Închide

Turn de Cluj, testat în „cutremure” americane: UTCN ia locul 2 într-o competiţie internaţională de design seismic

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 03, 2015 1 2174

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câştigat locul 2 la Concursul de Design Seismic din Boston, cu turnul-far, proiectat la Cluj pentru a rezista la cutremure. Echipa de la Cluj a lucrat jumătate de an pentru turnul din lemn de balsa (în mai multe variante), care a fost dus pentru a fi testat „cutremurelor” din State, în competiţie internaţională.

Macheta de 29 de etaje gândită ca turn-far a fost botezată Beacon Tower şi a fost pregătită la Cluj pentru concursul de design seismic, în care structurile participanţilor sunt supuse unor cutremure simulate. Rezultatele finale ale competiţiei depind de un punctaj, care se calculează după o serie de criterii, ţinând cont inclusiv de venitul pe care îl poate genera structura.

Prima zi a conferinței a debutat cu întâlnirea căpitanilor de echipe, după care a urmat prejurizarea structurilor (măsurarea și cântărirea). „După o primă evaluare a structurii noastre, Beacon Tower a fost clasat „fără penalizări””, au anunţat reprezentanţii echipei UTCN. Au urmat prezentările echipelor şi ziua cea mare: cea a testelor, cu evaluarea în scenarii reale a structurilor realizate.

„E ca la meci acolo!”, zice un observator. Şi, într-adevăr, pe cutremur simulat, „dansul” turnului care pare că încearcă să reziste la valuri invizibile pe o placă de surf e însoţit de aplauze şi interjecţii. Bilingv (în română/engleză).

 

„Dupa 6 luni de muncă susţinută, am reuşit! Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a câştigat locul 2 la Concursul de Design Seismic 2015, Boston, USA. Felicităm toate echipele participante!”, a fost mesajul de vineri seara (în ore de România) al echipei din Boston.

 

Sursa foto: UTCN SDC

Sursa foto: UTCN SDC

 

Echipa care a reprezentat Clujul în competiţia internaţională a fost formată din studenți de la Facultățile de Construcții și Arhitectură, care au lucrat la proiect alătri de coordonatori: Sarkozi Norbert, Mircea Terec, Andrei Chiș, Paul Musta, Alexandru Țigănescu, Mia Carpea, Iulia Fatan, Diana Coman, Alexandru Greceniuc, Marius Lupou, Bianca Pârv, Szentesi Szende, Ovidiu Prodan.

Vezi cum a fost testată structura la Cluj, detalii despre concurs şi conceptul din spatele Beacon Tower:

 

Foto/Video 3,2,1: Cutremur! De ce a căzut la UTCN Turnul-„Far”. Clujul se pregătește pentru competiția cu seisme de la americani

 

Ediția din 2015 a Undergraduate Seismic Design Competition organizată de Student Leadership Council s-a desfășurat în Boston, în timpul congresului Earthquake Engineering Research Institute. Competiția a fost programată pentru perioata 31 martie – 3 aprilie, în Boston. Universitatea din Cluj nu e la prima prezenţă în competiţie. De fapt, echipa UTC-N care a participat anul trecut la concurs, desfășurat în 2014 în Alaska, s-a întors de la Seismic Design Competition cu locul 1 pentru turnul (machetă) de 29 de etaje proiectat pentru a rezista unor cutremure simulate, creat și testat la Cluj.

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare