Închide

Emerson la 7 ani de Cluj: cum arată campusul americanilor și unde s-ar mai putea extinde

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 08, 2014 1 3717

 

Grupul american Emerson, ocupantul parcului industrial Tetarom II, a trecut pragul de 2.000 de angajați, la șapte ani de la începerea operațiunilor din Cluj. Compania și-a inaugurat oficial cea mai recentă etapă de proiect din campusul de la Bulevardul Muncii, un complex cu spații de producție și birouri, cu o capacitate pentru încă 700 de oameni. Printre clienții din domeniul Energiei: British Petroleum, OMV sau complexul Rovinari. Prezent la tăierea oficială de panglică a companiei care a intrat în topul celor mai mari societăți ale Clujului după cifra de afaceri, primarul Emil Boc s-a arătat bucuros de investitori, promițând că aceștia au ușile deschise la Primărie. Asta cu toate că terenul de aproximativ 1 ha rezervat pentru extinderea Emerson în vecinătatea campusului dezvoltat aici încă nu a fost transferat de la municipalitate către ocupantul parcului industrial, pentru extindere.

Investiţia în noile facilităţi de pe platforma din Cluj-Napoca a ajuns la 55 de milioane de euro, susțin reprezentanții companiei. Investițiile de până acum (exceptând complexul inaugurat în această săptămână) au trecut de 75 de milioane, au precizat oficialii companiei. Campusul include șase clădiri, are în jur de 2.000 de angajați și 270 de poziții deschise. Emerson Process Management, sector de business al companiei Emerson, şi-a extins platforma de producţie şi servicii de inginerie din Cluj-Napoca, inaugurând marți cea mai recentă adiție în campusul din Bulevardul Muncii. Extinderea include o nouă construcţie în valoare de 16 milioane de dolari, care va găzdui Centrul Regional de Proiecte în Inginerie şi Centrul European de Sisteme de Integrare pentru PlantWeb Solutions Group. Această construcţie are o capacitate pentru 600 de angajaţi, care vor asigura servicii de inginerie şi asistenţă pentru sisteme europene de control și proiecte de automatizări, și pentru alţi 100 de angajaţi necesari pentru asamblarea şi testarea sistemelor de comandă ale proiectelor din toată Europa. Extinderea include şi o clădire de 18.800 mp destinată fabricării instrumentelor de măsurare a debitului. Investiţia pentru această componentă a fost anunțată la 43,3 milioane de euro. În acest moment, noul complex, care este operațional de câteva săptămâni, a ajuns la aproximativ jumătate din numărul estimat de angajați la capacitate maximă. Printre clienții din domeniul Energiei se numără British Petroleum, OMV sau complexul Rovinari, a menționat Radu Borza, plant manager la Emerson. Acesta este angajat de câțiva ani la Emerson, ocupând anterior o poziție la o altă multinațională stabilită la Cluj: Nokia, de unde Borza a plecat însă înainte ca finlandezii să își închidă operațiunile din județ.

Campusul Emerson din Cluj-Napoca este acum unul din cele mai mari puncte de lucru din Europa al companiei mamă, având aproximativ 2.000 de angajaţi, spun oficialii grupului. Emerson Process Management, sector de business al Grupului Emerson, activează în domeniul soluţiilor pentru automatizarea producţiei, procesării şi distribuţiei în sectorul chimic, petrol şi gaz, în rafinării, în industriile producătoare de lemn şi hârtie, apă şi apă reziduală, minerit şi metale, industria alimentară şi a băuturilor şi alte domenii.

 

Oficialii străini ai grupului american și-au citit discursurile pregătite, fără a comunica alte informații legate de planurile companiei, iar primarul Emil Boc, prezent la inaugurare, a ținut să le vorbească ocupanților din parcul industrial Tetarom II, aflat sub umbrela Consiliului Județean, despre ușile deschise pe care le-ar avea investitorii la primăriei. Cu toate acestea, deocamdată terenul de aproximativ 1 ha aflat în proprietatea municipalității și rezervat extinderii Emerson nu a fost încă transferat, deși există deja o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Prezent și el la eveniment, viceprimarul Gheorghe Șurubaru a promis că se va interesa pe acest subiect, despre care spunea că nu deține informații. Emerson mai are în derulare un proiect nu departe de Cluj-Napoca, la Oradea. 

Emerson, companie localizată în St. Louis, Missouri (USA), este unul dintre cei mai importanți jucători din domeniul tehnologiei şi ingineriei pentru furnizarea de soluții clienţilor din domeniul industrial, comercial şi pentru pieţele de consum din jurul lumii. Compania cuprinde alte cinci sectoare de business: Process Management, Industrial Automation, Network Power, Climate Technologies şi Commercial & Residential Solutions. Vânzările companiei în anul 2013 au fost de 24,7 miliarde de dolari.

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare