Închide

Cât vinde festivalul “Untold” și ce câștigă Clujul

ActualitateMuzicaSocialTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 10, 2015 0 1642

Festivalul „Untold”, cel mai important eveniment derulat sub umbrela “Cluj 2015 – Capitala Europeană a Tineretului” a fost estimat la un buget de circa 4 milioane de euro. Primăria s-a angajat să contribuie cu 400.000 de euro, rămânând ca echipa Federației Share, în speță președintele Vlad Pop precum și coordonatorul proiectului, Bogdan Buta, să asigure restul de buget din diverse alte surse. Cele mai importante nume anunțate în cadrul “Untold”: David Guetta, Avicii, ATB, John Newman, Fatman Scoop și nu numai, au vândut deja în jur de 20.000 de abonamente. Evenimentul e programat pe Cluj Arena, în perioada 30 iulie – 2 august 2015.

Cât e bugetul evenimentului? Care e câștigul Clujului?

Cluj Napoca este capitala europeană a tineretului, iar anul acesta va fi gazdă pentru nenumărate activități, evenimente și concerte la care sunt așteptați zeci de mii de participanți, din țară dar și din străinătate.  Cel mai așteptat moment, Festivalul „Untold”, este și cel mai costisitor, arată reprezentanții Federeației Share, responsabili cu organizarea.Dar  municipiul va avea doar de câștigat de pe urma evenimentului, susține președintele Federeției, Vlad Pop:  “Întreg bugetul Untold se ridică undeva la 4 milioane de euro. Primăria/Consiliul Local ne sprijină cu 10% din valoarea evenimentului. Mai precis cu 400.000 de euro. Pentru restul sumei, trebuie să identificăm surse alternative de finanțare, sponsorizări, parteneriate private etc. Nu va fi simplu dar nici nu ne temem de provocare. Un lucru este cert, că abonamentele se vând foarte bine. S-au cumpărat în jur de 20.000 de abonamente. Acesta este argumentul care demonstrează sustenabilitatea proiectului nostru. Sunt studii care atestă că la un festival similar – Exit Festival din Novi Sad,  de pildă – la un euro investit de autorități, s-au întors la comunitate 6 euro. Fie că a fost vorba de turism, de transport sau de alte servicii, orașul a avut numai de câștigat ”.

Cine e în spatele „Untold”?

Ideea organizării “Untold” s-a născut la cererea publicului, explică purtătorul de cuvânt al Federației Share, Diana Apan. „Pentru programul Cluj Capitala Europeană a Tineretului ni s-a cerut în permanență organizarea unor concerte cu artiști cunoscuți. Ca atare, am depus un proiect în cadrul concursului Primăriei, la sfârșitul lui 2014, ce viza organizarea unor astfel de concerte. Am câștigat concursul. În paralel, Federația a purtat discuții și negocieri cu agenți de booking, dar și cu firme, care ar putea aduce la Cluj artiști cunoscuți în toată lumea, la prețuri cât mai avantajoase, pentru că era firesc să studiem piața în prealabil. S-a respectat procedura de achiziție și a fost publicat un anunț în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, contractul fiind evaluat la 1,8 milioane de lei. Ulterior a fost selectat un agent din Germania, care a depus cea mai avantajoasă ofertă financiară”, a subliniat Diana Apan.  Coordonatorul festivalului “Untold”, Bogdan Buta, arată că acest agent din Germania (Bela Primo), a mai colaborat cu Federația Share  și anterior și că ar avea referințe foarte bune: “Concertele cu James Blunt, Lord of the Dance și Edvin Marton au fost intermediate tot de Bela Primo. Rețeta nu e complicată și suntem bucuroși că nu am fost nevoiți să negociem alte comisioane, poate mult mai piperate, dacă ar fi fost vorba de un agent nou. Banii din contract au ajuns la artiști. De altfel, ei ne-au confirmat acest lucru”, a menționat Buta. Festivalul “Untold”  a fost gândit și creat de Bogdan Buta, cel care a și condus, pentru o bucată de timp, Federeația Share. “Eu am demisionat din conducerea Federeației Share, însă, nu s-a pus niciodată problema să mă retrag din proiect, mai ales că acest festival e creația mea. Eu l-am gândit, eu l-am propus ca proiect, e normal ca tot eu să mă ocup să iasă perfect, pentru că un astfel de eveniment nu poate fi organizat de voluntari. Sigur, și colegii mei din conducerea Share mă sprijină cu tot ceea ce le stă în putere, dar ei mai lucrează la nenumărate alte evenimente programate sub umbrela Cluj Capitala Europeană a Tineretului. Nu le este nici lor ușor”, a comentat Buta (foto drepata).

10690107_978849195466017_5042540627738722321_n

Cine sunt cei care lucrează pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului?

 Federația Share este responsabilă de evenimentele care se vor desfășura sub umbrela Cluj 2015 – Capitala Europeană a Tineretului, prin urmare este important de menționat că această structură este formată din 37 de Organizații de tineret și de studenți. De asemenea, Share are peste 100 de parteneri, asociații și federații naționale și europene, dar și 2000 de voluntari, tineri cu o medie de vârstă de 24 de ani.  În aparatul executiv al Federației Share activează în prezent 25 de tineri, toți cu experiență în activitățile derulate de ONG-urile studențești. “Indiferent că e week-end sau sărbători, colegii mei muncesc chiar și câte 15 ore pe zi. Salariile sunt modice, iar implicarea enormă. Cel mai mult se lucrează în regim de voluntariat. Ne luptăm pentru acest proiect, pentru că noi suntem cei care l-am demarat încă de acum trei ani, când nu exista nimic, nici măcar promisiunea că am putea obține vreun sprijin financiar. Și nu vă ascund că de multe ori, pentru a ne putea susține activitățile, am venit cu bani de acasă”, a comentat președintele Federației Share, Vlad Pop. El și-a început activitatea  de voluntariat în 2006, imediat după ce a ajuns la Cluj, ca student. Din 2007 a lucrat ca project manager în cadrul proiectului Târgul de Cariere, coordonând rețeaua de pe toate cele opt orașe. În paralel, Vlad Pop (foto) a activat și în OSUT. În 2012, a devenit președinte al Consorțiului Organziațiilor Studențești.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare