

Frumos.

Sigur că există și PR aici, dar dincolo de asta, Oradea pare dintr-un alt film. Nu de acum, ci de mai mulți ani încoace.

Iar felul în care gestionează epidemia e fără cusur. Deși e punct de frontieră,  a știut să își protejeze medicii pentru ca ei să-și poată trata pacienții. Nici un doctor nu s-a infectat cu Covid19. Spitalul Gavril Curteanu, care primește exclusiv pacienți cu Covid19, e dat ca exemplu de bune practici. Acolo, autoritățile locale au făcut ceva ce nu s-a mai făcut nicăieri. Au oferit transparență, anunțând public secțiile organizate, conducerea fiecăreia, etapele prin care se trece un pacient odată ajuns infectat acolo și nu în ultimul rând numele medicilor care tratează pacienții.

Făcând asta, Oradea a oferit transparență și siguranță în locul panicii generate de lipsa de comunicare din alte părți.

La Oradea rulează un alt film. Unul european.

Citiți și:

Ce-ai făcut, Ioane?

Director medical oncolog: „Pacienții noștri sunt cei mai expuși și nu interesează pe nimeni. Ei sunt într-un mare pericol, iar chimioterapia nu o poți amâna două luni”

18 comentarii

 1. De luat exemplu , mai ales cei din capitală!Felicitări tuturor care se implică,felicitări tuturor din linia I,ne rugăm pentru voi!Felicitări domule Bolojan!

 2. Sincer, nu am incredere in ziartisti si nici in mass media! Peste tot numai minciuna, chiar daca este cosmetizata ! 3.3 milioane de dolari de unde oare i-au strans si cum ii justifica … aaa, un tun de 3,2 milioane de dolari adica o afacere a unui domn in legatura cu alt domn si cu smecherii sefi de la locala… comisioane grase si PR … ca doar nu s-a mai facut licitatii.. voi nu vedeti partea de bisnitarea;la din spatele povestii… cineva a castigat enorm din asta … aici ziaristii tac malc … oare cat de transparente au fost si comisioanele ?

 3. CA SI ORADEAN , NU MÂ INCANTÂ DE LOC CÂCI ,,Oradea și-a cumpărat 70 de tone de echipamente sanitare din China, fără intermediari … cu 3.2 milioane dolari ,, ORADEA MEA , N–AI FACUT NIMIC ALTCEVA DECAT , SÂ BAGI AI 3,2 MILIOANE DE DOLARI IN BUZUNARUL CHINEI . PENTRU MINE STIREA ERA PLAUZIBILÂ CAND , CEI 3,2 MILIOANE DE DOLARI RÂMANEAU IN ROMANIA , LA ORICARE FIRMÂ ROMANESCÂ (DE PREFERINTÂ DIN TRANSILVANIA ) CARE PRODUCE MATERIALELE SANITARE NECESARE , SOLICITATE .

  • De aceea nu sa cumparat din ro pt ca romani au vazut o portita sa faca bani in cateva luni cand nu au facut in 2 ani !!! Exemplu din stoc vechi de masti de la 80de bani sa facut peste noapte 5 lei … ti se pare corect ? Mie nu …

 4. Mai trebuie precizat faptul că toate acestea ar fi 0 dacă oamenii nu ar asculta sfatul autorităților. Oradenii, majoritatea, stau in casă. Avem firme care livrează tot ce vrei, am văzut până și un aprozar pe fb care livrează la oameni acasă. Nu este vorba doar despre conducerea orașului.

 5. Deștepți sunteti! Trebuia să îi lase sa moara până produce firmele noastre masti etc. Foarte bine a procedat. Inteligenti sunteti toti! Pe toate le stiti din cauza aceasta sunteti praf!

 6. Dar oare banii care trebuie dati in plus personalului o sa ii dea????? In ultimii ani nu sa dat nimic pe considerentul “aveti condiții”

 7. Bravooo !!!! Nu avem timp sa ne gandim acum la altceva decat la protectia medicilor.Ei sunt cei care salveaza vieti !!! Este de fapt un lucru VITAL sa-i avem pe ei sanatosi, ca la randul lor sa se ocupe de sanatatea noastra !!!Nu avem timp sa asteptam dupa balbaielile Bucurestiului !!! Si oricat ar costa echipamentele, nimic nu valoreaza cat viata .Viata medicilor si viata pacientilor

 8. Romanul tot roman trebuie să se găsească cate unu ca domnul de mai sus cu bisnita care sa bage strambe.
  Bai baiatu ce a facut Bolojan in Oradea in cativa ani nu a facut si nici nu va face nimeni in tara asta, asa ca vezi-ti de treaba ta si STAI ACASA.
  Domnului Bolojan toată stima și respect

 9. Domnul de mai sus!Inseamna daca tu te gandesti doar la comisioane inseamna ca tie asta conteaza si asta si faci.In Judet nici o firma nu ii capabil sa produca atatea echipamente de protectie cat are nevoie sau ar fi nevoie pe o zi.Dar de unde sa stiti unii care habar nu aveti ce ii in sistemul nostru medical.Parlamentul de 1 luna de zile doar minciuni si vrajeli ca vin echipamente si nu primeste nimeni nimica.Am ajuns ca trebuie noi oamenii sa sponsorizam ca sa se poata cumpara aparatura la Ati sau echipamente de protectie.Oare intrebarea este unde sunt banii ,in ce sa investit banii ce cotizam lunar la sanatate???Majoritatea menegerilor directorilor de spitale isi dau demisiile ca numai hoti ne conduc peste tot,toate institutiile.Macar exista un primar(D ul.Bolojan) si consilierii lui in tara asta care incearca sa mai faca cate ceva si tot respectul pt iei.Ar trebui sa va bucurati ce conducere aveti in Judet nu sa va treziti unii care aveti niste afaceri si ati vrea sa dati si voi tunul prin preturile care se vand materialele de protectie sau comisioanele care ati vrea sa le luati.Ar trebui sa ii faceti statuie la Bolojan la cate a facut si o sa faca.Multe Judete s-ar bucura sa aiba asa un primar.
  Tot respectul D-ul Bolojan ,cadrele mediacale si pentru consilierii dumneavoastra.
  Multa sanatate si tot asa mai departe,ca numai asa putem fi cu un pas inaintea altora!!!

 10. “…un alt fim. unul european.” tare asta! la cât de “bine” gestionează Europa criza, e mai degrabă o înjurătură, nu un compliment…😅

 11. Eu ,ce am de spus e ca, dl Primar Bolojan merita toata stima si respectul nostru ca cetateni ai acestui oras,un pic daca analizam situatia noastra vom vedea fara menajamente niste rezultate remarcabile, la cati bani a putut sa economiseasca si sa stranga si cu niste impozite rezonabile pentru oricine,intr un timp relativ scurt a construit a renovat a modernizat orasul nostru si Oradea a devenit mai frumos mai organizat mai curat si mai cautat de turistii din tara si strainatate,chiar fara acele ajutoare promise de la Guvern,acuma ce am vrea mai mult,Bucurestiul in acest moment e intr o situatie destul de grea , ca si capitala are nevoie de bani acolo,acum eu cred si
  zic ca ar fi bine sa mai privim si astfel lucrurile, nu de alta dar avem de ce sa l laudam si sa ne mandrim cu un astfel de primar.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.