Închide

Clujul improvizațiilor: „centru economic” cu târguri la mall-uri, în hoteluri, în complexul sportiv şi la „îmbătrânitul” Expo

DezvoltareEconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - apr. 03, 2015 0 1444

„În ultimele luni am vizitat de mai multe ori Expo Transilvania. Din păcate, la ora actuală Clujul nu are un spațiu expozițional așa cum ar trebui să îl aibă. E absolut jenant că firme străine vin la o expoziție unde plouă înăuntru”. O spune, în 2015, un consilier local din Cluj-Napoca, în cel mai important centru economic din Nord-Vestul țării. Cred că ar trebui să venim cu o inițiativă, să încercăm să oferim un spațiu de de expoziții pentru mediul privat. Clujul are nevoie de un spațiu expozițional și ar trebui să-l gândim pe termen lung, sub forma unui proiect, poate putem să îl legăm de Lomb, a spus consilierul Doru Stoica (PNL), în cadrul celei mai recente ședințe de consiliu Local. În Dealul Lomb, municipalitatea deține peste 200 ha de teren, are în șantier două proiecte de „centre de afaceri”, cu fonduri europene și promisiuni alături de clusterul Cluj IT pentru un viitor „Innovation City”, care nu are încă nici termene, nici buget (anunţate). Trebuie amintit însă că despre lipsa unui spațiu expozițional adecvat se vorbește în mediul de afaceri de ani de zile, iar municipalitatea chiar a inclus un astfel de obiectiv într-o așa numită „strategie de dezvoltare” pentru Cluj-Napoca, încă din 2007. Construirea unui complex cultural-artistic şi de conferinţe în Cluj-Napoca reprezenta unul dintre obiectivele operaţionale cuprinse în Strategia de Dezvoltare a municipiului la domeniul de intervenţie Politici Comunitare în Domeniul Culturii. Conform strategiei, termenul stabilit pentru acest obiectiv era 2013-2015.

În 2015, Clujul tot nu are un centru expozițional adecvat, dar se află în pragul adoptării unei noi strategii de dezvoltare. Așa că, deocamdată, despre acest obiectiv de centru economic se discută tot în termeni de „proiect” și „alternative”. Cei de la Sala Polivalentă să vină cu niște propuneri, ca să putem realiza expoziții și acolo. Avem parcări, avem spațiu. Expozițiile respective nu generează traficul unor concerte și se pot organiza cu un program corelat cu cel al evenimentelor sportive. În acest fel putem eficientiza și activitatea sălii polivalente, pe care o putem fructifica și prin evenimente expoziționale”, a completat consilierul, în ședința în care s-a adus în discuție activitatea noului spațiu deținut de administrația locală.

 

Sursa foto: Beauty Forum

Sursa foto: Beauty Forum

Sala a fost deja „testatăpentru o astfel de destinație, a amintit reprezentantul responsabililor de administrarea noii Săli Polivalente, Kinizsi Zoltan. Două astfel de evenimente – Beauty Forum și un târg de turism – au fost găzduite în complexul sportiv. „Vor urma și alte evenimente, la început de mai vom avea o expoziție de 6 zile, o expoziție în domeniul auto-moto, un târg de informatică. E unul dintre scopurile din strategia noastră să atragem astfel de evenimente”, susține Kinizsi.

Organizator de evenimente: „inexistența unui spațiu adecvat este inacceptabilă”

Până să hotărască însă administrația să își pună în aplicare vreo strategie, organizatorii de evenimente din mediul privat încearcă să se adapteze la oferta existentă și merg înspre spațiile disponibile: hoteluri, centre comerciale, săli de sport, muzee sau standurile din „îmbătrânitul” centru Expo Transilvania, din capăt de Mărăști. „În acest moment, spațiile de organizare a târgurilor/expozițiilor sunt extrem de limitate. La fel de limitate par a fi și planurile de execuție a unui centru expozițional. Organizatorii se orientează spre locații atipice: mall-uri, muzee, săli de sport. Însă pentru un centru economic, capitală de regiune și oraș care se vrea european, inexistența unui spațiu adecvat este inacceptabilă”, subliniază Bogdan Ciocian, managing partner al Libero Events, companie care are în portofoliu evenimente organizate în Cluj, dar și în București, Iași sau Timișoara. „De la târgurile din anii 2000 ce ocupau mii de mp în ExpoTransilvania pe zeci de industrii, cu un calendar aglomerat și sute de mii de vizitatori, s-a ajuns la una din cele mai sărace agende de târguri din România. Ultimul târg mare, cel dedicat specialiștilor din agricultură, a fost mutat anul acesta din Cluj, asfel că în piață au rămas târguri de anvergură mică și medie. Una e să fim centru cultural și universitar și alta e să înțelegm că și cultura și universitățile au nevoie ca municipiul Cluj-Napoca să fie un centru economic puternic, iar evenimentele precum târgurile și conferințele sunt un barometru al economiei locale”, a completat Ciocian.

Sursa foto: Touristica, in Polus Center

Sursa foto: Touristica, in Polus Center

Cum se vede din stand Clujul expozițional

Cum în Cluj fiecare organizator de eveniment își caută locațiile, își adaptează evenimentul la ofertă și ajunge să testeze diverse opțiuni, un expozant ajunge să experimenteze standurile de târguri de Cluj pe întreaga hartă a orașului. „Am avut o ofertă să participăm la târgul de nunți de la Expo Transilvania, dar am refuzat-o; ni se pare că scade calitatea vizitatorilor. Sunt multe deficiențe în acel spațiu și în ceea ce privește zona și ca acces și dacă vorbim de felul în care arată locul. Pentru o astfel de manifestare locația contează. Am fost în schimb la târgul de la Grand Hotel Italia: un spațiu aerisit, care arată modern. Nu prea poți să îl compari cu ceea ce se întâmplă în complexul din Mărăști. Am fost și la Nuntă la Palat (organizat la Muzeul de Artă, Palatul Banffy, n.red.). Muzeul e un loc special, dar nici acesta nu e un spațiu adecvat pentru așa ceva, pentru un astfel de târg: ai un spațiu mic, înghesuit, invadat de pliante, nici nu înțelegi ce se întâmplă acolo”, exemplifică reprezentantul unui centru de înfrumusețare, care a participat, ca expozant, la o serie de evenimente în diverse locații din oraș. „Despre Beauty Forum pot să spun că a avut o ediție reușită în noua Sală Polivalentă. Primele două ediții, ținute în Sala Sporturilor, au fost net inferioare. Dar nu știu dacă asta se datorează neaparat locației. A contat probabil într-o oarecare măsură și aspectul sălii și accesibilitatea, dar trebuie să avem în vedere și că, în cazul unui astfel de eveniment, e firesc ca lucrurile să se îmbunătățească de la o ediție la alta. E vorba și de experiența organizatorilor, până la urmă”, spune expozantul.

Sursa foto: Grand Hotel Italia, Wedding Show

Sursa foto: Grand Hotel Italia, Wedding Show

 

Directorul Expo Transilvania: „sunt mai mulți factori care trebuie să se implice”

La Expo Transilvania, centrul de târguri și expoziții al orașului, se fac anual mici intervenții de reabilitare, însă, după cum au constatat în ultimii ani mulți dintre participanți și organizatori, condițiile sunt departe de cele pe care ar trebui să le ofere un centru regional de expoziții. „Intrăm în proces de renovare, în interior, iar în vară și cu exteriorul. Avem programul nostru anual de târguri și expoziții, sunt evenimente unde se înregistrează creșteri, cum e cel tehnic și chiar cel de construcții. Suntem pe profit și cu datoriile la zi”, a menționat Ioan Avram, directorul Expo Transilvania.

De câțiva ani, chiar de la nivelul Expo Transilvania s-au lansat planuri pentru un nou centru expozițional, de care ar fi nevoie pe o piață cum e cea a Clujului. Niciunul dintre acestea nu s-a concretizat însă. „La nivel de oraș, de județ sunt mai mulți factori care trebuie să se implice. Asta e singura problemă. Oportunități de finanțare sunt, inclusiv din fonduri europene. Trebuie să trecem peste aspectele politice, pentru un proiect care e important pentru oraș, pentru județ și chiar pentru regiune. E păcat că Sala Polivalentă nu e folosită pentru destinația pentru care a fost gândită”, spune Avram, în replică. „Despre perspectiva de realizare a unui centru nou, cred că ar trebui întrebat la Camera de Comerț, care are o gândire pe acest subiect. Avem acționari”, spune Avram. Precizăm că societatea Expo Transilvania este controlată de Camera de Comerț și Industrie Cluj. Președintele instituției, Ștefan Dimitriu, a fost pus luna trecută sub învinuire, fiind cercetat sub control judiciar de procurorii DNA din Alba, care au dispus reținerea pentru 24 de ore a cinci alți inculpați într-un dosar de fraudare a fondurilor europene.

 

Sursa foto: IBC Focus, targ la Expo Transilvania

Sursa foto: IBC Focus, targ la Expo Transilvania

 

Unul dintre cele mai mari târguri de la Expo a „plecat” la Jucu

În acest an, Expo a pierdut unul dintre cele mai mari evenimente din calendar: târgul Agraria. „În anul 2015, Agraria ne întâmpină cu un nou concept, într-o nouă prezentare şi într-o nouă locaţie. Expoziţie de maşini agricole, expunere de animale de rasă într-un spaţiu generos, cu ring de prezentare a celor mai valoroase exemplare, forum, întâlniri şi evenimente dedicate fermierilor”, spun organizatorii de la DLG Intermarketing pe Agro Info. Expoziţia se va desfăşura la Jucu, în parcul industrial Tetarom III. Cu toate acestea, Expo Transilvania își face eveniment propriu pe sectorul agricol. „Cei de la Agraria au plecat la Jucu, într-un loc unde vor avea utilaje de mari dimensiuni și se adresează marilor producători. Noi ne facem evenimentul nostru, ne adresăm fermierilor mici, agricultorilor. Va fi o ediție mai dificilă, dar mergem înainte. E loc pentru toată lumea”, spune Avram.

 

Sursa foto: Agraria, in 2012

Sursa foto: Agraria, in 2012

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.