Închide

Surprize-surprize. A mai apărut o problemă de tranșat în Consiliul Local, pe lângă DA-ul pentru plângerile prealabile la noul PUG

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 10, 2015 3 1196

Cum se judecă plângerile prealabile formulate de proprietarii nemulțumiți de regimul de construire primit prin noul Plan Urbanistic General? După principii, spune primarul Emil Boc. Dar nu și într-o ședință dedicată a Consiliul Local, așa cum a anunțat, pentru a trata cu aceeași măsură solicitările venite de la clujeni. Deja s-a aprobat modificarea noul PUG, fiind promovate o serie de proiecte în acest sens, introduse suplimentar pe ordinea de zi.

Edilul a mai ținut să informeze, la ședința forului deliberativ local din 9 martie, că a mai apărut o situație care trebuie tranșată: cea a documentațiilor deja aprobate de Comisia de Urbanism înainte de intarea în vigoare a noului PUG, dar care nu au ajuns în Consiliul Local. La o ședință viitoare.

După ce în luna ianuarie consilierii locali au admis mai multe plângeri prealabile la noul PUG (CITEȘTE AICI CARE –Boc trădat de propriii consilieri: au votat pentru modificarea PUG-ului și i-au compromis toate promisiunile sau Atac nou la PUG. Primarul a scăpat din mână noile reguli de construire din oraș. Direcția de Urbanism lasă noile plângeri la mâna Consiliului Local), la ședința din 9 martie li s-a adus în față niște proiecte de hotărâre de modificare a noilor reguli de construire în oraș. Acestea au fost introduse sulimentar pe ordinea de zi de către primarul Emil Boc. Același care anunța că va convoca o ședință dedicată a plenului în care să se discute toate plângerile prealabile, în așa fel încât consilierii locali să poată vota în cunoștință de cauză. Primarul a anunțat un set de principii raportat la modul în care ar trebui să judece plângerile prealabile. Plus o nouă problemă care, la fel, trebuie tranșată de Consiliul Local la o ședință ulterioară. Abordare primăriei i-a nemulțumit pe consilierii PSD. „Nu cred că vineri ați aflat despre cazurile din urbanism ca să veniți astăzi (luni, 9 martie – n.red.) în fața noastră cu proiecte suplimentare la ordinea de zi și cu noi probleme. Vorbeam de o ședință dedicată acestor cazuri pe care v-ați angajat să le inventariați. Acum mai veniți cu o problemă. Era normal să faceți o ședință specială de Consiliul Local, cu privire la toate plângerile prealabile”, a subliniat lideul consilierilor PSD Claudia Anastase. De altfel, grupul PSD nu a votat proiectele de urbanism derivate din aprobarea unor plângeri prealabile, aflate pe ordinea de zi a ședinței din martie. Mai mult, consilierul PNL Doru Stoica a atras atenția că aprobând plângeri prealabile și derogări de la PUG pentru unii, se creează un precendent și toată lumea va începe să ceară modificarea acestuia în funcție de interesele sale. „Avem trei soluții degajate. Cea pentru zona străzii Bulandara, cea pentru rampa de deșeuri și cazul centurii (citește aici despre cazul Vereșiu -Cum a pălit și primarul și premierul: Boc – Iisus în urbanism aduce primele procese împotriva noului PUG). Hotărârile de modificare a noului PUG sunt o consecință a votului dumneavostră. Executivul se supune deciziilor domniilor vostre. Poate și noi trebuia să fim mai convingători. Restul plângerilor prealabile sunt în analiză și vom găsi soluții cu foarte mare atenție”, a apreciat Boc. “Acum e tardiv”, spune și președintele de ședință Csoma Botond. Ioan Pop concluzionează: „Adică în inconsecvența sa Consiliul Local are întotdeauna dreptate”.

Principiile enunțate de primar

„Noi dorim să ne păstrăm coerența deciziei și politicii promovate în momentul adoptării noul Plan Urbanistic General. Sunt pentru conservarea Parcului Est. Știm cu toții că există nemulțumiri ale cetățenilor, că s-au aprobat câteva plângeri prealabile care înseamnă revenirea la situația inițială. Adică tot acolo nu sunt permise locuințe ci doar săli de conferințe și expoziție. Ca să facă altceva au nevoie de derogare și tot de acordul Consiliului Local. Susțin creearea acestui viitor plămân verde al orașului și de aceea am propus să acordăm o jusă despăgubire proprietarilor și am pus în buget 6 milioane lei în acest sens”, a explicat primarul Emil Boc. Acesta a ținut să menționeze că toate cazurile de pe strada L.S. Bulandra au fost discutate timp de trei ore la o ședință anterioară a Comsiei Tehnice de Urbanism. „Unii au cerut revenirea la situaía inițială, înainte ca terenurile să fie zone verzi, alții au cerut să fie despăgubiți. Vom inventaria aceste terenuri, apoi o comisia a CL aprobă despăgubirile”, a enunțat Boc modul de lucru în ceea ce privește plângerile prealabile formulate de clujenii din zona pepinierei Becaș-Selgros.

Încă o noua problemă pe PUG. Cele 42 de situații

Cum politica în fața plângerilor prealabile este ca PUG-ul să fie păstrat în forma aprobată în 22 decembrie, dar nici măcar Consiliul Local n-a fost de acord cu aceasta, acum mai există o problemă. Adică o „temă apărută pe parcurs”, după a clasificat-o primarul. „Este vorba despre situaía avizelor care s-au dat înainte de aprobarea noului PUG, adică 22 decembrie 2014. Până acum am rezolvat situația tuturor PUZ-urilor aprobate anterior intrăzii în vigoare a noului PUG și am stabilit ca acestea să fie 18 situații. Acum avem 42 de sitații de acest gen. Vă propun ca în ședința următoare să avem o abordare unitară de prncipiu. Pentru a nu crea situații discriminatorii pentru cei care au trecut de comisia de urbanism înainte de aprobarea noului PUG. Din cele 42 de avize, 21 sunt în concordanță cu prevederile noului PUG, deci ele pot f iaprobate fără probleme. 21 sunt diferite de conținutul actualului PUG, iar din acestea două-trei sunt afectate de interdicțiile cu spațiile verzi. Acolo o să anaizăm punctual. Pentru celelelate 19 voi propune să acceptăm să meargă mai departe cu avizul. Ca toată lumea să beneficieze de un tratament egal iar oamenii să-și poată continua demersurile”, a anunțat primarul Emil Boc.

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.