Închide

După petiția „Salvați Parcul Colina” a apărut petiția „NU distrugeți natura cu centura!”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 11, 2021 0 590

O nouă petiție a fost inițiată pentru a nu permite distrugerea pădurilor Hoia și Făget prin traseul și proiectul propus pentru Centura Metropolitană. Activiștii cer prin petiția autorităților locale din Cluj să nu permită construcția centurii metropolitane și a drumurilor de legătură prin traversarea brutală, de suprafață, a pădurilor Hoia-Baciu și Făget, distrugând natura. Deja, o altă petiție inițiată de clujeni pentru salvarea parcului Colina, o zonă verde din Cluj-Napoca ce urmează să fie afectată de proiectul centurii, a întrunit peste 3600 de semnături.

„În cazul Hoia-Baciu, ultima variantă propusă constă în realizarea unui drum de legătură între Florești și Baciu. Dinspre Florești se va traversa pădurea Hoia-Baciu direct peste versant, afectând situl Natura 2000 ROSCI0146 (pădurea de stejar pufos, cu specii rare). Apoi, prin locul numit „trecătoarea Saloș” se va continua pe partea cealaltă, spre Baciu, prin poiana cu peri pădureți protejați, un peisaj de tip patrimoniu cultural unic în România. În cazul Făget, vor fi traversați aproximativ 4,3 km liniari de pădure, începând de la Baza Sportivă Unirea (în capătul cartierului Mănăștur) și până la str. Făgetului (în capătul cartierului Europa). Noua șosea va intersecta potecile turistice existente, va fragmenta habitatul animalelor și va polua fonic. Vă solicităm să organizați dezbateri cu audiență largă, bine vizibile în spațiul public, prin care clujenii să se poată informa și cu privire la efectele negative pe care aceste segmente de centură le vor aduce. Spațiul verde din oraș și din jurul acestuia este deja foarte limitat. Prin aceste dezbateri sperăm să ajungem la o soluție prin care arealele protejate și pădurile să fie ocolite complet sau traversate integral prin tuneluri de adâncime („tip mină”), fără a afecta natura, cu impact minim atât la nivel ecosistemic, cât și peisagistic. Chiar dacă devierile sau tunelurile vor costa în plus, niciun cost nu este prea mare atunci când vorbim despre moștenirea naturală, recreațională și culturală pe care o lăsăm generațiilor viitoare”, se arată în noua petiție „NU distrugeți natura cu centura!” inițiată de clujeni. Petiția a fost semnată deja de peste 130 de oameni.

Aceștia au arătat că ultima variantă a proiectului, dacă se va pune în aplicare, înseamnă fragmentarea ireversibilă a ecosistemelor pădurilor Hoia-Baciu și Făget. De asemenea, activiștii au mai spus că traficul auto intens va genera noxe și zgomot, perturbând ecosistemul care este deja supus unei presiuni antropice mari datorită activităților ilegale de tip: off-road, depozitare de deșeuri, foc și pășunat la ras. „Vor fi afectate activitățile de recreere ale iubitorilor de natură, ale celor care vor să se bucure de liniștea pădurii. Vor fi afectate și mai mult rutele de migrație ale animalelor (căprioare, vulpi, păsări, insecte etc.), precum și comportamentele de hrănire și reproducere ale acestora. De asemenea, se întrunesc condițiile necesare pentru noi construcții în viitor, în imediata vecinătate a centurii, compromițând natura încet, dar sigur. Ecoductele și panourile fonoabsorbante nu sunt soluții viabile pe distanțele mari acoperite de aceste segmente de centură, fiind ineficiente și inestetice”, au mai arătat activiștii.

Petiția este susținută de mai multe grupuri și oganizații civice din Cluj – Asociația „Societate Organizată Sustenabil”, Clubul de Cicloturism „Napoca”, Umbrela Verde, Asociația „Natura Transilvaniei”, Inițiativa „Salvați Parcul Colina”.

Anul trecut, o altă petiție inițiată de clujeni imediat ce s-a prezentat public proiectul centurii în cadrul dezbaterilor organizate de Primărie și Agenția de Protecția Mediului pentru obținerea avizului de mediu, „Salvația Parcul Colina”, a întrunit peste 3600 de semnături. Prin ea, clujenii au cerut Primăriei să nu distrugă zona verde de la Colina prin proiectul centurii și al drumului de legătură spre Spitalul Regional de Urgență din Florești, drum propus tot în această zonă.

Primarul Emil Boc a promis soluții alternative, chiar a spus public în fața Consiliului Local că proiectanții au primit temă de casă să vină cu alternative.

DETALII:Consilierii USR i-au cerut primarului Boc să salveze parcul Colina pentru care au semnat peste 3300 de oameni

Detalii: VIDEO Primarul Boc le-a răspuns cetățenilor. Primăria își asumă să facă Parcul Colina „pe 5, 6, 7, 8 hectare care vor rămâne” după construirea centurii

VIDEO Salvați Parcul Colina! Clujenii au criticat proiectul Centurii Metropolitane, despre care spun că va distruge o zonă verde importantă și cer schimbarea traseului

Între timp, Agenția pentru Protecția Mediului a emis avizul de mediu pentru schimbarea destinației terenurilor peste care este propusă centura în varian V8 prezentată public de proiectanți.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu