Închide

Consilierii USR i-au cerut primarului Boc să salveze parcul Colina pentru care au semnat peste 3300 de oameni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 15, 2020 2 687

Salvarea parcului Colina din Cluj-Napoca a fost adusă în discuție la ședința Consiliului Local din 15 decembrie. Consilierul USR Radu Boloveschi i-a semnalat primarului Emil Boc că, după dezbaterile de mediu privind proiectul centurii metropolitane, au apărut mai multe petiții pentru salavarea acestei zone verzi, una dintre ele cu peste 3300 de semnături. În consecință, în numele grupului USR, Boloveschi i-a cerut primarului să ia în considerare dorința cetățenilor care folosesc acest parc. În replică, primarul Emil Boc a spus că deja proiectanții analizează soluții tehnice alternative, dar și că Primăria este pregătită să cumpere terenul din zonă folosit în prezent ca parcare pentru a reînființa parcul Colina.

„Am dori să ridicăm un semnal de alarmă legat de parcul Colina și de traseul viitoarei centuri metropolitane. În urma dezbaterilor publice au apărut mai multe petiții, una dintre ele a ajuns la 3300 de semnături. Se pare că sunt mii de clujeni îngrijorați de soarta unei zone unde și-au petrecut majoritatea iernilor din copilărie. Susținem proiectul centurii și credem că este foarte bun pentru oraș, dar vrem să ne asigurăm că studiul de fezabilitate va oferi și alte opțiuni pentru nodul rutier din zona Colina care să țină cont de îngrijorările oamenilor. Este un proiect bun, repet, pentru oraș, dar vrem să ne asigurăm că vor fi mai multe opțiuni și că poate se va putea salva acest parc”, a atras atenția Radu Boloveschi la ședința Consiliului Local din 15 decembrie.

Primarul Emil Boc a ținut să îi mulțumească pentru că aduce în discuție tema parcului despre care a spus că e una de interes major.

„La fel ca dumneavoastră am participat activ la dezbaterile din 4 și 7 decembrie. Personal le-am cerut proiectanților și experților tehnici să găsească cele mai bune soluții ținând cont de recomandările formulate de către cetățeni. Acest lucru se întâmplă chiar în momentul de față și în vederea avizelor finale se va ține cont de aceste observații. Eu am spus foarte clar că există disponibilitatea Primăriei de a cumpăra suprafața de teren care este acum o parcare privată și împreună cu suprafața existentă în urma proiectului să fie achiziționată și modernizată la nivel de standarde de parc european. Susțin orice variantă care să conserve ambientul și să mențină zona Colina, în același timp cu realizarea centurii la rigorile tehnice prevăzute de specialiști, cu disponibilitatea financiară a Primăriei de a cumpăra terenul necesar ca acolo să rămână un parc de calitate. Voi pune printre prioritățile anului următor sau ale anilor următori fonduri pentru modernizarea parcului Colina, aceasta după parcurgerea procedurilor legale de expropriere și achiziționare a suprafețelor necesare”, a răspuns Boc.

Primarul a mai spus că îi va lăsa pe experți să își spună părerea, că aceștia au primit mandat să țină cont de dorințele cetățenilor, însă „fără să aruncăm copilul din covată, odată cu apa”. Boc a spus că nu se poate pierde timpul la infinit cu proiectul centurii și că el trebuie realizat, mai ales că ruta Florești-Cluj-Napoca este cea mai aglomerată din România și că descongestionarea ei e un proiect prioritar, de necontestat. Boc a mai precizat că a cerut o soluție cu respect față de mediu, dar una echilibrată și cumpătată care să țină cont și de rigorile proiectului centurii și că ea va fi anunțată la următoarele dezbateri ale proiectului, în Consiliul Local.

La începutul lunii decembrie, echipa Explan a prezentat public, în cadrul a două dezbateri pentru obținerea avizului de mediu, atât traseul centurii, simulat 3D , dar și elemente din documentația pentru evaluarea impactului asupra mediului cu măsurile de reducere a acestuia.

Centura Metropolitană a Clujului (TR 35)  va defrișa peste 40 de hectare de pădure, va trece prin habitatele animalelor, pe lângă locuințe, pe malul Someșului, prin pădurea Făget, dar va distruge și zona verde Colina. În cadrul respectivelor dezbateri, clujenii au cerut un traseu alternativ tocmai pentru a salva această zonă verde. Primarul Emil Boc a cerut de la proiectanți să analizeze din punct de vedere tehnic dacă se poate salva cât mai mult din parc. Boc a mai promis că, separat de proiectul centurii, Primăria își va asuma exproprierea terenului rămas după configurarea traseului centurii prin zona Colina și va amenaja un parc mult mai frumos decât ceea ce există, „pe 5, 6, 7, 8 hectare care vor rămâne”. În schimb, riverani și cetățeni din Mănăștur au arătat că centura va distruge tocmai zona verde de la Colina, au promis o contraexpertiză și au mai spus că nu vor lăsa lucrurile așa.

Detalii: VIDEO Primarul Boc le-a răspuns cetățenilor. Primăria își asumă să facă Parcul Colina „pe 5, 6, 7, 8 hectare care vor rămâne” după construirea centurii

VIDEO Salvați Parcul Colina! Clujenii au criticat proiectul Centurii Metropolitane, despre care spun că va distruge o zonă verde importantă și cer schimbarea traseului

2 comentarii

  1. sa demoleze blocurile si casele celor de pe str. Colinei, care se opun proiectului centurii metropolitane sa treaca prin parcul Colina. Nu exista alta solutie! hai sa le demolam lor locuintele si sa salvam parcul. Poate asa vor fi multumiti.

  2. Ii doare pe aia de parcul Colina… n-au ei nici o treaba cu protejarea mediului. Daca sunt asa ecologisti de ce nu fac petitie pentru salvarea padurii Faget unde pe bune se defriseaza padure adevarata, nu cativa pini din spatele caselor lor.

Scrie un comentariu

Articole similare