Închide

După ce l-am așteptat cinci ani încă nu știm să-l aplicăm. Primăria mai face o încercare să lămurească noul PUG contestat

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 03, 2015 0 701

Administrația locală a schimbat din nou macazul privind tranșarea cererilor de modificare a noul Plan Urbanistic General (PUG) venite de la proprietarii de terenuri din oraș. Primarul a anunțat că în prima sptămână din luna martie comisia de urnanism va avea o întâlnire specială pe această temă, urmând ca tot în aprilie să fie convocat Consiliul Local pentru a se pronunța cu privire la solicitările de modificare a noilor reguli de construire formulate de proprietari sub formă de plângeri prealabile.

După adoptarea noului Plan Urbanistic General de către Consiliul Local în 22 decembrie 2014, primăria a fost bombardată cu plângeri prealabile de la proprietarii de terenuri care au fost nemulțumiți de încadrarea proprietăților și de posibilitățile de construire pe care le-au primit. Mai mult, în 2015 forul local a acceptat o serie de modificări (plângeri prealabile), ceea ce l-a nemulțumit pe primarul Emil Boc dar și pe arhitetcul-șef Ligia Subțirică.

Singura modificare a noului PUG acceptată unanim a fost cea cerută de Salprest Rampă pentru ca pe o proprietate din zona Pata Rât să se poată face depozitarea deșeurilor și să fie scoasă din zona neconstruibilă așa cum fusese încadrate de noile reglementări. Cu toate acestea, Consiliul Local a mai acceptat o serie de modificări în zona pepinierei Becaș, în Făget sau în Borhanci.

Inițial primarul Emil Boc a anunțat că va convoca o ședință specială de Consiliu Local în care să fie discutate toate spețele legate de noul PUG. Aceasta n-a mai avut însă loc, ceea ce i-a nemulțumit pe consilierii din opoziție. Dar și pe cei din PNL.

A revenit idea ședinței speciale pe teme urbanistice

La ședința din 1 aprilie, primarul a anunțat, din nou, că va face o ședință de îndată sau una extraordinară care va avea ca temă cecerile de modificare a noul PUG. În plus, în prima săptămână din luna aprilie va fi convocată și Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism pentru a se pronunța cu privire la respectivele plângeri prealabile formulate de proprietarii de terenuri. Acum mai rezolvăm o situație tranzitorie a avizelor pentru a avea egalitate de tratament pentru cei care au inițiat demersurile de a construi înaintea adoptării noului PUG. Adică cei care au avize de oportunitate obținute pe vechiul PUG sau documentații avizate de Comisia de urbanism, dar neaprobate de Consiliul Local. Pe acestea le rezolvăm și acceptăm ca și ele să meargă pe vechiul PUG. Deci venim cu o egalitate de tratament. Deci acum cei cu avize de oportunitate, cei cu documentații netrecute prin Consiliul Local sau cei care au deja HCL-uri, vor mai avea 18 luni pentru a se autoriza și a merge pe ceea ce li s-a aprobat deja. Era ceva ce trebuia rezolvat și mi-au sesizat și mulți consilieri locali care au avut audiențe pe aceaste probleme. Chiar și eu am avut zece audiențe”, a explicat primarul Emil Boc la ședința din 1 aprilie, după ce consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre care să reglementeze situația avizelor de oportunitate și documentațiilor fără HCL aprobate de comisia de urbanism înainte noului PUG.

PSD: tratementul egal nu-i de fapt egal

 

Consilierul local Irimie Popa (PSD) a atras atenția că nu poate fi forba despre tratament egal pentru toată lumea, de vreme ce măsura se aplică doar pentru cei care au întreprins demersuri pentru a construi înaintea noului PUG. „Dacă acceptăm că PUG-ul vechi este o lege în vigoare, atunci ea trebuie să se aplice pentru toți. Și mă gândesc că avem două parcele, pentru una s-au început demersuri de construire pe vechiul PUG și acum ele pot continua, iar pentru celelalte, proprietarul are încadrarea din noul PUG și alte condiții pentru autorizare”, a semnalat Irimie Popa.

Președintele de ședință, consilierul Csoma Botond i-a replicat că logica sa nu e bună pentru că ar anula faptul că forul local a probat noul PUG. „Atunci l-am aprobat de geaba. Unii au făcut demersuri, au angajat cheltuieli, e normal să aibă acest tratament. În caz contrat, degeaba am votat noi noul PUG”, a afirma Csoma Botond. „Nu trebuie să pornim de la cât au cheltuit anumiți clujeni pentru că, cu siguranță, mai avem categorii care au investit pentru studii dar n-au apucat să le depună sau le-au depus și n-au obținut aviz”, i-a replicat Irimie Popa.

CITEȘTE DESPRE CELE 42 de situații tranzitorii care trebuiau reglementate din prisma noului PUG

Surprize-surprize. A mai apărut o problemă de tranșat în Consiliul Local, pe lângă DA-ul pentru plângerile prealabile la noul PUG

 

Cu toate acestea intervenția sa a fost una tardivă pentru că aleșii locali apucaseră deja să își dea votul pe proiectul de hotărâre care reglementa situațiile tranzitorii. 

 

Audiențe în direct la Consiliul Local: „Sunteți farsor, domnule primar

Un proprietar de terenuri din zona Detunata a venit expres la ședința de Consiliu Local din 1 aprilie pentru a se plânge că terenul său a fost făcut zonă verde prin noul PUG, deși în cartea funciară el apare încadrat la „curți construții”. “V-am spus și la radio, parcă ați intrat în direct că dacă nu faceți plângere prealbilă noi nu putem rezolva situația dumneavoastră”, a replicat primarul Emil Boc

Gheorghe I. i-a semnalat primarului că terenul său a fost câștigat în instanță din 2007-2008 și că este ocupat de garaje, iar primăria i-a spus că trebuie să le demoleze el. „Păi în 2010 primăria a semnat, prin domnul Florin Bugnar și a dat în chirie aceste garaje de pe terenul meu iar acum nu putem să le demolăm. Peste tot în jurul terenului meu sunt construcții. E și un restaurat făcut de un arhitect cunoscut (din echipa noul PUG -n.red.) și numai mie mi s-a pus pe teren spațiu verde. Suneți farsor, domnule primar. Noi plătim impozit de curți construcții pe el. Ne luați banii și acum îl faceți spațiu verde”, a mai spus proprietarul de teren. Primarul l-a invitat pe acesta să depună plângerea prealbilă și documentele și a promis că i se va rezolva problema la ședința specială pe care o va avea Consiliul Local pe teme de urbanism.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu