Închide

EXCLUSIV. “U” se reîntâlnește cu Duru, cel care i-a refuzat de două ori licența. Când intră “șepcile roșii” la Comisie pentru a-și susține dosarul

Recomandarea redacțieiSport by Catalin Suciu - apr. 21, 2014 0 250

foto:universitateacluj.ro

foto:universitateacluj.ro

Universitatea Cluj  trebuie să treacă cel mai dificil examen la Federația Română de Fotbal. “Studenții” și-au depus la finalul lunii martie dosarul de licențiere pentru sezonul următor, acesta a fost sigilat câteva zile mai târziu, iar miercuri, pe 23 aprilie, clubul trebuie să-și  susțină dosarul în fața Comisiei prezidate de Viorel Duru.  Oficialii Universității susțin că echipa va lua licența fără probleme, îndeplinind toate criteriile cerute în caietul de sarcini.

“Am depus toată documentația necesară la timpul potrivit și suntem în grafic, am îndeplinit toate criteriile cerute prin caietul de sarcini. Pe parte administrativă stăm foarte bine, acum trebuie să ne descurcăm și pe plan sportiv și sunt convins că ne vom salva de la retrogradare”, a explicat Vlad Munteanu, administratorul special al Universității.

Acesta va fi însoțit miercuri la Comisia de Licențiere de  Marieta Anastasescu, administratorul judiciar al clubului, Rita Goron, directoarea economică și Raluca Cristea, jurista Universității.
Viorel Duru, cel care conduce Comisia de Licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal i-a refuzat în două rânduri licența Universității în vara trecută, respingând și apelul făcut de conducerea clubului. “U” a sesizat apoi Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Laussane și a avut câștig de cauză. Duru n-a ținut cont de legea insolvenței, în timp ce forul european tocmai pe asta a mizat când a întors hotărârea Comisiei de Licențiere.

În motivarea de la TAS, în prima parte a documentului se precizează paşii urmaţi de „U” pe plan intern pentru primirea licenţei, dar şi pasaje elocvente din Legea 85, extrem de importantă în viziunea elveţienilor. „De la data declanşării procedurii, toate acţiunile judiciare, extrajudiciare, sau altele care au influenţă asupra averii societăţii sunt suspendate”, precizeză articolul 36 din lege, pe care instanţa elveţiană îl prezintă într-un capitol special. Acest articol va fi invocat în mai multe paragrafe de-a lungul motivării. Prin comparaţie, Viorel Duru a refuzat argumentul conform căruia datoriile cluburilor în insolvenţă sunt suspendate la momentul declanşării procedurii.

La punctul D, capitolul 1, intitulat „plăţi întârziate”, comitetul de judecători analizează efectele Legii insolvenţei în paralel cu prevederile din Manualul de Licenţiere al FRF. Practic, instanţa concluzionează că membrii comisiei de licenţiere erau obligaţi să judece cazul Universităţii în conformitate cu Legea insolvenţei, arătând că deschiderea procedurii speciale de către un club nu înseamnă o „driblare” a plăţilor aferente licenţierii, aşa cum s-a interpretat pe plan intern.

Universitatea Cluj a terminat sezonul trecut de Liga 1 pe locul 12, salvându-se aproape miraculos de la retrogradarea sportivă, după ce la finalul anului avea doar 17 puncte. Parcursul excelent din primăvară a fost umbrit, însă, de cele două decizii ale Comisiei de Licenţiere, prin care li s-a refuzat licenţa „Şepcilor roşii” pentru sezonul 2013-2014. Principalele motive invocate atât la prima decizie, cât şi la apel, au fost datoriile pe care clubul le avea la data de 31 decembrie 2012 şi care nu au fost achitate până la 31 martie 2013. La acea vreme, oficialii Universităţii au arătat că, în conformitate cu prevederile Legii insolvenţei, orice creanţă existentă înainte de declanşarea procedurii este suspendată până la aprobarea unui plan de reorganizare. Cu două refuzuri pe plan intern, „Şepcile” s-au adresat TAS, după ce planul de reorganizare le-a fost aprobat de către judecătorul sindic pe 29 mai. Termenul limită pentru a depune apelul la TAS era 31 mai. Pe 5 iulie, TAS anunţa verdictul care zguduia fotbalul românesc: decizia comisiei de licenţiere se anulează, iar „U” va fi reprimită în Liga I.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.