Închide

Atac nou la PUG. Primarul a scăpat din mână noile reguli de construire din oraș. Direcția de Urbanism lasă noile plângeri la mâna Consiliului Local

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 09, 2015 1 1066

O nouă plângere prealabilă a fost făcută de împotriva noului Plan Urbanistic General (PUG) de această dată de doi proprietari ai unui teren de pe Calea Someșeni nr. 6. Pe proprietate a fost aprobată o hală din 2009, iar anul trecut oamenii au dorit extinderea construcției. Prin PUG-ul intrat în vigoare la finalul lui 2014, proprietatea lor este inclusă în zona spațiilor verzi, deci teren neconstrubil, așa că proprietarii cer acum modificarea documentației. În caz contrar vor merge la instanță.

La prima ședință a Consiliul Local din ianuarie, consilierii locali au admis plângeri prealabile împotriva noul PUG, pe bandă rulantă, deși înainte de ședință grupurile politice conveniseră să le respingă. Pe toate cele șapte formulate de proprietari privați. Oficialii Direcției de Urbanism a primăriei au intervenit și le-au atras atenția consilierilor că au votat diferit în cazul aceleiași spețe, iar la rândul lor, aleșii locali s-au plâns că informări de la urbanism nu sunt destul de clare.

„A fost prima dată când Boc a fost absent și nu a controlat votul. Așa s-au admis cinci plângeri prealabile din șapte împotriva noul PUG. Înseamnă că acesta va trebuie modificat”, a sintetizat un consilier local situația urbanismului în era Boc de la primăriei pentru Actualdecluj.ro.

La ședința din 11 octombrie, alți proprietari de terenuri au cerut revocarea parțială a hotărârii din 22 decembrie prin care s-a aprobat noul PUG și consilierilor locali li s-a supus atenției o nouă plângere prealabilă. De această dată, plângerea nu mai este însoțită de punctul de vedere al direcției de specialitate – Direcția de Urbanism.

Doi proprietari de teren în zona Someșeni (Calea Someșeni nr. 6) se plâng că terenul lor pe care au construit o hală (pe o documentația aprobată în 2009) a devenit în noul PUG – zonă verde. Așa că, Sâncrăian Ioan și Sâncrăiam Maria se plâng că nu mai pot extinde hala, deși au inițiat demersuri în acest sens încă din 2012 (ultimul certificat de urbanism a fost obținut la începutul lunii decembrie care stipula că terenul e construibil). Clujenii cer fie despăgubiri, fie modificarea PUG-ul în așa fel încă să poată construi. În caz contrac vor merge în instanță. „La data de 27.07.2010 a fost eliberată în favoarea petenților autorizația de construire nr. 907 pentru edificare unei hale pentru service auto și sediu firmă iar ulterior petenții au finalizat execuția imobilului autorizat iar lucrarea a fost recepționată de primăria Cluj-Napoca. La dat de 21.06.2012 a fost eliberat petenților cerificatul de urbanism nr. 2098 în vederea realizării unor lucrări de extinere a halei, iar petenții intenționează să realizeze în cursul anului 2015 lucrări de extindere a halei, în acest sens fiind depusă cererea nr, 440506 din 4.12.2014 privind eliberarea noului certificat de urbanism”, se arată în plângerea prealabilă redactată de avocatul Silviu Predescu. Acesta mai arată că documenația de urbanism a beneficiarilor a intrat în circuitul civil și a produs efecta, iar noul PUG (actualizare PUG aprobată prin HCL nr. 493 din 2014) le aduce un prejudiciu și mai mare, cele 18 luni fixate ca valibilitate pentru toate Planurile Urbanistice Zonale din oraș (printre care și PUZ-ul Selgros în care se înscrie proiectul lor) nu sunt suficiente ca remediu. „Așa cum rezultă din extrasul CF, terenul petenților are ategoria de folosință curți construcții, iar în cauză nu s-a efectuat nicio procedură de expropriere conform normelor speciale incidente în materie de expropriere (…) Proiectul de actualizare a Planului Urbanistic General impiedică petenții să își folosească bunul potrivit propriilor interese întrucât în forma adoptată, terenul nu mai prezintă utilitatea și valoarea anterioară, în zona spațiilor verzi fiind interzisă edificarea de construcții sau alte lucrări”, mai arată avocatul.

CITEȘTE CUM A SCĂPAT PRIMARUL NOUL PUG DIN MÂNĂ:

Boc trădat de propriii consilieri: au votat pentru modificarea PUG-ului și i-au compromis toate promisiunile

 

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. […] consilieri: au votat pentru modificarea PUG-ului și i-au compromis toate promisiunile sau Atac nou la PUG. Primarul a scăpat din mână noile reguli de construire din oraș. Direcția de Ur…), la ședința din 9 martie li s-a adus în față niște proiecte de hotărâre de modificare a […]

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.