Închide

Da, e oficial: Clujul din nou cu gunoaiele în stradă. Firmele pregătesc somații pentru primărie

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - feb. 10, 2015 0 590

În ultima săptămână de lucru, directorul Rosal Cluj, una dintre societățile aflate în contract cu primăria pentru a ridica gunoaiele clujenilor, pregătea o somație pentru primărie: firma nu își va asuma răspunderea pentru neridicarea gunoaielor până când administrația nu va indica o locație pentru depozitare. Brantner, cealaltă societatea, va proceda la fel. Primarul Emil Boc a anunțat încă de ieri că vor fi probleme cu depozitarea gunoiului pentru care primăria caută soluții.

„Am aflat și noi aseară că s-a sistat depozitarea la Pata Rât. A venit o hârtie oficială. Nu știu exact de la cine, eu am fost anunțat printr-un sms. Noi nu vom mai ridica gunoaiele pentru că nu avem unde să le ducem. La fel și Brantner. Până când primăria nu ne va indica o locație unde să le aruncăm, la Cluj-Napoca nu se va ridica gunoiul, noi nu ne asumăm răspunderea pentru situație. Când trăia Eugen Vereș, el a făcut un lucru extraordinar pentru oraș – și-a asumat depozitarea deșeurilor la Pata Rât, cu riscul unui dosar penal”, a declarat Sergiu Hossu pentru Actualdecluj.ro.

Un om și-a asumat pe proprie răspundere depozitarea gunoielor clujenilor
Este vorba de a doua criză a depozitării gunoaielor după ce în luna noiembrie 2012 municipiul Cluj-Napoca a fost în aceeași situație. În urma unui control efectuat de comisari de la Bucureşti, în 2 noiembrie 2012 s-a sistat depozitarea deşeurilor pe platforma temporară de lângă Pata Rât. Depozitarea pe această platformă se putea face doar cu amendă şi dosar penal pentru administratorul rampei – Salprest, controlată de Eugen Vereş care primise o sancţiune de 30.000 de lei pentru că această platformă nu era autorizată de mediu.
Rampa temporară de deşeuri a Salprest Rampă SA a fost avizată în 19 iulie 2010 de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului, după ce înainte cu două zile de avizare, toţi operatorii de salubritate au fost nevoiţi să depoziteze gunoaiele la rampa din Huedin. Mai mult, în 2010 când s-au dat avizele de mediu pentru această platformă, aceasta a fost autorizată doar pentru un an de zile pentru că „fizic” doar atât suporta cantitatea totală de deşeuri care se adună din oraş. De atunci, depozitarea s-a făcut pe proprie răspundere a lui Eugen Vereș care din păcate, la începutul lui 2015 a trecut în neființă. În 2014, anul în care trebuia să înceapă închiderea goapii de gunoi a orașului de către Consiliul Județean, Consiliul Local și-a asumat depozitarea deșeurilor la Pata Rât, până la finalul lui 2015, pe o platformă termporară aflată atunci în curs de autorizare.

pata rat 2

Platforma temporară de stocare a Salprest Rampa de lângă Pata Rât Foto: Mihai Hendea

Pata Rât, singura soluție pentru gunoiele din Cluj

Ultimele declarații făcute public de Vereș erau pentru ca gunoiale orașului să rămână tot la Pata Rît. În primul rând pentru că, după finalizarea depozitului regional ele trebuie mutate și e mai ieftin să le muți de la Pata Rât, iar în al doilea rând pentru că depozitele regionale deja făcute în județe din țară au fost proiectate doar pentru cantitatea de deșeuri din respectiva regioune și nu pot primi gunoaie din afară.

Cum arată groapa de la Pata Rât
Rampa de la Pata Rât e formată din trei celule de bază pentru depozitare și o platformă de sortare a deșeurilor reciclabile.
Prima celulă cu perioada de depozitare 1993-1997 are 2,8 hectare și a fost închisă în baza autorizației de construire nr. 1707/10 septembrie 2002, lucrări finalizate în 2004. Cea de a doua celulă cu perioadă de depozitare 1972-1997 are peste 6 hectare, este închisă, dar lucrările sunt nefinalizate. Celula a treia , care are ca perioadă de depozitare 1997-2010, are peste 11 hectare, însă stocarea a fost sistată în baza HG 349/2005.
Platforma de sortare deșeuri reciclabile este de 2300 mp și este amplasată chiar la întrarea în rampă. Tot ansamblul de aproape 20 de hectare face parte din conturul rampei de la Pata Rât și face obiectul contractului de închidere derulat de Consiliul Județean.
Tot la Pata Rât lângă celula trei există și o platformă temporară de stocare 2010-2012 de peste 2,2 hectare. Pe aceasta, legal, nu se mai pot depozita deșeurile. Ce s-a depozitat trebuie mutat în noul depozit regional.
Conform legii nr. 101/2006 privind serviciul de salubrizare a localităților, autoritățile locale sunt proprietare pe deșeurile aruncate de clujeni la punctele gospodărești.

Adică primăria clujeană. Așa că aceasta trebuie să-și asume depozitarea deșeurilor și a și făcut-o.
Consiliul Județean a somat deja primăria, după cum declara managerul proiectului de management al deșeurilor, Mariana Rațiu, să identifice un teren unde să se depoziteze în continuare gunoiul clujenilor, în contextul în care închiderea rampei va începe în 2014. Anul trecut, primăria a predat Consiliul Județean vechea groapă de gunoi. Proiectul integrat de management a deșeurilor gestionat de Consiliul Județean care printre altele tebuia să livreze prima celulă de depozitare ecologică pentru gunoaiele din județe (pentru care a început amenajarea în zona Tufele Roșii din Feleacu, în aproprierea actualei groape de gunoi Pata Rât) a intrat în impas după ce s-a cerut rezilierea contractului cu consorțiul de firme contractat.

Foto: Mihai Hendea

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare