Închide

EXCLUSIV Cum a fost coruptă o minoră de 14 ani de un pedofil, cu un cont fals de Facebook: ”acest mod de operare reprezintă pentru inculpat un act de divertisment”. Anchetator: ”părinții nu mai au grijă de copii”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - aug. 21, 2019 0 462

O tânără care abia împlinise 14 ani a fost ademenită în mașina unui necunoscut de 49 de ani pe care-l credea un tânăr de 25 de ani după conversații de durată pe Facebook și obligată să întrețină relații sexuale cu el. A aflat că în mașină nu e persoana pe care o cunoștea doar după ce a plecat de acasă, în toiul nopții. Detaliile acestui caz, care s-au întâmplat în urmă cu o săptămână în Cluj, arată cât de ușor pot cădea minorele pradă unor prădători sexuali mai ales pe rețelele de socializare, unde oricine se poate pretinde altcineva – cum a fost și în acest caz, în care pedofilul de 49 de ani, cu un copil în întreținere, s-a dat drept un tânăr de 25 de ani.

Bărbatul se numește Gavril Demian și e domiciliat în Oradea, unde deține o florărie. Acesta a ajuns după gratii, în arest preventiv pentru 30 de zile, sub acuzația de act sexual cu un minor. Din documentele aflate la dosar reiese modul în care a procedat iar judecătorul de drepturi și libertăți care a analizat cauza a considerat că acest caz ”prezintă particularități grave”.

Din cercetările anchetatorilor a reieșit că Gavril Demian a creat un cont fals de Facebook în urmă cu mai multe luni, ”Danyy Danyy Danyy”, la care a atașat fotografii ce reprezentau o altă persoană de sex masculin, cu scopul de a interacționa mai ușor cu persoanele de sex feminin. ”Așadar, folosindu-se de acest mod de operare, inculpatul a reușit să intre în grațiile persoanei vătămate, care abia a împlinit vârsta de 14 ani în data de 8 august și care are o situație familială delicată, fiind abandonată de mamă, iar tatăl se află la muncă în Germania, ea locuind cu bunica paternă și cu o mătușă. Treptat, în discuțiile purtate cu victima, inculpatul i-a spus că are vârsta de 26 de ani, reușind să-i câștige încrederea și chiar să-i inducă ideea că ar putea reprezenta o alternativă la viața pe care o ducea alături de rudele sale din România, cu care avea deseori conflicte. Un asemenea conflict a avut loc în data de 12 august, când persoana vătămată s-a certat cu bunica sa, astfel că aceasta a hotărât să-l cheme pe inculpat să o ia de la locuință pentru a se muta alături de el, având în vedere că din discuțiile anterioare inculpatul i-a dat de înțeles că ar fi de acord în acest sens”, se arată în documentele aflate la dosar.

Fiind contactat de victimă, inculpatul s-a deplasat cu ajutorul unui autoturism din localitatea Oradea până la locuința persoane vătămate, dar nu înainte de a lua cu el o persoană de sex feminin, pe martora ANI, și un băiat domiciliat în Bihor; ANI urma să fie persoana care să o cheme pe victimă afară din casă. ”Inculpatul s-a gândit că în cazul în care ar fi sunat-o el pe persoana vătămată pentru a ieși din domiciliu, acest lucru ar crea suspiciuni și s-ar putea confrunta cu bunica persoanei vătămate”, au arătat anchetatorii.
După ce inculpatul împreună cu cei doi martori au ajuns la locuința persoanei vătămate, martora ANI a chemat-o pe victimă afară, aceasta din urmă a urcat pe locul din față al autoturismului condus de Demian, care a plecat rapid cu mașina de pe loc. ”Persoana vătămată nu și-a dat seama imediat că inculpatul nu este aceeași persoană cu persoana cu care a conversat pe Facebook, ci doar după câteva minute de parcurs cu mașina. La scurt timp după ce s-a văzut în prezența unor trei persoane absolut necunoscute, persoana vătămată a început să resimtă o stare de frică și a simulat că-i este rău pentru a opri mașina, având în gând ideea să fugă, dar nu a spus nimănui, fiindu-i frică de cei prezenți. Martorii au arătat că persoana vătămată ar fi mers de bunăvoie cu inculpatul până în Oradea.
După ce au ajuns la o pensiune din Oradea, în 13 august în jurul miezului nopții, inculpatul s-a dezbrăcat complet, a început să o dezbrace pe tânăra de 14 ani, care l-a respins de câteva ori dar în cele din urmă pe fondul oboselii, a acceptat să întrețină relații sexuale cu inculpatul, ”dorind ca totul să se termine cât mai repede”, după cum au relatat anchetatorii.

Judecătorul de drepturi și libertăți care a analizat și aprobat cererea de arestare preventivă a arătat că în fața instanței Demian a susținut că a-și crea un cont fals de Facebook și a interacționa cu minore reprezenta, pentru el, o distracție.

”Din probele existente la dosar reiese că inculpatul și-a pregătit foarte bine săvârșirea infracțiunii, find în stare să petreacă zile întregi pentru a conversa sub o identitate falsă cu minora în vederea câștigării încrederii acesteia, doar în final să-și satisfacă poftele sexuale, ceea ce arată că este o persoană periculoasă pentru ordinea și liniștea publică, și în special pentru minorii de genul persoanei vătămate, care provin din familii defavorizate. Ceea ce îi imprimă faptei un caracter grav este atât faptul că inculpatul a apelat la metode frauduloase să o inducă în eroare pe victimă cu privire la aspectul fizic și la vârstă, creându-și un cont fals de Facebook, cu poze nereale, cât și faptul că acest mod de operare reprezintă pentru inculpat un act de divertisment, după cum reiese din declarația acestuia. Așadar, dacă o persoană matură de 49 de ani, nefiind vorba de tineri adolescenți, consideră că este un act de divertisment crearea unor conturi false pe rețelele de socialziare, în vederea ademenirii de minori pentru a-și satisface poftele sexuale, considerăm că fapta este extrem de gravă”.

Inculpatul a recunoscut faptele dar a spus că nu a constrâns-o pe tânără să aibă relații intime cu el.

Amintim, într-o discuție cu reporterul actualdecluj.ro șeful  Serviciului de combatere a criminalității informatice din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate, Iosif Adrian Gherman, s-a arătat șocat de amploarea acestui mod de operare, folosit de pedofili pentru a contacta și corupe minori: ”e foarte important ca părinții să aibă grijă de copii. Acum majoritatea timpului suntem ocupați și nu mai suntem atenți la copii. Vulnerabilitatea copiilor între 8 și 14 ani e foarte mare. Aveți un copil de 9 ani, îi faceți instagram, are cont pe facebook. Îi dați un telefon. Se filmează prin casă, habar nu aveți ce face. Eu mă îngrozesc cu privire la aspectul ăsta. Părinții nu au timp de copii, e clar, și ei de la 2-3 ani intră pe telefon.  Sunt vulnerabili, sunt foarte vulnerabili. ”Mama nu mă înțelege, tata nu mă înțelege, bunicii nu, tu ești cel care mă înțelege cel mai bine. Parcă suntem prieteni de o viață”.

Sunt oameni predispuși la chestiunea asta. Au înclinații pedofile. Intră pe instagram, dau add la nu știu cine. Intră pe Facebook cu conturi fake și caută țintit copilași. Și încep să aibă conversații cu ei, ”am o pisică, un cățel, am văzut că ești frumușică, am și eu o fetiță, hai să-ți fac un portret, dar nu-i spune la mămica și tăticul”. Începem să avem mai multe sesizări dar mai mult ne sesizăm noi. Părinții trebuie să monitorizeze atent acțiunile copiilor. Efectiv, fizic. Și să discute cu ei, să le explice, dincolo de ecran s-ar putea să nu fie persoana cu care vorbești, nu e băiețelul de care tu te-ai îndrăgostit, pozele nu sunt reale. Foarte mult contează să discuți. Dar trebuie timp. Iar acum părinții sunt absorbiți de tehnologie acasă, unde ar trebui să fie timpul liber petrecut cu copilul. Tehnologia e o vulnerabilitate. Vulnerabilizează familia încetul cu încetul. Nu e deprimant, ci de-a dreptul șocant. Părinții nu mai au grijă de copii. Trendul acesta, abordarea de copii, nu știu dacă era așa de frecvent până acum”.

Citește și:

Bărbat reținut pentru acte sexuale cu o minoră de 14 ani. ”Fata a ieșit din casă fără să spună bunicilor absolut nimic” UPDATE A fost arestat

Cibersecuritatea în Silicon Valley-ul României. Am vorbit cu șeful combaterii criminalității informatice ca să-ți arătăm cum să te protejezi de hackeri. Și pericolul ascuns: ”eu mă îngrozesc”

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare