Închide

Cât cer dezvoltatorii pentru apartamentele din blocurile noi ale orașului

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iul. 09, 2014 0 2894

 

Apartamentele noi din orașul cu a doua cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară, în ansambluri recent finalizate sau în curs de construire, dar cu termene de predare stabilite pentru lunile următoare au prețuri de la 750 de euro/mp sau pot trece mult peste pragul de 1.000 euro/mp, potrivit datelor centralizate pentru Actualdecluj.ro de agenția Rems Imobiliare.

 

În zona Dorobanților, în blocul nou ridicat de Gimarom, în vecinătatea constructorilor de la Transilvania Construcții, prețurile ajung la 1.300 euro/mp, pentru apartamente predate la stadiu semifinisat. Sume la limita superioară a intervalului de prețuri practicate de dezvoltatori se întâlnesc în cartierul Gheorgheni, în vecinătatea Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (și a Iulius Mall), dar și în Zorilor, pe strada Observatorului (1.200 – 1.300 euro/mp), potrivit datelor REMS. La 1.200 euro/mp ajung și apartamentele de 1-3 camere de la intersecția Ploiești-Constanța, din ansamblul Platinia Elite Residence, dezvoltat de omul de afaceri Vasile Pușcaș (ginerele ministrului Ioan Rus), care, printr-o altă firmă, a construit un ansamblu mixt pe str Dorobanților, în care apartamenele au fost integral vândute.

 

Pe strada Dunării, într-un bloc acum în construcție, se găsesc apartamente de 1.000 eu/mp, în zona Borhanci, tot într-un ansamblu în șantier, prețurile trec de 950 de euro/mp, dar în zona Fabricii – Sobarilor, într-un ansamblu în curs de finalizare prețurile sunt ceva mai modeste pentru Clujul rezidențial: 750 de euro/mp. Chiar și în zona autogării, prețurile ntr-un bloc de zece etaje ajung la 1.000 de euro/mp. Un ansamblu recent finalizat în Bună Ziua, cu apartamente cu suprafețe mari, de 3-4 camere, are prețuri pornind de la 850 de euro, dar tot în Bună Ziua, în ansamblul Bonjour al celor de la Elite Grup, prețurile trec de 1.000 de euro/mp.

 

Elite a finalizat al cincilea bloc din cadrul ansamblului (care ar fi trebuit să fie acum integral finalizat, conform planurilor anunțate înainte de criza imobiliară), iar constructorii continuă șantierul cu al șaselea imobil. Prețurile se învârt în jurul sumei de 1.000 de euro/mp, plus TVA (la stadiu semifinisat), pe suprafață utilă. „Sunt vândute peste 90% dintre apartamentele din primele patru blocuri care au CF-uri individuale, și circa 25% sunt precontractracte în al cincilea bloc”, susține Georgiana Man, director de marketing al Elite Grup. În vecinătate, dezvoltatorii care au preluat fostul proiect al Mao Imobiliare (intrat în insolvență) au demarat șantierul pentru un imobil de 75 de apartamente (Sophia Residence), cu prețuri stabilite de 850-1.000 euro/mp (stadiu finisat).

 

În prima jumătate a anului, prețul mediu cerut pentru apartamentele din Cluj s-a majorat cu 3%, de la 871 la 897 de euro/ mp util, potrivit celei mai recente analize realizate de portalul Imobiliare.ro pe baza ofertelor din portofoliu. Locuințele din cadrul ansamblurilor rezidențiale nou-construite s-au scumpit cu 2,3%, de la 797 la 815 euro/mp, în vreme ce locuințele vechi au consemnat un avans similar – cele din urmă costă în prezent 993 de euro/mp, respectiv cu 2,4% mai mult decât în ianuarie (când se situau la o medie de 970 de euro/mp).

 

 • author photo two

  Kristina Reştea

  Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare